zondag 3 december 2017

Zondag: bij-tank-dag?

VANDAAG GÊÊN BIJ-TANK-DAG!
KLAASFEEST... wat hebben jullie liever : onze eigen Sint Niklaas met zijn PLEZANTE ZWARTE PIET(EN) - of de Centraal-Europese Nikolaus met zijn KRAMPUS DUIVEL(S)? De Krampus-traditie is destijds zelfs geëxporteerd naar Amerika door Oostenrijkse migranten. Aan de Westkust winnen verklede Krampus-parties en -parades rond het Klaasfeest en Kerst steeds meer aan populariteit...  dus vroeg of laat krijgen we dit net als Halloween via een omweg terug op ons bord...!

Laat de Zwarte Pieten blijven! Door Nederlanders wordt toch ook geen kritiek geleverd op cultureel erfgoed en religieuze Afro-Antillaanse en -Surinaamse tradities zoals Voodoo (Winti op Suriname en Brua op de Antillen)... Ik kies bewust ‘voodoo’ omdat dit niets maar dan ook niets met traditionele godsdiensten te maken heeft maar slechts een ‘fenomeen’ is - net als ‘sinterklaas & zijn zwarte pieten’... De gekleurde figuranten die ‘zwarte piet’ SPELEN doen dit VRIJWILLIG en hebben in het dagelijks leven een échte betaalde job hoor! Waar o waar zijn er in Europa nog slaven (wat in Afrika niet kan gezegd...)? Vanuit de vroegere Nederlandse kolonies zoals Suriname en de Antillen, en door hun in Nederland verblijvende ex-bewoners en hun (misleide) aanhang mag dan ook door bv. de ‘Anti-Zwarte Piet Beweging’ campagne (‘Kick Out Zwarte Piet’, ‘Zwarte Piet Niet’, ‘Zwarte Piet is Racisme’ enz. met op sleeptouw het door hen misleide ‘European Network Against Racism’ enz.) geen kritiek op de culturele aspecten van ónze religieuze feesttraditie worden geuit! Dit heeft niets - maar dan ook niéts te maken met racistische beeldvorming! ? Acties tégen zwarte pieten zijn een aantasting van het recht op vrije meningsuiting! Wat de Nederlanders moeten doen: Het Klaasfeest mét de oorspronkelijke zwarte pieten laten uitroepen tot Cultureel Werelderfgoed! 

ANDERS NOG EEN GELIJKWAARDIGE TIP ALS LAAGDREMPELIGE BEZIGHEIDSTHERAPIE: start een actiecomité vanuit én de Dierenbescherming én het ‘Bescherm de Yeti Beweging’ én vanuit de Wereldorganisatie van Duivelaanbidders (zolang het nog niet vast staat tot welke categorie de Krampussen behoren) om het opluisteren van het Niklausfeest met Krampussen te verbieden: de beeldvoming van gehoornde beesten, halfmensen én duivels grenst aan het racisme...!

17 opmerkingen:

torfs gilbert allemaal foto's zei

En heel goede morgen, Gerda

ach het word erg hier op aarde, je mag niets meer zegen of doen voor als richten ze iets op tegen zwarte pieten tegen de sint zelf noem maar op,
het is als of niemand nog iets van iemand ken verdragen, worden ze dan allemaal te geleerd of te kortzichtig!!
voor mij mag het blijven zoals het was hoor gewoon terug die oude goede tijd

nog en fijne zondag

pieterbie zei

geef mij maar de goede oude traditionele zwarte piet.
Zo lang de gekleurde medemens er natuurlijk geen last van heeft dat de sint blank is.
Ik zou ook geen probleem hebben met een gekleurde sint, wij hebben trouwens al een gekleurde Amerikaanse president gehad. En ik durf de vraag stellen: is de huidige blanke Amerikaanse president beter?

Het concept van racisme is iets dat vreselijk misbruikt wordt dezer dagen, vind ik.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Op deze bijtankdag dit verhaaltje met passende illustraties is ook niet verkeerd. Ik denk als de Sint hier met zijn rode satan aankomt een grote groep van uit de kerkgemeenschap gaat klagen en demonstreren. In dat opzicht zou het leuk zijn als die duivel echt was en ze mee nam :)
Ik wens je een fijne zondag.

