zondag 11 juni 2017

Zondag: bij-tank-dag


“HOUR ZERO” - 100 jaar mijnenslag rond Mesen...

Op 7 juni 1917 werden 19 ondergrondse mijn-ladingen gelijktijdig onder de Duitse stellingen tot ontploffing gebracht met de bedoeling hun loopgravenstelsel te destabiliseren. Eén der grootste kunstmatige aardbevingen ooit. De overlevering wil dat de knal tot in Londen te horen zou zijn geweest - op zijn minst figuurlijk dan ter aankondiging van een nieuw offensief van de Geallieerde troepen... De aanval werd voorbereid grosso-modo op de lijn St. Elooi-Wijtschate-Mesen (nu West-Vlaamse gemeente Heuvelland) door het graven van meer dan 40 tunnels volgestopt met explosieven. Enkele van de aldus ontstane ‘kraters’ zijn nog zichtbaar ten westen van Wijtschate o.a. de Spanbroekmolenkrater alias ‘Pool of Peace’ (Kruisstraat, bewegwijzerd, maar ook nog één in de nabije Scheerstraat en twee langs de Wulvergemstraat). Slechts een dozijn andere zijn nog zichtbaar, alhoewel onder water gelopen (o.a. nabij een hoeve in de Vierstraat, Wijtschate) of moeilijk bereikbaar te midden van de velden en weiden. Andere kraters werden nadien terug opgevuld. Eén der zeldzame Duitse stellingen die deze aanval overleefde en recent is gerestaureerd als getuige is deze van het  ‘Bayernwald’ tussen St. Elooi en Wijtschate (te bezichtigen Voormezelestraat, nabij de hierboven genoemde Vierstraat).
Zie ook hier (klik) en hier (klik).


Ook elders en al eerder in de Eerste Wereldoorlog namelijk bij de Slag aan de Somme (ten noorden van Albert, Frankrijk), werd op 1 juli 1916 eenzelfde operatie uitgevoerd. Daarvan bleef als memoriaal het grootste exemplaar van een dergelijke krater intact bewaard: de ‘Lochnagar Crater’ of ‘La Grande Mine’ (100m diameter, 30m diep). Kleinere (tussen 1915 en 1918 ontstane) mijn-kraters - waaronder de zogenaamde. ‘Caterpillar’- zijn te bezichtigen op het destijds hevig omstreden en vandaag landschappelijk geslaagd geherwaardeerd gedenksite ‘Hill 60’ nabij Zillebeke (Ieper): een bezoek waard....

17 opmerkingen:

Lutje zei

als ik dit lees zie ik het heel anders, want het is veel meer dan maar mooie foto's, het is een vehaaal...
Een @->- voor jou

gilbert torfs zei

wat kan er hier op gezegd worden!
Niet veel!
en realiteit die jij mooi verwoord,en waar de mensheid moet blijven bij stilstaan

Haba zei

Goede morgen Gerda, als ik zo die eerste foto zie een dromerig ven met waterlelies, zou ik niet denken aan de vreselijke oorlog die dit heeft veroorzaakt. Weer een les in de geschiedenis van de eerste 'grote oorlog' daar weet ik veel te weinig van, maar al was het verschrikkelijk, ik vind het wel fijn om er zo meer van te weten te komen. De eerste link ga ik opslaan om later wat uitgebreider te bekijken.
Ik wens jullie daar een fijne zondag toe.

pieterbie zei

indrukwekkend die krater.
Ben ook eens op de links gaan klikken, mooie en interessante sites hebben ze daar over gemaakt.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
In West Kapelle is er een plek zo mooi als de bovenste foto. Het verhaal er achter is echter helemaal niet zo mooi want achter het ontstaan van die plek schuilt een zeer aangrijpend verhaal natuurlijk. Oorlog.
Zoals jij hierboven ook beschrijft.
We hebben er echter bar weinig van geleerd jammer genoeg.
Ik wens je een fijne zondag

Natasja zei

De foto's tonen een prachtig vredig landschap, uit het verhaal achter de foto's blijkt dat deze stukken van de aarde zwaar beschadigd zijn door menselijk gedrag. En helaas heeft de mens niet veel geleerd. Wij zouden juist dankbaar moeten zijn dat we hier te gast zijn, dat we mogen leven van alles wat de aarde ons bied.

Morgaine zei

Het blijft bijzonder is het niet Guido en Gerda, dat je met je verstand weet wat voor dingen hier zijn gebeurd, die niet door de beugel kunnen, en nu, op de foto's, ziet het er zo prachtig uit, sereen zelfs... alleen het kruis verraad.... er is hier meer gebeurd...

Ik wens jullie een mooie zonnige zondag toe en alvast een hele fijne nieuwe week!

X

Marjolijn. zei

Ik zag op het Belgische nieuws, dat men er gisteren een mooie herdenking om de kraters heen gebouwd hebben.
Fijne avond meis.

suskeblogt.com zei

Als het ooit eens in mijn planning past zal ik die omgeving ook eens bezoeken. Het lijkt me reuze interessant.

merel zei

nu lijkt het zo rustig en vredig, maar toen .... Die krater zegt veel

Lutje zei

ik wens je een fijne week
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

ongelooflijk... wat is er veel gebbeurd in die tijd.
En hoevel mensenlevens zal dat niet gekost hebben.
Goed dat ze een memoriaal hebben gezet.
Goed om er even bij stil te staan.

Maar ik vier het alleliefste de bevrijdingsdagen en graag elke dag! :-)

Groetjes van Marlou

.

Catherine Boone zei

Heel mooi stukje geschiedenis boven water gehaald zowel in beeld als in woord, vooral het Vlaamse gedeelte was geheel onbekend bij mij. Ik kijk er uit naar het volgende deel. Catherine

willy zei

nu gelukkig de rust zelve....Gerda

In Lede bij Aalst vindt je nog wat rest van het Koninklijk Gesticht van Mesen ..

maar men heeft dit volledig laten vervallen

zie https://www.kgm-irm.be/historiek/

groeten

Albert y Mara fotoblog zei

Oorlog is nooit mooi, maar de krater die bewaard is gebleven op foto 2 is wel geweldig mooi in het landschap, m.a.w. een sublieme bij-tank-foto.

willyduvel zei

Spijtig dat dit in het nieuws moet komen en toch .moeten we het blijven doen Gerda Grts