donderdag 25 mei 2017

GVSALM reis 2017: wederopbouwkerken Vlaanderen Madonna en Zonnebeke


In het kerkdrop Madonna staat  een moderne zaalkerk op rechthoekige plattegrond met vrijstaande zuidwesttoren, naar ontwerp van architect Vandesande (Lier) van 1938 en ingewijd op 16/4/1939.  
Het is een rood baksteenbouw met afdekkende zadeldaken en mechanische pannen, een zaalkerk met lagere koorpartij en westportaal en een spitsboogportaal met getrapt vijflicht ter hoogte van het doksaal. Het schip is geritmeerd door middel van steunberen en getrapte drielichtvensters. De 22 meter hoge zuidwesttoren onder tentdak heeft een vierkante basis met smalle venstertjes tussen brede lisenen, uitlopend op torenuurwerk en rechthoekige galmgaten. De koorpartij is verlicht door middel van kleine glasramen.
Het geheel is overkluisd met een houten spitstongewelf, gecombineerd met betonnen spanten. In het interieur staat een orgel dat gedeeltelijk door Van Peteghem uit circa 1829 en oudere delen is gebouwd, overgebracht uit Sint-Annakerk (Gent) met een  eikenhouten kast uit tweede helft van de 18de eeuw.

Voor de kerk staat een groot beeld van een zaaier, die de vele seizoenarbeiders ("de trimards") herdenkt die hier vroeger leefden.

Het ontstaan van de kerk in Zonnebeke gaat terug tot de geschiedenis van de Augustijnenabdij Zonnebeke in de 11de eeuw en voor de Eerste Wereldoorlog gingen delen van de kerk terug tot deze periode
Tijdens De Derde Slag van Ieper in 1917 werd ze volledig tot puin herleid.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk herbouwd. Eerst kwam er een noodkerk, die op 5 september 1919 was voltooid. Voor de wederopbouw werd telkens één architect aangesteld door het Hoog Commissariaat voor de Wederopbouw voor een streek van een drietal gemeenten. Huib Hoste werd aangewezen als architect en stedenbouwkundige en mocht de nieuwe kerk en bijhorende pastorij bouwen. Hoste was een uitgesproken modernist en zou een moderne, kubistische stijl hanteren

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

22 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. Wat een mooi kerkgebouw met die in wezen simpele lijnen die een prachtig en rustig geheel vormen. Zelfs de orgelpijpen die zo mooi afsteken door de drie ramen erachter zijn prachtig om te zien. De foto die je boven het log hebt gezet vind ik ook al zo mooi die kleurrijke ramen met het rechte smeedwerk op de voorgrond.
Ik wens je een fijne donderdag toe.

Marjolijn. zei

Prachtig met die glas in lood ramen...!
Mooie dag meis en geniet volop.

gilbert torfs zei

Goede Morgen,
deze foto's zijn zeer prachtig natuurlijk ook de contrasten komen goed uit tegen over elkaar
nog een fijne feestdag Gerda

John zei

Goedemorgen Gerda,

Een kerk is een kerk zeg ik altijd maar sommige kerken stijgen een beetje boven de andere kerken uit door hun uitstraling. Je hebt geweldige foto's neergezet.
Vooral ook foto 3 met het grote witte standbeeld vind ik mooi. Een hardwerkend mens, de zaaier.
Fijn weer even een beetje blogtijd te hebben.

Marlou zei

Bonjour lieve Gerda,

(er komt net een "ping" binnen van een reactie van jou bij mij!! )

Schitterend, deze foto's.
De kleuren van de ramen.
De zaaier.
Het interieur... vrij sober eigenlijk...

Dank je wel voor het tonen. Zo zijn we er allemaal een beetje bij!

Liefs van Marlou

.

