woensdag 12 juli 2017

GVSALM reis 2017: Blérancourt Hospîce d Orphelins Moulin Vert

Een belangrijk monument in Bérancour is het 'Hospice d'Orphelins Bernard Potier' uit1661, het resultaat van conflicten en oorlog: weeskinderen.. Dit was het eerste openbaar tehuis erkend door de Franse koning Lodewijk XIV.
De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

Het tweede item is het is het recent uitgebreid kasteel van Blérancourt (begin 17de-verbouwd 18de eeuw) en werd in 1917 het Musée de la Coöpération Franco-Américaine (Museum van de Frans-Amerikaanse samenwerking) gesticht door de rijke Amerikaanse filantroop Anne Morgan (1873-1952). Vanaf 1917 streden Amerikaanse vrijwilligerstroepen mee op het Europees front met het gekende resultaat... Het hulpcentrum dat zij er had ingericht werd volledig gefinancierd met haar eigen fortuin. In de lente van 1918 moest zij met haar medewerkers en de slachtoffers die zij er verzorgde, voor de oprukkende Duitsers vluchten naar Parijs. Na het einde van de oorlog keerde iedereen terug naar Blérancourt om de schade te herstellen en bij te dragen tot de wederopbouw in de streek van de Aisne. In 1924 tenslotte stichtte Morgan er het huidig museum dat algauw te klein werd voor haar taak.
De resultaten van het archeologisch onderzoek 2003-2005 (ontdekking funderingen middeleeuwse rondburcht) voorafgaand aan de nieuwbouw zullen worden gevisualiseerd in de uitbreiding en renovatie van 2006-2016 n.o.v. architecten Yves Lion en Alan Lewitt (zie foto’s hieronder).


16 opmerkingen:

Marlou zei

Goedemiddag Gerda!

wat een interessante reisjes maken jullie toch...
En fijn, dat je ons laat mee genieten.
Dat er zulke oude funderingen worden opgegraven... ongelooflijk! Wat zal daar allemaal gebeurd zijn? Heoveel tranen zijn er geplengd. En is er ook gelachen?
Daar moesten ze maar eens een film over maken....
Dan gaan wij lekker smamen naar de première!

Dagdag!
Groetjes van Marlou

.

gilbert torfs zei

Dag Gerda,

zoals gewoonlijk heel mooie foto's en duidelijke beschrijving van heel het gebeuren nog en fijn dag

mijnnikonenik zei

Weeshuizen, meestal mooie of griezelige gebouwen. Wat gebeurt er achter die muren? Kinderen werden er meestal niet zo goed behandeld. Maar oorlog en conflicten zorgen ervoor dat veel kinderen één of beide ouders verliezen, je mag er toch niet altijd bij stil staan... Grwelijk

Natasja zei

Ach ja natuurlijk wie staat daar bij stil ? Die arme kindjes die hun ouders in de oorlog verloren hebben of verliezen.?Wat mooi dat het opgegraven is en dat jij daar zulke mooie foto's van maakt. Ik wens je een mooie avond toe... ik vertrek zo... naar: Guns And Roses !!

Catherine Boone zei

Naast jouw boeiende uitleg hebben de archeologen hier een mooi stukje verleden blootgelegd. Ik houd daar ook van want onlangs ontmoette ik een oude muur van een omwalde hoeve uit de 17de eeuw aan de Schelde bij Gent. Dit gebouw vond ik ook terug op de Horenbaultkaart. Geniet ze.

Marjolijn. zei

Mooie uitleg en duidelijke foto's..!!
Geniet nog even van het avond zonnetje...!

suskeblogt.com zei

Je zal als kind maar je ouders verliezen tijdens de oorlog en dan in zo'n omgeving terecht komen.
Mooie foto's akweer.

Lies zei

't Blijven 'erge' beelden...
Lie(f)s.

Merel zei

Het blijft erg je ouders verliezen en dan nog oorlog
Mooie foto's en uitleg

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer mooie foto's van een plek vol geschiedenis.
Ik wens je een heel fijne donderdag toe.

Lutje zei

eigenlijk blijft het allemaal goed bewaard, en het is eigenlijk heel interessant om eens te gaan kijken waarom je liever geen oorlog wil...

pieterbie zei

amai, lijkt mij alsof jullie jullie echt overtroffen hebben met de trip deze keer. Wat een mooie sites bezochten jullie allemaal.
Misschien moet ik eens naar Frankrijk trekken straks.
Alhoewel: heb het moeilijk om mijn andere helft over die grens te krijgen.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Zonder twijfel kan ik toch wel stellen dat de trips die jullie maken naast zeer boeiend, ook zeer leerzaam zijn. En niet alleen voor jullie, ook voor ons.
Ik ben dan ook nog weer verrast met het geweldige beeldmateriaal dat ik hier kan vinden.
Ik wens je een zeer prettige dag.

Morgaine zei

Wat een prachtig gebouw, helemaal in mijn straatje zoals we het dan hier zeggen, prachtig mooi, de reden is natuurlijk minder waarom....

Ik heb op en top genoten van alle foto's, van links naar rechts en van voor naar achter :D

X

willy zei

uit 1661 al..

en of er inmiddels zo veel veranderd is, denk ik niet Gerda..

jammer dat deze instellingen "moesten" bestaan

groeten

willyduvel zei

Mooie beelden van deze intrieste plaatsen Gerda !! Grts