zondag 10 december 2017

Zondag: bij-tank-dag

100 JAAR GELEDEN EN TOCH NOG ACTUEEL: 
DE SLAG OM JERUZALEM 8-11 DECEMBER 1917...

Aan de oorsprong van de recente conflicten rond Jeruzalem liggen gebeurtenissen die zich 100 jaar geleden afspeelden tijdens de Eerste Wereldoorlog... Betrokken partijen tijdens dit conflict waren de veldslagen tussen de Geallieerden en het Ottomaanse Rijk dat Duitsland steunde. 

Britse Rolls Royce pantserauto in 1918 met Lawrence of Arabia aan boord (midden)

Na de Slag om Gaza gewonnen te hebben rukten de Britten onder leiding van generaal Sir Edmund Allenby, de pas benoemde opperbevelhebber voor Palestina, op naar Jeruzalem en veroverden op 8 december 1917 deze stad op de Turken onder Duitse leiding. Hoewel hij als geoefend ruiter daarna te paard triomfantelijk de stad zou kunnen hebben binnengereden, verkoos Allenby een week later als eerste christen die na 673 jaar islamoverheersing opnieuw zeggenschap over Jeruzalem had, uit eerbied te voet de stad te betreden... Hij riep de noodtoestand uit en liet de verschillende plaatsen die heilig waren voor joden, christenen en moslims door militairen beschermen. In de hele Westerse wereld werd dit als bekroning van de middeleeuwse Kruistochten gevierd. Deze overwinning op Turkije was voor de Geallieerden een welkome opsteker na de tegenslagen aan het Westelijk Front... De andere campagnes in de Levant (o.a. in Mesopotanië - het huidige Irak en Syrië) werden opgeschort zodat Turkije - toen "de zieke man van Europa" genoemd - een jaar later volledig uit Palestina konden worden verdreven. 

Een van de acht Mark-tanks door de Engelsen verscheept naar Palestina voor de Slag om Gaza

13 opmerkingen:

torfs gilbert allemaal foto's zei

Morgen, Gerda

Ja het komt terug in het heden,
het is als of men weer zo iets gruwelijk wil aan wakkeren, door personen die alleen maar leven voor en van de hebzucht

Nog en fijne zondag( hopelijk bij jullie iets wat droger)

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Wat daar nu gebeurt heeft misschien wel z'n oorsprong 100 jaar terug, maar Trump heeft er maar even een kruitvat geplaatst en staat er met een fakkel naast. Ik vind het triest voor de Palestijnse bevolking die er weer onder moet lijden. Nog een ander punt is dat je in het westen 2 kampen hebt. Voor en tegen.. Te walgelijk eigenlijk.
Ik wens je een fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, nooit geweten dat de Britten via Gaza binnenkwamen. Wel goed dat alle drie de godsdiensten die Jerusalem als heilige plek zagen (en zien) werden beschermd en toegang hadden tot de stad. Ik ben er geweest en heb ook bij de klaagmuur gestaan en op de tempelberg bij de gouden moskee. Zo zie je dat veel mensen van verschillende oorsprong iets met die stad hebben.

Hier sneeuwt het momenteel, ik hoop dat de weg goed schoongemaakt is, want ik ga vanmiddag weer richting kleinkind.

Anoniem zei

100 jaar later is er weer gekrakeel voor Jeruzalem.
Een echt kruitvat ginder dat ieder moment kan ontploffen dankzij Trump.

pieterbie zei

Bedankt voor dit historisch geheugensteuntje, een mens zou inderdaad vergeten dat het conflict al zo oud is.

willy zei

dit wist ik helemaal niet Gerda...

maar een eeuw later is er blijkbaar niet zo veel veranderd

een goed informatief logje

ondanks het slechte weer, een prettige dag

Marjolijn. zei

En dan nu 100 jaar later... heel triest wat Trump nu weer veroorzaakt...!!
Er kan zomaar weer een bom ontploffen.

Fijne avond meis, hou het warm en aangenaam op deze sneeuwdag...!

Terrence Weijnschenk zei

Erg interessant weer lieve Gerda. En het doet je afvragen wat mensen over 100 jaar zullen zeggen over de hedendaagse ontwikkelingen. Als er dan nog mensen zijn.

OT: goed geraden dat het verhaaltje licht autobiografisch was. 'Met maar een uurtje gemiddeld per dag aan onderhoud is Windows een prima en stabiel systeem' hoorde ik ooit een vriend zeggen.

Lutje zei

ja, oorlog....
100 jaar geleden of nu.....
Jullie weten er wel veel over
Een @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een heel fijne maandag toewensen, de sneeuw is hier nu allemaal weer weg, maar gister lag er toch aardig wat.

Albert y Mara fotoblog zei

Bedankt voor dit stukje geschiedenis. En ....... over Trump zal je ons niet horen, want dat is politiek. Laten we wel aan een rode rakker over.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga weer richting asiel vandaag, maar eerst even een blogrondje fietsen :)
Een fijne dinsdag gewenst.

willyduvel zei

Zo te zien komt alles weer terug he Heel erg ! Grts