Lutje zei

ik vindt hekken altijd mooi, en dit een mooi hek. Het past wel bij de rest.
De glasramen zijn ook wel mooi, maar dat wit beeld buiten steelt voor mij de show.
Eén @->- voor jou

pieterbie zei

Het is wellicht ook al meer dan 16 jaar geleden dat ik nog in Zonnebeke kwam. Ben er nog geweest voor de heksenstoet.

klaproos zei

fantastische foto's alweer gerda,
ik vind het een heel mooie kerk,
als ik ergens kom, en ik heb m'n jongens niet bij ga ik erin...
ik heb een keer meegemaakt, dat de koster zei, ja maar breng de jongens maar mee naar binnen... dát vond ik zó uitzonderlijk..
heb een bijzonder heerlijke mijmerdag vandaag hé gerda, het zal heerlijk toeven zijn in je tuin

xxx

Morgaine zei

Hoe prachtig mooi is dat weer opgebouwd! Ik ben blij dat ze dat gedaan hebben, dat is niet altijd vanzelf sprekend meer, sterker nog. Zo hier en daar worden kerken gewoon afgebroken om er woningen neer te zetten, ja heus waar, zoals in het geboortedorp van mijn oma en moeder op dit moment...

X

Tine de Jong zei

Goedemorgen Gerda , Allereerst bedankt dat je mijn woorden heeft bezocht op mijn websites. Ik ben altijd blij als je mij een bezoekje brengt en soms ook wat leert van mijn schrijfsels uit het mooie Nederland, maar ook dat je mijn gedichten mooi vind. Ik zag in je schrijven een klein foutje of hoort dit zo? Het gehucht Madonna heb ik meer van gehoord, maar niet van kerkdrop is het niet kerkdorp hahaha wat je bedoelde? Mooie foto's heb je ervan gemaakt. Ik wens je gezellige dag vandaag.

mijnnikonenik zei

Goedemiddag Gerda, ik hoop dat je geniet van het fijne weer dit lange weekend. Je foto's over de kerk van Madonna zijn alles vertellend. Mooie reportage. Is daar ook geen film over, over het dorp Madonna? Iets over een groot kruisbeeld dat er staat. Fijn weekend en misschien zien en horen we mekaar ook nog in dit weekend. Groetjes!

Lies zei

Heel knap uitgevoerd, Gerda !
Lie(f)s.

willyduvel zei

Knappe beelden en wéér een duidelijke uitleg '(waarom verschiet ik er niet van ) Weet U per toeval ook wie het orgel heeft geplaatst ?? Grts

merel zei

heel mooie beelden en die ramen zijn prachtig
zo zie je maar de ene kerk is de andere niet

suskeblogt.com zei

Deze omgeving ken ik, daar ik er niet zo heel ver van woon.
Het waren zware tijden hier in de streek.
Mooi verslag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een fijne vrijdag toe.

Lutje zei

ik wens je een zonnige vrijdag,
en voor straks een heel leuk weekend,
Eén @->- voor jou

Natasja zei

Wat een mooie kerk, voor een katholieke kerk is het erg kaal en modern, voor een protestantse kerk zit er teveel tierelantijntjes... Is het een Oecomenische kerk? Ik loop in de vakantie ook graag van die schattige kerkjes in. Ondanks dat ik niet gelovig ben, geeft het mij toch een heilig gevoel. En ik lig nog steeds in de tuin te genieten van het mooie weer😜

willy zei

een knappe bouwstijl en dat beeld mag er ook zijn

prettige dag

christiene zei

Ha Gerda,
de kerk van binnen en buiten,de beelden de kunst het glas in lood
knap vastgelegd,het mee kijken meer dan waard,
Hoop dat je kunt genieten van het warme weertje.
groetjes Christiene.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijn weekend gewenst, ik ga snel mijn gras weer sproeien.

Tine de Jong zei

Hallo lieve Gerda, Dank je wel voor je reactie op mijn blogwoorden. Het antwoord op je vraag staat ook in mijn reactie hier al vermeld. Is maar klein foutje. Je schreef in het kerkdrop , maar moet zijn kerkdorp En ja je kan dit vast corrigeren in je blogje. Wens je mooie dag verder en drink veel want het is erg warm. Liefs Tine met groetjes voor jullie saam.