donderdag 14 december 2017

2. Hello Robot nov 2017 Design Museum 2017: Design tussen mens en machine

Als werkkracht in de fabriek, personage in een film of als militaire drone. Iedereen weet hoe een robot eruitziet. Maar heb je er ook al een ontmoet? Elke dag wordt de afstand tussen mens en machine kleiner, zo heeft de smartphone ons leven nu al definitief veranderd. De tentoonstelling Hello, Robot. Design tussen mens en machine legt onze relatie met technologie helemaal bloot.

Have you ever met a robot?
Zullen robots ons net creatiever maken en nieuwe jobs creëren? Het is één van de vragen die Hello, Robot. stelt. Of: hoe hard wil je zelf afhangen van technologie? Slimme assistenten tonen ons nu al de weg, meten de status van ons lichaam en zijn een speelkameraadje voor onze kinderen. Maar willen we dat machines ook zorgen voor onze ouderen of onze seksuele verlangens? Binnenkort worden we misschien allemaal een stukje cyborg!

Could a robot do your job?
Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? Wat denk jij?
Designers leveren denkwerk en concrete oplossingen die aantonen dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn én kritisch na te denken. Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? Kom naar Design museum Gent en duik mee in het debat.

Do you want a robot to take care of you?

De foto's van Hello Robot in de tweede zaal van het Gentse Design Museum (klik) kunnen jullie hier (klik) en hier (klik) bekijken.


16 opmerkingen:

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Jazeker heb ik wel eens een robot ontmoet. Niet alleen heb ik nu allerlei apparaten die je als robot kunt bestempelen, ik heb er vroeger ook mee gewerkt. Ja, want ze zijn al een redelijk tijdje onder ons.
Wat ik gevaarlijk vind is de AI die ze nu gaan implanteren in de diverse apparaten en drones.
We zullen zien waar dat heen gaat.
Fijne dag.

torfs gilbert allemaal foto's zei

Morgen, Gerda

ja het kan nuttig zijn,in sommig omstandig heden maar het gaat volgens mij toch personen hun werk plaats kosten, maar dat zal de vooruit gang zijn zeker,
en daar kunnen wij niet veel aan doen maar wel zeer nuttig om lezen,zo kunnen we kijken hoe ver ze staan niet waar!

nog en fijne dag verder

Lies zei

Wellicht goed dat ze bestaan, Gerda, in heel veel opzichten. Het beetje menselijk contact, menselijke warmte echter...
Lie(f)s.

Haba zei

Goede middag Gerda, tja robots die geestdodend werk gaan doen zijn zeker een vooruitgang. Maar zolang ze maar geen zelfdenkende en handelende robots gaan vervaardigen, daar heb ik zo mijn bedenkingen tegen.
Zo en nu mijn kerstboom gaan versieren :)

Marjolijn. zei

Tja, de robot zal ook wel zoiets onmisbaars worden als een aaifoon.
Voor veel zaken onmisbaar, als ze zich maar niet te onmisbaar gaan maken en zo mensen uitschakelen.

Tine de Jong zei

Ja een robot heb ik weleens ontmoet in een chocoladefabriek in Duitsland die netjes de zware kratten op de pallets zetten. Ook heb ik onlangs een film gezien dat ze de medicijnen rond gingen brengen bij de mensen in een bejaardentehuis. Maar of ik er ooit ene zal willen dat denk ik toch niet. Met Marjolein ook eens want hoe meer er komen hoe meer mensen zij niet nodig zullen hebben. Maar er moeten toch altijd mensen zijn die hen repareert of hen bedienen zal. Voor ouderen die eenzaam zijn is een robotdier wel leuk.
Wens je gezellige feestdagen want ben even van blogland af tot na de feestdagen. Beetje gezellig druk op deze dagen in ons gasthuis en ook thuis. En ik neem ook weekje vakantie erbij later deze week om in het nieuwe jaar weer nieuwe pennenvruchten op de website's te gaan zetten. Lieve groetjes Tine
Wens jou en al je lezers en volgers fijne Kerstdagen en een gezond, gezellig Nieuwjaar

Anoniem zei

Robotten zijn uitstekend om precisie werk te doen in fabrieken en ziekenhuizen. Of ze de mensen gaan vervangen in de toekomst is de vraag. Wie weet maken we dat nog mee.

willy zei

we worden meer met robotten geconfronteerd dan we denken Gerda

hopelijk vergeet men de ethische kant van al deze ontwikkelingen niet

prettige dag

willyduvel zei

Het gaat snel Gerda ! er is zelfs al een museum !

klaproos zei

wonderlijke wereld van robots hé gerda, ik weet ook niet waar het heengaat, sommige dingen zijn écht niet beter, maar helaas, is het geld steeds vaker de hoofdmoot bij mensen en fabrieken, zo min mogelijk kosten en zoveel mogelijk verdienen, en ja... dat gaat ten koste van mensen..

je fotografie... is "outstanding"

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne vrijdag gewenst.

Natasja zei

Tja op mijn oude werk staat er nu ook een robot bij de receptie, misschien moet ik er aan wennen, maar het heeft iets kouds en kil....Een mens zal nooit helemaal vervangbaar zijn, er zijn tenslotte mensen handen nodig om de robot te bedienen denk ik zo. Misschien is het voor sommige dingen wel heel handig...

Cor zei

Interessant om kennis te nemen van die informatie. Toch ben ik op het gebied van robots een beetje ouderwets. Ik ben bang dat we op een gegeven moment niet meer de baas zijn over wat ze (kunnen) doen.

Mirjam Kakelbont zei

Ongelofelijk wat robots kunnen doen. En dat wordt alleen maar meer en meer. Ze worden al ingezet voor de verzorging van mensen. Nog even en we zijn allemaal vervangbaar. Nee hoor, dat zou een saaie boel worden!
Ik sta nog wat wantrouwig tegenover de robots, maar dat zal wel aan mijn leeftijd liggen (-:
Fijn weekend.

Merel zei

Als je er zo bij stil staat zijn er meer robots dan we denken

pieterbie zei

mijn reactie bij het zien van deze foto's is: waaw, en waaw en waaw.
Echt wel een super tentoonstelling die jullie super gebracht hebben.