zondag 22 oktober 2017

Zondag: bij-tank-dag


In Manila (Philippijnen) is dit jaar van februari tot april tijdens forums en seminaries het startsein gegeven aan de wereldwijde campagne voor de herdenking van "100 jaar Grote Russische oktober Revolutie", wat moet leiden tot talrijke publicaties en herbronning in samenwerking met Marxist-Leninistische, socialistische en anti-imperialistische organisaties. Tijdens activiteiten verspreidt over gans 1917 zal verder worden benadrukt dat globalisatie en imperialisme veroorzaakt door het huidige ruwe kapitalisme heeft geleid tot een nieuwe aan gang zijnde onderdrukking van de werkende klasse en dat de voortdurende erfenis van de socialistische grondbeginselen van het Marxisme-Leninisme zich van blijvende waarde zal uitwijzen voor meer democratie en socialisme ...  (bekijk ook de aansluitende interessante documentaire (klik) over de volledige geschiedenis van Rusland)... Geen enkele der westerse media hebben aan deze nochtans belangrijke gebeurtenis aandacht geschonken - te druk met het cultiveren van problemen in eigen boezem: verdeel-en-heers politiek, religieuze tegenstellingen, terroristische dreiging, paparazzi-nieuws en natuurlijk: “...en dan nu de sport!”

Kaft in kubistische stijl voor Nikolaï Grigorjev’s jeugdboek “Lenin’s Tank" - Pantserwagen waarop Lenin bij zijn terugkeer uit Finland in oktober 1917 zijn bolsjewieke aanhang toesprak.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

13 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

In oorlog tijd van 2017 was behoorlijk oorlog geweest. Het is herdenking toen gebeurt was geweest. Toch denken veel mensen dit aan. Democratie was wel heftig geweest. Veel slachtoffers getroffen van vroeger. Politiek was toen ook geweest. Dat je deze foto nog ziet hoe deze meneer zo te keer ging. Ik ben wel stil van. Ik heb klein stukje naar film gekeken.Brrr... Fijne zondag gewenst.

pieterbie zei

Ook die documentaire bekeken. Die geschiedenis was mij natuurlijk niet vreemd, heb dat verhaal al meerdere keren gehoord.
Alleen sta je er vaak niet bij stil hoe veel mensenlevens het allemaal gekost heeft.
En sta je ook stil bij het feit dat de mensheid zeer moeilijk leert.
Bedankt voor het aanwakkeren van die inzichten.

torfs gilbert allemaal foto's zei

Morgen Gerda
Het moet echt verschrikkelijk zijn geweest, en je verstaat het niet dat de huidige wereld leiders het nog steeds willen, om de gruwel te laten verder gaan
zou het niet mooi zijn dat er over al vrede zou zijn en wij niet bang hoefden te zijn als we ergens naar toe wilden gaan
nog en fijne zon-dag ook al is het herfst weer

willy zei

een keerpunt in de geschiedenis Gerda

een knap stuk uit de verzameling van Guido

fijne zondag

Anoniem zei

Weer enkele mooie exemplaren uit jullie schijnbaar onuitputtelijke verzameling. De documentaire is ook de moeite waard. Wat waren het toch zware tijden.

Marjolijn. zei

Zware tijden waren het toen...!!
Weer mooie delen uit de onuitputtelijke verzameling.
Fijne avond.

Haba zei

Goede avond Gerda, kijk ik zat al te transcriberen van het Russische naar ons eigen alfabet, maar Toen ik de schrijversnaam had, zag ik pas dat jij hem er al onder had getikt :) Dat was dus moeite voor niets, maar ach ik kon mijn stoffig geworden taal nog eens ophalen. Bijna vijftig jaar geleden heb ik bij mijn opleiding nog eens 40 lessen Russisch gekregen en ja dat heb ik niet echt bijgehouden omdat er weinig mensen in mijn buurt die taal spreken. Weer een apart stuk uit Lefla's verzameling.

Lutje zei

wat een mooie verzameling hebben jullie toch,
ik geloof dat je hier ook nog lang verder mee kan :o)
Een @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

Morgaine zei

Voor een volgende keer deze docu, moet nu opschieten zelfs, tijd voor mijn werk ;-)

Ik hoop dat jullie zondag een fijne was en vandaag wens ik jullie een hele fijne nieuwe week toe!

X

Catherine Boone zei

Hoe de film van Sergej Eisenstein ons een beeld gaf hoe het allemaal verliep maar toch heb ik enkele historische fouten ontmoet. Zo zie je maar hoe gekleurd een verleden kan voorgesteld worden. Jouw blog heb ik heel graag gelezen opnieuw. Catherine

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een heel fijne dinsdag toe.

Albert y Mara fotoblog zei

Wat voor reactie zullen wij hier nu op geven ??? Je kent onze invalshoek. Dus ZONDER commentaar deze keer.