zondag 14 januari 2018

Zondag: bij-tank-dag

EEN WEINIG BEKEND BRITS TANKTYPE UIT DE EERSTE WERELDOORLOG: DE  "MARK A", "TRITTON (LIGHT) CHASER" OFTE "WHIPPET TANK"...


Houten 'trench art' miniatuurversie van de Whippet tank bijgenaamd 'Dora'

Een prototype van deze lichte tank was oktober 1916 ontwikkeld door ir. Sir William Tritton en ir. William Rigby, en februari 1917 voltooid om in productie te worden genomen bij de Forster & Co constructiewerkplaatsen in Lincoln (UK), waar ook de bekende Mark IV en V tanks werden geassembleerd. Deze lichtere snelle tank - "Whippet" (hazewindhond) bijgenaamd - op een loopwerk-onderstel overgenomen van het eerste Britse tanktype ooit, de "Little Willie",  was voor een bewegingsoorlog beter geschikt dan de zwaardere maar logge Britse Mark IV en V tanks. (klik hier). Spijts het succes van dit 'A' type besloot de Britse legerleiding toch nog middelzware tankmodellen te laten ontwerpen: de Medium Mark B en de Mark C. Maar door het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn er van het Mark B model (ontwerp ingenieur. Walter Wilson) slechts 100 van de bestelde 700 bij de North British Locomotive ateliers te Glasgow in productie gegaan (klik hier). Het zelfde lot onderging het middelzware tanktype ontworpen door ingenieur William Rigby werkzaam bij Sir William Tritton: de veelbelovende Medium Mark C ofte "Hornet" (horzel) waarvan er op het einde van de Eerste Wereldoorlog slechts 36 van de 200 bestelde (en van de 600 geplande) zijn gebouwd (klik hier). In het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel  is een Mark A exemplaar, 'Firefly' bijgenaamd, tentoongesteld.


Binnenzicht William Forster werkplaatsen in Lincoln tijdens de montage der Whippet-tanks

De eerste 200  in serie geproduceerde exemplaren rolden al van de band in oktober 1917, maar zouden slechts in maart 1918 ruimer ter ondersteuning van zwaardere Britse tankbataljons ingeschakeld worden. Tegen april 1918 waren zij door hun succesvolle snelle inzet tijdens diverse veldslagen bij de Duitse troepen beruchter van de Mark tanks, zelfs beruchter dan de Franse tanks. Tegen midden 1918 werd bijna volledig op afzonderlijke Whippet tankbataljons van 36 stuks elk overgeschakeld die als steun voor stoottroepen met verrassend succes diep in de vijandelijke achterhoede konden doorstoten. De Whippets reden eerst dwars door de linies heen en draaiden na een kilometer om, de vluchtende Duitse soldaten niet bedacht op zulke snelle tanks, tegemoet. Deze tactiek werd een paar maal herhaald tot alle tegenstrevers waren verjaagd. Deze bewegingsoorlog droeg in grote mate bij tot het versnelde ineenstorting van het Duitse leger.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)


Speelgoed miniatuurversie van een Whippet tank (begin jaren 1920)

15 opmerkingen:

torfs; gilbert allemaal foto's zei

Goede morgen, Gerda,

weer wat nieuws van het front,en weer wat bij geleerd, op mijn oudere dag wordt ik misschien nog slim!
Nog en fijne zondag en veel plezier met het feestje

John zei

Goedemorgen Gerda,
Ik vind de miniaturen wel een stuk draagzamer dan de grote tanks. Hadden ze in die tijd alleen deze tot hun beschikking gehad, dan hadden ze niet zo veel schade aangericht en hadden ze allemaal op een vloerkleed kunnen uitvechten :)
Geweldig toch dat jullie deze in bezit hebben.

Het wordt een mooie zonnige dag! Geniet er van.

willy zei

prachtige miniaturen Gerda

dat houten exemplaar ziet er minder gevaarlijk uit

fijne zondag

Catherine Boone zei

Heel educatief, informatief en leerrijk. Jij vertelt opnieuw ook heel lerend en dat vind ik telkens weer bewonderenswaardig hoe jullie samenwerken. Wens je nog een zonnige zondag toe. Trouwe lezeres Catherine

Natasja zei

Wat een hal is dat zeg, niet normaal. Ja oorlog laat de economie wel draaien. Waarom kan dat niet in vrede?

Anoniem zei

enkele mooie exemplaren in je collectie.
De geschiedenis hierachter is ook interessant.
Fijne zondag.

Marjolijn. zei

Gelukkig passen alleen de miniatuurtjes in de grote verzameling van jullie...!!
Fijne avond.

Lutje zei

wat een verzameling....
de geschiedenis is ook altijd fijn om te lezen, want veel over de oorlog weet ik niet...
Een @->- voor jou.

pieterbie zei

wat een zalig stuk zo in hout!
Wellicht een stuk dat Lefla koestert in zijn unieke verzameling.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik was gister te vroeg voor je bijtanken en wilde nog terug komen, maar dat is er bij ingeschoten. Maar vandaag dan toch je log gelezen en weer wat geleerd over die oorlog en het materiaal.
Wat moet de verzameling van Guido toch ontzettend uitgebreid zijn.
Ik wens je een fijne maandag toe vandaag.

Nikki zei

Goeie morgen Gerdake wat is me dit mooi deze foto's
Het is maandag...
Ik wil sporten,
Ik wil rennen,
Ik wil actief zijn, het uiterste van mijn lichaam vragen.
De grenzen op zoeken van mijn kunnen.
Mijn grens ligt vandaag niet verder dan de bank in woonkamer.

willyduvel zei

Mooi Gerda en zo ......................klein en ongevaarlijk handig om te stallen !! Grts

Merel zei

Toch wel super die verzameling van jullie

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst.

Albert y Mara fotoblog zei

Na 100 jaar oorlog voeren in WO1 is het anno 2018 nog steeds plezant voor sommige (wereld)leiders om oorlog te voeren. Het hoort gewoon bij het mensdom.
Fijne nieuwe week toegewenst.