dinsdag 11 juli 2017

GVSALM reis 2017: Noyon

Op de derde dag van onze vierdaagse trip met de GVSALM (klik) trokken we naar Noyon (klik) dat al in de Romeinse tijd bekend was en toen Noviomagus Veromanduorum of ook Noviomagus Viromanduensis werd genoemd..
Karel de Grote is op 7 oktober 768 in Noyon verheven en gezalfd tot Koning der Franken. In 925 is de stad geplunderd door de Vikingen van Rollo uit Normandië op hun doortocht naar Vlaanderen. Hugo Capet is in 987 hier tot koning gekroond in een voorloper van de huidige kathedraal.
In 1293 vond in Noyon een stadsbrand plaats.
In 1516 werd hier de Vrede van Noyon gesloten, waardoor koning Frans I van Frankrijk de stad Milaan verkreeg.
Jammer genoeg was het een druilerige dag toen wij er waren zodat de foto's die je hier (klik) kan bekijken niet van opperbeste kwaliteit zijn, maar ik hoop dat jullie erdoor toch een goed beeld krijgen van deze prachtige stad. En voor daarna: een heel fijne nieuwe week allemaal!

16 opmerkingen:

Yova zei

Ik kan zien dat mensen sprakeloos te kijken hoe was. Het was toen Romeinse kerken. Dat is wel heel erg oud. Gelukkig staat nog wel heel. Bij sommige niet heel op de foto's. Jammer dat toen druilerig dag geweest. Gelukkig heb je mooie foto's kunnen maken. Het mooie stad om te zien. Fijne dag gewenst.

Lutje zei

slecht weer of niet, het was een mooie wandeling, en de gids was ook interessant want iedereen luisterd nogal
Eén @->- voor jou

Marjolijn. zei

Je brengt goed over dat er veel moois te zien was...!!
Mooie dag vandaag.

Natasja zei

Nou je hebt er prachtige foto's gemaakt hoor lieve Gerda! Ze zijn heelduidelijk en erg bijzonder zo'n oude stad. Wat mooi dat er nog zoveel plekjes bewaard gebleven zijn! En dat hij dit ons laat zien!

gilbert torfs zei

Morgen, Gerda
Het kan wel druillerig geweest zijn maar je foto's tonen duidelijk de oudheid van de gebouwen en geven er een andere toets aan knap werk hoor nog en fijne weeek

Lies zei

Stukje geschiedenis rijker, Gerda.
Lie(f)s.

pieterbie zei

Wat een prachtige plek en wat een mooie details wist jij daar vast te leggen.
Best eens de moeite om daar te stoppen.
En wat erg is: ik had nog nooit van deze plek gehoord. Je hebt dus het gat in mijn cultuur een beetje kleiner gemaakt :-)
Kan ook de humoristische foto's op prijs stellen, het toont hoe de leden genieten van deze uitstap.

Aletta zei

Heel mooie reportage lieve Gerda! Een aanrader om eens naar toe te gaan! Zijn jullie nog in de kathedraal geweest? Benieuwd naar de glasramen natuurlijk ;-)

willy zei

een stad met een geschiedenis Gerda

ondanks het mindere weer, toch fraaie foto's

groeten

suskeblogt.com zei

de foto's zijn het meer dan waard hoor. Ze geven een goede impressie van wat je daar allemaal gezien hebt. Ook het stukje geschiedenis dat je ons serveert is de moeite waard.
Groetjes.

Marlou zei

Goedemorgen Gerda!

Nou... het mag dan een druilerige dag geweest zijn: jij was beslist het zonnetje in huis, want het zijn mooie foto's van een mooie plek.
Een mooie oude plek met geschiedenis.
Wat een buitenkansje om daar naar toe te mogen reizen...

Groetjes, Marlou

.

Haba zei

Goede middag Gerda, ik ken de naam van de stad alleen van de verkeersborden, ik ben er nooit gewest. Nu kan ik op jouw blog goed zien wat ik heb gemist, prachtige gebouwen en ruïnes. Ondanks het mindere weer heb je ze toch mooi op de foto gekregen, ik heb weer genoten van je fotoreportage.

willyduvel zei

Mooi Gerda De eerste indruk nogal grauw die stad wel met een paar oppeppertjes he ! Grauw en guitig perfecte beelden heb Je toch weer te voorschijn getoverd !! Grts

John zei

Goeiemiddag Gerda,
Wat een prachtige stad is dat. Of ben ik bevooroordeeld omdat jou foto's zo mooi zijn en alles er gewoon geweldig uit ziet?
Nee, vroeger wisten ze hoe ze iets moesten bouwen wat eeuwen interessant blijft.

Fijne avond

Haba zei

Goede morgen Gerda, voor ik de deur uit ga, even een blogrondje om ieder een fijne woensdag te wensen. Bij deze dus, ik wens je een heerlijke dag toe. Dans in de regen en laat je lekker nat worden ;)

mijnnikonenik zei

Een echt Noord Frans stadje. Jullie houden van plezier maken lijkt me. Prachtige details Gerda en een mooi beeld op dit stadje.