zondag 19 november 2017

Zondag: bij-tank-dag

Honderd jaar geleden op 15 november werd journalist-politicus Georges "Le Tigre" Clemenceau (1841-1929) als antiklerikale en radicale republikein premier en minister van oorlog in een geteisterd Frankrijk. Hij was het die in het heetst van de Affaire Dreyfuss in 1898 de provocerende open brief "J' Accuse!" van Emile Zola op de voorpagina van zijn dagblad L'Aurore publiceerde. Clemenceau had maar één doel voor ogen: de oorlog winnen - alles moest daarvoor wijken... Zijn harde houding tegenover muiters, dienstweigeraars en pacifisten in een door wanhoop en uitputting geteisterd leger maakte hem niet geliefd bij de socialisten. Hij benoemde generaal Ferdinand Foch (1851-1929) tot opperbevelhebber en samen zouden zij de kansen van Frankrijk doen keren en één jaar later Duitsland tot capitulatie dwingen..

Propaganda postkaart Britse tank "Hilda"

Een eerste gelukkig feit is dat enkele dagen na zijn aantreden voor het eerst een massale tankslag succesvol verliep: deze uitgevoerd door de Britse Mark-tanks nabij Cambrai op 20 november 1917 (Havrincourt, Flesquières, Ribécourt, Marcoing tot in Noyelles voor de poorten van Cambrai) na een korte beschieting der Duitse loopgraven met een dekking van een 1000-tal Britse kanonnen... In één van de eerste tanks (bijgenaamd "Hilda") had generaal Hugh Ellis plaatsgenomen - het was de eerste maal (en één van de weinige keren ) dat een leidinggevend militair in de voorste rangen vocht: "All that hard work and ingenuity can achieve, has been done in the way of preparation - it remains tank crews to complete the work by judgement and pluck in the battle itself" (Ellis). Voor het eerst werd volle vertrouwen in de rol van een tankaanval gesteld - de Canadese "Byng Boys" (onder commando van Sir Julian Byng) die over de loopgraven van de Siegfriedstelling (ofte Hindenburglinie) heen walsten bijvoorbeeld werden legendarisch...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

Propaganda postkaart "The Byng Boys"

14 opmerkingen:

torfs gilbert allemaal foto's zei

Morgen, Gerda,
eerst en fijne zondagse,
en weer de zondagse verrassing weer en lesje oorlog geschiedenis waar voor dank.
en voor morgen al en fijne week gewenst

Haba zei

Goede morgen Gerda. Weer een interessant stukje geschiedenis. De namen die je noemt komen me wel bekend voor maar de betekenis en wat deze mannen deden had ik je niet kunnen vertellen.
De kaarten zijn weer een mooi deel van de verzameling van je lief. Ik wens jullie samen een heerlijke zondag toe.

Natasja zei

Clemenceau wist wel wat ie deed, hoewel je niet kan inschatten of je het goed doet kwestie van geluk en pech. Mooie foto’s!! Wens hè een fijne zondag!

John zei

Goedemorgen Gerda,
En een hele fijne bijtankdag gewenst. Die eerste prent, hoe leuk ook. Ik geloof niet dat men de liefjes meenam de tank in en naar het slagveld. De betekenis van deze kaart ligt ergens anders. De strateeg had het juiste plan, en dat bleek uit het eindresultaat. Helaas sneuvelde ook daar weer de nodige jonge mannen.

Anoniem zei

Weer een stukje geschiedenis waar ik weinig over wist.
Mooie illustraties. Vooral die onderste doet me glimlachen.
Fijne zondag Gerda en Guido.

pieterbie zei

Je laat in deze interessante post heel wat namen vallen die ik ken van uit de geschiedenisles.
Dit intussen al lang in het verleden te zoeken is.
Daarom is het niet slecht dat zo'n dingen in herinnering gebracht worden.

Waarvoor dank!

Cor zei

Onvoorstelbaar Gerda, steeds weer die voor mij nieuwe informatie die jij zo aansprekend weet te presenteren. Ik moet er wel altijd even voor gaan zitten maar dat heb ik er graag voor over. Mijn dank!

Lutje zei

je hebt zo'n mooie verzameling postkaarten,
ik zie die wel graag
Een @->- voor jou

Marjolijn. zei

Ik kan me gezelligere plekjes voorstellen om een lief mee naar toe te nemen...!
Goede start van de nieuwe week.

Haba zei

Goede morgen Gerda, er is weer een nieuwe week aangebroken met een nieuwe maandag. Laten we er volop van genieten :) Ik ga straks weer een kilometertje zwemmen. Fijne maandag gewenst.

willy zei

propaganda...belangrijk in tijden van oorlog Gerda..


het belang er van is er in de loop der jaren niet minder op geworden...

twee interessante prenten met dito uitleg

prettige dag gewenst

A van de Aa zei

Zondag was voor ons poetsdag, want zaterdag was wedstrijd met een van de honden.
Top daggie gehad ;-)
Gtje fijne week.....

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik hoop dat ik er vanmiddag aan denk om nog even het blogfietsje te pakken om te zien of jij al tijd voor een nieuw blog had. Straks (nou ja over een paar uur) ga ik richting asiel en dat wil ik niet doen, zonder je een fijne dinsdag toe te wensen.

Albert y Mara fotoblog zei

Plezant 'amor' in een tank. Het is al weer bijna zondag.
Hier nog steeds prachtig nazomerweer.