Natasja zei

We hebben het er al eens eerder over gehad he lieve Gerda, je hebt er een prachtig stukje neergezet. Ik vind het echt triest wat er gebeurd, je voelt zo de haat bij die activisten... En de Nederlandse televisie blijft er over doordrammen. Ik kijk niet eens. Ik verdenken al die bners er van om verplicht tegen zwarte Piet te zijn anders komen ze niet meer op tv. En ik heb nog nooit iemand gehoord over de definitie dat zwarte Piet racistisch is, ik noem die blanke bners gutmenschen. Laatst zapte ik langs zo’n programma en daar zat Tanja jess een Nederlandse actrice die zat er als boegbeeld voor opsporen borstkanker, tegenover haar zat de Braboneger, een stand-upcomedian van negroïde afkomst. Hij vertelde trots te zijn op zijn naam en niet naar het verleden wilde kijken maar de toekomst. Maar daar was ms Jess het niet mee eens, en toen dacht ik zulke mensen zijn het ergst, dat zijn de mensen die juist onder het mom tegen rascisme te zijn de donkere medemens te willen blijven onderdrukken... Eng heel eng.

Haba zei

Goede morgen Gerda, eerder deze ochtend kon ik hier niet reageren, de reactielink werkte een tijd niet. Maar nu gelukkig wel. Leuk Sintlogje hier. Wij vieren pas volgend weekend sinterklaas, dus alle tijd om nog gedichtjes te maken, de cadeautjes heb ik bijna allemaal al in huis, nu nog inpakken en er een gek of leerzaam versje bij maken, tenminste voor de 'groten' Laura krijgt haar presentjes gewoon zonder poespas :)
En gelukkig voor het kind dat die duvel er niet bij zal zijn :)

Anoniem zei

Goede middag Gerda,
een interessant logje over de keuze tussen zwarte piet en de duivel.
Ik denk niet dat er één kind is dat op de duivel wacht.
En die groepen die tegen de zwarte piet zijn negeer ik.
Groetjes.

Tine de Jong zei

Goedemiddag Gerda, Geef mij de ouderwetse Pieten en niet die rare kleuren of roetveeg namaak Pieten. De mens heeft altijd wel ergens commentaar op. Gelukkig waren er hier wel de echt zoals dat ik mij herinnert uit mijn jeugd. Men zegt dat de pieten slecht zijn maar die hebben vast het hele verhaal van vroeger niet meegekregen. Ik negeer hen allen ook die tegen hen zijn. Het is ons feest. Stel dat wij hun feest eens gaan bekritiseren wat zal er dan gebeuren?? Ik had het behoorlijk druk de afgelopen tijd om gedichten te maken voor hen die mij hierom vroegen. Maar ook op mijn YouTube kanaal staan er al vele die ik niet altijd had gedeeld op mijn site. Vind het altijd weer een gezellige tijd want in mijn gedichten lees je het cadeau niet 1.2.3 en daarom vragen ze mij vast elk jaar weer. Zelf hoef ik niets want ik geef het liever aan hen die het harder nodig hebben. De voedselbank hier waar ik ook even een handje had toegestoken wegens ziekte van andere vrijwilligers zijn de dozen weer voor de kinderen weer wat met wat extra's gevuld. En dat maakt mij zo gelukkig. Sinterklaas feest is ons feest en wie er tegen is moet gewoon zijn mond houden. Wens je gezellige dagen verder. En op je antwoord op mijn woorden is dat ik zeker al ik in Oostende zal zijn een bezoek zal brengen aan je vriend. Nu rusten want spieren zijn weer eens wat dwars. Groetjes Tine

Marjolijn. zei

Het plaatje uit 1931 is wel mooi, maar het onderste met die lelijkers niet.
van mij mogen alle pieten komen, als ze maar lief zijn...!

Lies zei

Gewoon Sint en zijn Pieten, 'k zag ze vandaag, Gerda...
Lie(f)s.

