zondag 14 mei 2017

Zondag: bij-tank-dag

Kroniek van de Eerste Wereldoorlog - nu zo'n 100 jaar geleden in de lente van 1917... 

De geallieerden namen hun offensief, dat in het najaar van 1916 was afgebroken, in het voorjaar van 1917 weer op. Aan het westelijke front hadden zij een numeriek overwicht - de Fransen door de aanvoer van troepen uit hun koloniën in Noord-Afrika en de Engelsen door de in 1916 ingevoerde algemene dienstplicht en de inzet van hun 'tanks'... Daarbij kwam de feitelijke oorlogsverklaring van de Verenigde Staten aan Duitsland, hoewel dit nog niet onmiddellijk tot een daadwerkelijke deelname van de Amerikanen aan de oorlog leidde. Het eindeloze bloedvergieten zonder merkbaar resultaat door de schuld van het onpopulaire Franse opperbevel werkte demoraliserend op de Franse soldaten en ze sloegen aan het muiten alsof het virus van de aan de gang zijnde Russische Revolutie ook op hen was neergedaald. Dus moest er een 'stoelendans' binnen het Franse opperbevel voor een doorbraak zorgen uit de "impasse" waarin het westerse front was terechtgekomen. 
Pétain volgt Nivelle op als opperbevelhebber en Foch werd stafchef van het Franse leger. Ook het Franse opperbevel werkte koortsachtig aan hun versie van de tank. De muiterij werd ondertussen zonder genade neergeslagen. Honderden in feite onschuldige "poilus" werden voor de krijgsraad veroordeeld en tientallen muiters werden als 'voorbeeld' gefusilleerd... Maar de Fransen bleven oorlogsmoe, de hoofdlast kwam op de schouders van de Engelsen te liggen en het wachten was op de inzet van Amerikaanse en Canadese troepen, nu aan het oostelijk front de strijd door de Russische Revolutie vrijwel was beslecht en nieuwe Duitse eenheden in het oosten vrijkwamen voor het westelijk front. De overwinningskansen in de Eerste Wereldoorlog stond voor het kamp van de Geallieerden plots op 'kantje boordje'...
(Foto's GerdaYD)

(Momenteel wordt in de bossen van de Argonne nabij het dorpje Massiges, tussen de slagvelden van de Champagne en Verdun op de site "Main de Massiges", wetenschappelijk archeologisch onderzoek verricht op een sinds 100 jaar onverstoorde plaats waar de gruwel van de loopgraven kan worden opgegraven en aan het publiek getoond)

15 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, een belangrijk stuk geschiedenis, het was een roerige tijd, met veel ellende.
Maar voor vandaag wens ik je een fijne zondag toe.

Yova zei

Deze verhaal is echt ontroerend om te lezen hoe vroeger oorlog gebeurt was. Hoop ellende geweest. Niet te geloven toen dit gebeurde. Je foto's indrukwekkend om te zien hoe vroeger gangen maken.

gilbert torfs zei

prachtig foto's bij en droevig verhaal, laat zij die voor ons gestorven zijn ruste in vrede, en dat die personen die nu aan de macht zijn, nu eens leren denken met gezond verstand, dat met oorlog voeren niemand wint en ook en heel duidelijk verslag nog en fijne bij tank dag

Lutje zei

als ik deze foto's zie, zie ik nog oorlog, het is niet te geloven hoeveel volk daar zat....
Eigenlijk fijn dat je de foto's deelt, het hoeven niet altijd bloemetjes te zijn, de werkelijkheid is anders
Een @->- voor jou

pieterbie zei

moet vreselijk geweest zijn om de ganse tijd in die loopgraven te moeten doorbrengen.
Oorlog, het is en blijft zinloos.

Morgaine zei

Goedemorgen Gerda en Guido, het blijft erg.... En dat laatste, dat ze de loopgraven weer ophalen en dat dit zo is gebleven zoals het was, dat is best wel uniek denk ik dan en mooi dat 'wij' het kunnen bezoeken nu en in de toekomst, als ik in de buurt ben, zou ik dat zeker willen zien en ervaren.

X

Natasja zei

Je foto's zijn even indrukwekkend als het verhaal. Ik wil daar echt eens heen, om te kijken. Het is allemaal zo raar en wreed geweest, het ene moment kaartten ze met elkaar het andere moment schieten ze elkaar dood...

Nb ik heb een nieuw logje geplaatst, je was net te vroeg😜 Ik hoop dat je dit logje wel kan bekoren 😀

Mijnnikonenik zei

Een indrukwekkend stukje geschiedenis.

Marjolijn. zei

Indrukwekkend allemaal...!!
Fijne avond nog.

suskeblogt.com zei

Dit verhaal is een schoolvoorbeeld van de absurditeit van oorlogen.
Mooie foto's die dit logje illustreren.

willy zei

fusilleren.. Gerda

waar zou dat nu goed voor geweest zijn

interessant informatief logje

Albert y Mara fotoblog zei

Dood en verderf in de loopgraven van WO1.
De bewegingsoorlog van augustus 1914 liep aan het einde van dat jaar vast in de modder van België en Noord Frankrijk. In de daaruit ontstane stellingenoorlog, die zo kenmerkend werd voor de Eerste Wereldoorlog, lagen de legers vier jaar lang in de loopgraven muurvast tegenover elkaar. Miljoenen soldaten zijn gedood, gewond of vermist bij aanvallen die een doorbraak in de vastgelopen fronten moesten forceren; een doorbraak die pas in 1918 tot stand zou komen.

De schrijver Henri Barbusse heeft een schatting gemaakt van de lengte van de Franse loopgraven. Deze bedroeg ongeveer 10.000 kilometer. Volgens de Engelse schrijver Fussell waren de Britse en Belgische loopgraven bijna even lang als de Franse en de Duitse loopgraven zullen ongeveer net zo lang zijn geweest als die van de geallieerden tezamen. Als dat juist is dan betekent dit dat het totaal aan loopgraven tussen Nieuwpoort in België en Belfort vlakbij de Zwitserse grens (een afstand van 650 kilometer) bijna overeenkwam met de omtrek van de aarde: 40.000 kilometer.

P.S. Tot slot bij ons Sporend de nieuwe week in met de 12 004 van de NMBS. Heb jij in het spoorwegmuseum in Brussel nog eens op de plaat gezet.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een nieuwe week aangebroken. De zon schijnt al ik hoop dat we vaker zonneschijn dan regen zullen hebben.
Ik wens je een fijne maandag toe.

A van de Aa zei

Stel dat dit je achtertuin was .... *Winkie*

Gtje, veel gemist hier.. van lentegerpikkel, tot gezoen en gekus, en feestjes .... *Wink*

Gtje, d'n A groet en wenst je een fijne week toe.....

Haba zei

Goede morgen Gerda, voor ik richting asiel ge , even een blogrondje. Ik wens je een fijne dinsdag toe.