zondag 15 januari 2017

Zondag: bij-tank-dag

Lenin houdt toespraak op een panzerauto Austin-Putilov, gebouwd met Britse steun vanaf 1918, en ingezet tijdens Russische burgeroorlog.

Nu zo'n honderd jaar geleden: van het oostelijk front wél nieuws !

Niet alleen aan het westelijk front werd hevig gevochten en sneuvelden vele honderdduizenden militairen - ook aan het oostelijk front tussen Rusland, bondgenoot van de 'Geallieerden', en de 'Triple Alliantie' (Duitsland, Oostenrijk - Hongarije en Italië). De aanloop tot de Russische revoluties van februari 1917 en oktober 1917 kwam erdoor sinds de Revolutie van 1905 in een stroomversnelling... Net als in West-Europa vormde in het tsaristische Rusland de deelname aan de Eerste Wereldoorlog een splijtzwam dwars door alle Europese socialistische partijen heen, tussen zgn. 'defensisten' en 'internationalisten'. 

De oorlog verliep slecht voor Rusland en meer dan twee miljoen Russische soldaten stierven tijdens de gevechten. De Russische wapenindustrie had niet genoeg capaciteit om voldoende wapens en munitie aan te leveren. De militaire nederlagen, grootschalige verliezen van manschappen, stijging van prijzen en het gebrek aan voedsel en brandstof voor de burgers leidden tot grote ontevredenheid bij de Russische bevolking en was de rechtstreekse aanleiding van de Februari- en Oktoberrevoluties van 1917 - in volle Wereldoorlog. Tussen beide maanden werd de structuur van de latere Sovjetstaat na massabetogingen en -stakingen door de opstandige bevolking, comités van soldaten arbeiders en boeren, op punt gesteld. 
De belangrijkste latere Russische leiders, Lenin en Trotski - merkwaardigerwijze vanaf 1915 met steun van de Duitse keizer gefinancierd blijkt nu - werden uit ballingschap uit het buitenland gehaald. De Russische revolutionaire krachten sloten begin maart 1918 vervroegd wapenstilstand met Duitsland. Het radicale optreden van de bolsjewieken in de Communistische Partij onder leiding van Lenin leidde tussen begin 1918 en begin 1924 (dood van Lenin) tot een burgeroorlog die de jonge Sovjetstaat in een economische crisis zou storten, erger dan deze waarin Duitsland als westerse verliezer van de Eerste Wereldoorlog had af te rekenen... 
Een goede samenvatting vindt u hier (klik) en hier (klik).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

15 opmerkingen:

Lutje zei

als ik die foto zo bekijk denk ik, dat was nogal een fotograaf voor in die tijd
en dat vindt ik ook van jou, je foto's zijn prachtig.
Eén @->- voor jou

John zei

Goedemorgen Gerda,
Als we niet oppassen zitten we binnenkort weer in zo'n schuitje. De Amerikanen zijn massaal in Europa aanwezig en volgens de generaal klaar om oorlog te voeren.
We hebben als burger nergens om gevraagd.

De Russen hebben inderdaad veel soldaten verloren. Ook in WO II trouwens. Daar hoor je echter meestal vrij weinig over.
Fijne zondag

willy zei

een merkwaardige foto Gerda..

men vergeet wel eens hoe de Russische revolutie onze geschiedenis beïnvloedt heeft....

prettige dag

pieterbie zei

Een heel krachtig beeld zet je hier vandaag neer.
Niet de eerste keer dat ik dit zie, ofwel heb je dit vroeger al eens gepost, ofwel zag ik het elders.
Bedankt ook voor de geschiedkundige informatie er bij.

OT: jij verbleef dus in een hotel in een cresent. Tof, dat moet karakter hebben. Enig idee nog welke cresent het was?
Ons hotel was maar een gewoon groot gebouw, redelijk karakterloos, maar wij weten dat het er goed is, verbleven er al in december 2013.
Ligging is ook goed om snel de metro te kunnen nemen.

Morgaine zei

Apart toch, dat wist ik dan weer wel, dat Rusland in de eerste oorlog wel samen met ons vochten maar in de tweede... half om half... en gingen eigenlijk voor zichzelf, aldus wat ik dan nog heb onthouden van school, was mijn examentijd geschiedenis, de koude oorlog en hoe dat begon opnieuw pas na de tweede WW

Ik wens jullie een hele fijne zondag toe!
X

Anoniem zei

Miljoenen mensen die het leven lieten in deze oorlog en dan nog een opstand waar ook bloed bij vergoten werd. Echt iets om bij stil te staan bij deze gruwel.

A van de Aa zei

We kennen de geschiedenis die ons bekend is, maar er is dikwijls meer gebeurd dan dat we weten, en hier een mooi voorbeeld ervan.
Fijne zondag en tank ze bij... *Winkie*

Marjolijn. zei

Ik hoop dat het een lekker bijtank dagje geworden is.

Wat was het toch een drama in die tijd.
Hopelijk dat nooit weer.

Merel zei

Verschrikkelijk wat er toen allemaal gebeurde
Nog een fijne avond

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik hoop dat dit soort ellende hier niet meer zal gebeuren. Ik vrees dat er niet altijd vrede zal zijn, nu is oorlog nog ver weg, maar we hoeven niet te denken dat dat altijd zo zal blijven. Laten we zelf zoveel mogelijk aan vrede of vreedzaam samenleven werken.

Kay ♥ zei

Het moet daar inderdaad een hel zijn geweest.
De bijtank-zondagen zijn nog altijd heel informatief.
Groetjes bij deze originele prent.

Marlou zei

Bonjour lieve Gerda,

meestal reageer ik niet op de (bij)tankdag...
Omdat ik anti-wapens ben!

Maar ja.. ik wil je toch even groeten... dus ik moet wel... Hihihi...

dag lieverd,
groetjes van Marlou

.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst, ik ga straks weer naar de beessies toe.

Anoniem zei

Mooi in beeld gebracht en om hier na een lange tijd weer te komen kijken-) Groetjes,Paul

Albert y Mara fotoblog zei

Plezante foto met de gedachte dat in 1989 met het vallen van de muur het communisme in de "Lenin-vorm" definitief voorbij was. Of we er met de huidige verhoudingen op voorruit zijn gegaan, betwijfel ik.
Trump en Poetin worden vast goede maatjes en dan is het gevaar van WO3 geweken.
PRACHTIG elke zondag dit wapengekletter van Guido met zijn tanks!! Salu2 Albert