zondag 28 mei 2017

Zondag: bij-tank-dag


Toenmalige onmisbare ‘propaganda-jeugdliteratuur’: de legendarisch geworden beslissende tankslag op 21 mei 1917 te Juvincourt (Berry-au-Bac) tussen de Franse ‘chars d’assaut’ en de Duitse ‘Kampfwagen’ - een ‘moderne materiaal’ veldslag die het einde de Eerste Wereldoorlog versnelde (foto 1).
Ter gelegenheid van de 100 jaar-herdenking van de allereerste inzet van Franse tanks op de slagvelden van de “Groote Oorlog” is op zaterdag 20 mei l.l. een nieuw monument toegevoegd aan het ‘'Mémorial National Français des Chars d’assaut”. Verschillende authentieke en nagebouwde Franse “chars d’assaut” (hier een Saint Chamond en een Renault FT-17) defileerden voor die gelegenheid door Berry-au-Bac aan de Aisne (foto 2).Dé gelegenheid voor een re-enactment groep Franse ‘tankisten’ en ‘poilus’ om zich te laten vereeuwigen voor de replica van de laatste bewaard gebleven authentieke Franse Schneider-tank (in het Tankmuseum van Saumur) op 20 mei ll. als monument met grote plechtigheid ingehuldigd bij het Frans Nationaal Tankmonument op het voormalig slagveld (foto 3).


(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

15 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen, er staan weer mooie foto's van oorlogstuig op het log. Ja die boeken die oorlog en heldenverering als hoogste doel leken te hebben, waren er na WO II ook genoeg natuurlijk.
Ik wens jullie een fijne zondag toe om lekker van de zon te genieten.

pieterbie zei

amai, chapeau voor die gasten die dat nagemaakt hebben, moet toch een ganse klus zijn

Lutje zei

jullie zijn er echt mee bezig,
je weet er veel van en je hebt altijd dat beetje meer
leuk!
Eén @->- voor jou

gilbert torfs zei

Morgen ,Gerda,
weer en reeks mooie foto's en zeer duidelijke uitleg,
kan je eens geen lessen gaan geven in de scholen of en dia reeks maken, en vragen in de scholen om ze te tonen om de jeugd aan te tonen van al dat zinloos geweld nog en fijne bij tank dag

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Ja propaganda.. Ze wisten er toen goed mee om de oren te slaan, en ze zijn het eigenlijk niet echt verleerd want stiekem horen we nu ook enorm veel.

Je hebt de boel weer mooie op de foto gezet. De mannen vereeuwigd en die zullen daar reuze blij mee zijn.
Ik wens je een fijne dag :)

Natasja zei

Goedemorgen lieve Gerda, dat zijn weer mooie plaatjes die je hier laat zien. Hoewel de reden natuurlijk een stuk minder fraai is. Ja men weet het mooi te brengen, degene met de mooiste praatjes en overredingskracht, zorgen dat veel mensen dezelfde kant op kijken, goed of slecht..

willy zei

knappe beelden en interessante informatie Gerda...

propaganda, nu meer dan ooit.. denk ik

fijne zondag

Morgaine zei

Mooi de reconstructie foto, al is de aanleiding natuurlijk een stuk minder.

PS, hahaha ok, ik had begrepen dat jullie nu naar zee zouden gaan, hier dito dus, gisteren wel gefietst, was nog rustig en tegelijk meer mensen al op pad.

X

A van de Aa zei

Goed dat sommige die hobby hebben om dit in stand te houden.
Gtje, hou het cool *Big Winkie*

merel zei

niet gemakkelijk om zo iets na te maken
nog een fijne zondagavond, hopelijk zonder onweer

suskeblogt.com zei

Mooi nagemaakt. Dat moet een zwaar karwei geweest zijn.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je even een fijne maandag toewensen, later op de dag kijk ik wel of er nog een nieuwe log bij is gekomen.

Marjolijn. zei

Fijne dag meis...!
Hou het koel vandaag.

Albert y Mara fotoblog zei

Ik geniet elke zondag van de dood en verderf die Guido ons voorschotelt. Tanks blijf ik prachtig vinden. Het is 100 jaar geleden dat deze ellende plaats vond, dus heel gemakkelijk om afstand te nemen, dit in tegenstelling tot WO2. Salu2 Albert

Haba zei

Goede morgen Gerda. Al is hier geen regen van betekenis gevallen (misschien een paar druppels toen ik sliep) het is wel lekker afgekoeld. Ik ga zo weer richting beessies , maar eerst jou een fijne dinsdag toewensen.