zondag 20 augustus 2017

Zondag: bij-tank-dag


De bloedige "Slag om Passchendaele" - de Derde Slag om Ieper (31 juli-10 november 1917) woedde honderd jaar geleden  nog in volle hevigheid... De Britse troepen die hoofdzakelijk ten zuiden en ten oosten van Ieper de Duitse stellingen trachten te doorbreken, slaagden daar maar niet in. Ook de Duitse kustverdediging gecentraliseerd rond enkele vaste marine-artillerie 'batterijen' hield de hoognodige Britse marineschepen vér van onze kust zodat deze de gevechten rond Ieper niet konden ondersteunen. Tussen 1915 en 1918 werden voor de "Kaiserlichen Küstenartillerie" zo'n 40 batterijen (met de nodige annex bunkers) gebouwd die door 230 kanonnen  waren verdedigd. De oudste en de eerste 'succesvolle' onder hen was de batterij "Tirpitz" (gebouwd 1914 met in totaal 4 kanonnen) nabij Oostende-Mariakerke die talrijke Britse schepen van de kust hield, maar ook het Belgisch leger in Nieuwpoort onder vuur hield.. . (foto 2 - na wo 1)

Het zwaarste geschut, opgesteld te Moere-Leugenboom (Koekelare), namelijk de batterij "Pommern" had een reikwijdte van méér dan 23 km en beschoot voornamelijk de IJzervlakte en Duinkerke. Deze batterij - vandaag bekend als de site van de "Lange Max" - is de enige nabij onze kust die bewaard is gebleven (zonder geschut weliswaar) en nog kan bezocht worden (interessant klein museum) . De "Lange Max" heeft tot oktober 1918 niet minder dan 587 schoten afgevuurd zonder slijtage of schade aan de loop (deze konden dikwijls barsten...). Enkel de betonmantel van de stelling is door een schot (moedwillig?) beschadigd (zie foto 1 - na wo 1, zie link). Een tweede zwaar geschut, de batterij "Deutschland",  met eveneens 4 kanonnen,  maakte nabij Oostende (Bredene) samen met de batterij "Hindenburg" , de verdediging uit nabij het bekende Fort Napoleon (foto 3 - na wo 1).
(postkaarten verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)


13 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Het was toen bloedig"Slag om Passchendaele" geweest. Het is wel erg lang geleden toen gebeurt. Duitsers was ook vreselijk aan vechten gevechten gedaan. Bunkers gebruiken toen erg veel. Het was vreselijk te woorden. Laatste foto is apart dat je nog hebt van deze foto. Heel lang gelden. Toen was tanker heel anders gebouwd. Het was zware strijd geweest. Hopelijk nooit meer oorlog. ER moeten vrede aarde komen.

Fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda en Guido. Weer een bloedig deel van de geschiedenis, maar een interessant deel van Guido's verzameling. Volgens mij heeft hij een museum aan huis, is er een speciaal deel van jullie huis aan deze verzameling gewijd? We hebben nu al zoveel ervan gezien dat er wel een kamer mee te vullen is, misschien wel meer.
Ik wens jullie een fijne zonnige zondag toe.

gilbert torfs zei

Morgen,Gerda,
deze reeks heeft mij weer wat bij geleerd dat ik zelf nog niet wist
waar voor dank.

Nog en fijne en rustig bij tank dag,hopelijk met wat zon

Lutje zei

Passchendaele is de laatste tijd via die tv uitzending enz druk bezocht geweest, maar ik denk dat jij wel de topper bent die er veel over weet...
Ik wens je een fijne zondag
Een @->- voor jou

pieterbie zei

Dit boeiende verhaal komt heel dicht bij mij thuis.
Was dit al allemaal een beetje vergeten, dus het doet deugd om eens een opfrissing van de geschiedenisles te krijgen.
Waarvoor dank!

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Volgens mij heb ik hier iets over gezien op National Geo. Die hebben van die series over de verschillende oorlogen. Er is heel wat gebouwd in die 2 oorlogen die zich hier hebben afgespeeld. Ze hadden het geld beter anders kunnen besteden.]

OT: er was niets aan de hand hoor. Behalve mijn goten dan haha. Ik vergat gewoon twee dagen op een rij de tijd een beetje door het harde werk :)

Fijne zondag

suskeblogt.com zei

Zoals je je misschien herinnert zijn wij onlangs nog in Passendale geweest.
Het valt niet te begrijpen wat daar gebeurd is.
En zeggen dat dit slechts 100 jaar geleden is.

Anoniem zei

ook in Oostende stond er zwaar geschut..Gerda

indrukwekkende foto's toon je hier

prettige avond

Albert y Mara fotoblog zei

Ja ja Gerda het bloed druipt er weer van af bij dit item de "Slag om Passchendaele". En nog steeds is er oorlog op deze wereld. Salu2 Albert

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens jullie een fijne maandag toe.

merel zei

in stilte gelezen ... tot me laten doordringen ... ik kom steeds meer te weten wat betreft de eerste wereldoorlog dankzij jou en Guido.
dank je wel voor het info en de boeiende foto's

A van de Aa zei

Zwaar geschut deze zondag bij je, en die proppenschieters gebruikte men niet om ballonekes uit de lucht te schieten.
G, vakantie begonnen, dus ... *Big Wink* en tot ....

mijnnikonenik zei

Een onuitputtelijke verzameling!