Lutje zei

ik vindt dat het gewoon is, zoals het altijd was, de sint en zijn pieten!
een echte leuke traditie
Ik wens je een fijne week
Een @->- voor jou.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

Nikki zei

Goeie morgen Gerdake alles moet blijven zoals het vroeger was,
waar zijn ze mee bezig he
Wees steeds een zonnestraaltje,
Voor elk die je ontmoet
Dan geef je anderen vreugde
En het gaat je zelf ook goed
Fijne nieuwe week gewenst Gerdake

Albert y Mara fotoblog zei

Je benadert het item Sinterklaas en Zwarte Piet vanuit een hele andere invalshoek. Plezant en leerzaam. Voor mij is het de "ver-van-mijn-bed-show" want nadat die ouwe baas teruggekeerd is in Spanje, gaan wij even terug naar Holland om "The Most Wonderful Time of the Year" met de familie te vieren.
Grtz Mara

willy zei

een andere kijk op dit gebeuren Gerda..

wel een beetje jammer dat de sint mijn deur voorbij loopt

groeten

willyduvel zei

Blank of gekleurd is van geen belang !! Liep mijn deur voorbij !! Hiel erg he Grts

Leflamand zei

Eén verklaring is nog niet naar voren gebracht in verband met 'zwarte pieten' in hun TYPISCHE KLEDIJ VAN SPAANSE EDELLIEDEN... Voor Nederland heeft Klaas - die 'goede man' met zijn 'zwarte knechten' een àndere (symbolische) traditie dan in eender ander Europees land - en heeft NIETS MAAR DAN OOK NIETS te maken met RACISME! Ten eerste zijn het geen zwarte Afrikaanse slaven - maar verknechte MOREN (= donker van huidskleur) AFKOMSTIG UIT SPANJE... die hier worden uitgebeeld. Het '(ver)knecht' zijn slaat niet op slavernij, maar op de OVERWONNEN SPANJAARDEN tijdens de godsdienstoorlogen in de 16de en 17de eeuw (zie naar traditie hun TYPISCHE EN ONAFSCHEIDELIJKE KLEDIJ VAN SPAANSE EDELLIEDEN) toen deze onder Filips II de Lage Landen bedreigden in hun strijd tegen de Geuzen (je weet wel: "Op 1 april verloor Alva zijnen bril (Den Briel) en de Protestanten onder Willem van Oranje...". Uiteindelijk werden de Spanjaarden verslagen en verdreven uit Nederland - en het is met deze SYMBOLISCHE WEERWRAAK die zij in hun verknechte rol als hulpjes van de 'goede Sint' toebedeeld kregen - maar dit zijn zelfs de Nederlanders ondertussen vergeten! DIT FENOMEEN IS DUS SYMBOLISCH ONAFSCHEIDELIJK VERBONDEN MET DE GESCHIEDENIS VAN DE NOORDELIJKE NEDERLANDEN... (men gaat die niet aantreffen in Engelse of Duitse Klaasfeesten - in dit laatste land kent men bv. NIET de zwarte knechten maar wel de Krampus, en ook in België ligt men niet wakker van de traditie van de zwarte knechten van Sinterklaas om de evidente hierboven vermelde historische reden...). Dat de Anti-Zwarte-Piet actievoerders eerst maar eens kennis nemen van de Nederlandse geschiedenis - zij zijn hoofdzakelijk immigranten die daarvan dus geen pap hebben geheten... Nederlanders die hen hierin steunen worden gewoon misleid... GÉÉN IN STAND HOUDEN VAN DE SLAVERNIJ EN GÉÉN RACISME DUS: DE NEDERLANDSE "ZWARTE PIETEN" ZIJN IN DE EERSTE PLAATS IMMATERIEEL ERFGOED DIE DE OVERWINNING VAN DE NOORDELIJKE NEDERLANDEN OP DE SPAANSE OVERHEERSER IN HERINNERING MOET HOUDEN - en zij moeten om die reden blijven!

Haba zei

Goede morgen Gerda, Lefla heeft hierboven een prima betoog gehouden over de herkomst van Zwarte Piet, daar heb ik niets aan toe te voegen.
Voor vandaag een heel fijne dinsdag gewenst.