zaterdag 16 december 2017

3 Hello Robot nov 2017 Design Museum 2017: Take Control - Lose Control

Wat drijft de mens in zijn grenzeloze drang en zoektocht naar kennis? Misschien koesteren we de hoop dat verdere ontwikkeling van kennis ons controle en vat zal geven op de werkelijkheid, op ons mens zijn, onze toekomst... misschien zelfs op geluk. Een hoop die leidt tot zelfbegoocheling aangezien wetenschapsbeoefening geen rechtlijnige vooruitgang bewerkstelligt noch tot doel heeft. 

In de huidige samenleving worden we steeds vaker geconfronteerd met de resultaten van onze eigen kenniscreatie. Ironisch genoeg lijkt deze samenleving voor velen net chaotischer en minder bevattelijk dan ooit. We zijn niet klaar voor bepaalde keuzes en dilemma’s die ons voorgeschoteld worden; mag je bijvoorbeeld aan embryoselectie doen op basis van toekomstige uiterlijke kenmerken van je kind? De zich steeds verder ontwikkelende digitalisering en robotisering lijken ons soms te vervreemden van de realiteit die we nochtans zelf creëren. In een schijnbaar contradictorische ontwikkeling grijpen we terug naar de natuur als inspiratiebron (biomimetica) om onze artificiële bouwplannen te verbeteren en perfectioneren. 

Het Gents Universiteitsmuseum gaat over bovenvermelde thema’s in dialoog met de tijdelijke tentoonstelling ‘Hello, Robot’ in het Design museum (klik) van Gent. ‘Take Control - Lose Control’ legt de focus op een lokaal Gents verhaal over onderzoek naar robotica, digitalisering, design en biomimetica. Er wordt ingezoomd op een aantal ethische vraagstukken omtrent de maakbaarheid van de mens alsook op de kenniscreatie die leidt tot automatisering. 

De foto's zijn hier (klik) en hier (klik) te bekijken. En voor daarna: een heel fijn weekend allemaal!

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede morgen Gerda.
Mens en robot beginnen steeds meer op elkaar te gelijken.
Welke richting het zal evolueren is de vraag.
prachtige foto's.
Groetjes.

torfs gilbert allemaal foto's zei

Goede morgen, Gerda
wat en resultaat binnen korte tijd lopen we op straat misschien met en robot naast ons zonder het te merken, dit zal de toekomst zijn
maar je foto's zijn van mensen hand, en dat is toch knap
nog en fijne zaterdag

Haba zei

Goede morgen Gerda. Allemaal heel interessant, maar ik vind de ontwikkeling richting menselijke robot een beetje griezelig eigenlijk. Mooie duidelijke foto's van jullie beiden zo krijgen wij ook een overzicht van het geheel.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

klaproos zei

brrrrrr Gerda, je moet er niet aan denken dat een robot straks een baby de fles gaat geven...
mooi robots, maar mensen en uitvinders slaan altijd meteen zo door:-)

jullie foto's zijn prachtig, 2 cracks op stap, kan niks als goeds van komen:-)

een héél fijn weekend hé Gerda.

John zei

Goedemorgen Gerda,
De meeste mensen maken volop gebruik van robots. Zelfs een pinautomaat is er een, en dat is prima. Dat een robot een menselijke uitstraling moet hebben ligt echt aan ons zelf. Maar aan de andere kant vertrouwen we het nog steeds niet.
We zullen zien wat de toekomst ons brengt. Ik denk dat het op veel vlakken verrijkend kan zijn. Behalve op defensie dan.
Fijne dag.

Natasja zei

Lieve Gerda, de mens denkt dat allesmaakbaar is.Maar gaan we niet te ver? Embryoselectie, schande spreekt men van de proeven in de tweede Wereldoorlog om het perfecte mens te maken, nu is het op naam van wetenschap. Hoe meer we denken te weten hoe dommer we worden, want heel veel is niet meetbaar, verklaarbaar en eigenlijk is het eng dat de wetenschap zijn eigen sausje overheen doet alsof het de waarheid is, terwijl er nog evenveel twijfel is.

A van de Aa zei

We staan aan de vooravond van grote veranderingen..... gezien de geschiedenis van de mens....
we laten nu al zaken over aan de robots, hopelijk zijn ze wijzer dan de mens ....
Fijn weekend Gtje

Marjolijn. zei

Er zal veel veranderen...!
Een hoofd op een veertje lijkt me ook niet meevallen.
Fijn weekend meis.

christiene zei

De techniek  maakt veel mogelijk je laat weer het een en ander zien met een mooie serie foto,s
stapje en  stapje gaat het verder,misschien wel aardig Gerda een hulpje voor in de huishouding.
Wens je een mooi weekend!!
en week
groetjes Christiene.

Lies zei

Techniek is niet meer te stoppen, Gerda...
Lie(f)s.

willy zei

leuk om jullie foto's te kunnen vergelijken Gerda...

maar wat kwam Monsieur Hulot daar doen, vraag ik me af..

fijne avond

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben kennelijk nog een tikkie te vroeg om bij te tanken. Maar ik wens je wel al een heerlijke zondag toe.

pieterbie zei

jullie foto's brengen hier een heel mooi verhaal.

es zei

Het equivalent van het Monster van Frankenstein...

groet van eS