dinsdag 23 mei 2017

GVSALM reis 2017: Dodengang


De Diksmuidse Dodengang is het enige en goed bewaard gebleven Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang. Er is ruime aandacht voor leven en dood in de Belgische loopgraven en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden kruipen onder je huid. Je loopt er over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee je het landschap van toen en nu kan vergelijken. Naast het Belgische loopgravennetwerk is sinds vorig jaar ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen. Tijdens de oorlog de hel van de soldaten, sinds 1919 een toeristische trekpleister die niemand onberoerd laat.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken. Nog een heel fijne zonnige week allemaal!

20 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. Wat moet dat een benauwende ervaring zijn geweest. Voor de bezoekers nu, om nog maar niet te spreken over de soldaten van toen. Opgesloten in de aarde en dat jaren lang. Je kameraden naast je te zien creperen gas en bommen. Wat is oorlog een vreselijk bedrijf, vraag maar nooit waarom, want ik geloof niet dat daar een antwoord op is. De foto's vertellen veel van de geschiedenis.

Vandaag ga ik weer naar het asiel, ik wens je een prettige dinsdag toe.

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Het was daar zeker eng geweest in dodengang. Het is best wel zwaar. Lijkt mij vreselijk al die slachtoffers van soldaten in benauwende gangen.Je foto's zegt al genoeg. Je maakte wel mooie foto's over deze museum.

PS:Onze koolmeesjes zijn al uitgevlogen. Dan heb jij niet goed gelezen. En filmpje zegt al genoeg. Kijkt maar Gerda? Fijne dag.

Yova zei

Titel bij ons zegt al genoeg. Hihi....

Marjolijn. zei

Sprekende foto's meis.
Het zal je zeker niet onberoerd laten als je daar loopt.

Geniet van de zonnige dagen meis.

gilbert torfs zei

weer en heel mooie reeks van bewonderinigs waardig heden
(en donderdag trek voor de eerste keer na mijn kwetsuur weer op pad ga eerst even langs de zoo van Antwerpen) nog en fijn verlengd weekend

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

de dodengang...
Brrr... ik krijg er de bibbers van.
Van het idee alleen al.
Maar toch is het goed om er bij stil te staan en ben ik blij dat er zulke mooie fotoos van gemaakt zijn...

Dagdag!
groetjes van Marlou

.

Natasja zei

Lieve Gerda, wat heb je het prachtig in beeld gebracht. Wat moet het voor die jonge jongens een beklemmende ervaring zijn geweest, ik kon het gewoon voelen bij het bekijken van de foto's...
Het is hier nu een mooie zonnige dag, ik lig heerlijk in de tuin te genieten, wil een blog maken, maar ik krijg zo visite. Denk niet day het er deze week nog van komt... fijne week alvast gewenst!!

klaproos zei

ohhhh gerda, wat een gruwelijkheden toch hé. ik krijg het er koud van....
ik snap dat je daar ook met dat gevoel liep.. brrrr

christiene zei

Gerda je gaat door de geschiedenis heen je ziet beelden en leest het verhaal
ja een hel voor de soldaten, maar in deze tijd moet men er misschien meer van laten zien,zo dat het doordringt waar het over gaat,het is gauw gezegd nooit meer,
wij willen vrede,.......................... en nooit geen oorlog meer.
Groetjes Christiene.

Lies zei

Nooit meer oorlog.
Lie(f)s.

merel zei

de foto's zeggen zo veel heel indrukwekkend
krijg er kippenvel van

willy zei

mooi in beeld gebracht Gerda

en de ijzertoren is vlakbij

fijne avond

Lutje zei

het is al ongeveer 15 jaar geleden dat ik daar eens was, en ik herinner het me vaag...
mooie foto's
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda. En dan te merken dat er steeds weer mensen zijn die liever zichzelf en jonge mensen doden, dan een ander de vrijheid gunnen.
Ik wens je desondanks een fijne woensdag toe.

Tine de Jong zei

Goedemorgen Gerda, weer een indrukwekkend blogje die je hebt geschreven in woord en beeld. Daar ga je echt nadenken als je daar binnen bent. Hoop dat nooit meer een oorlog komt. Wens je zonnige dag vandaag.

Morgaine zei

Vreselijk, ik kan snappen dat het iets met je doet als je er zo doorheen loopt en kijkt en even stil staat bij alles wat er ooit is gebeurd...

Ik heb hier weinig aan toe te voegen lieve Gerda.

X

mijnnikonenik zei

Een sprekend relaas over deze dodengang.

pieterbie zei

Wist niet dat ze daar vernieuwd hadden. Van mij is het al heel veel jaren geleden dat ik er nog kwam, ze waren dan stukken van de gang aan het renoveren. Hee mooi beeldverslag!

Mirjam Kakelbont zei

Het zijn heel indringende beelden. Al die jongemannen die hun leven daar hebben opgeofferd. Degenen die het overleefd hebben, zullen voor de rest van hun leven getekend zijn geweest. Lang geleden ben ik er eens geweest maar ik kan me het benauwde gevoel dat ik kreeg bij het bekijken nog herinneren. Je wilt de tentoon recht doen door er de tijd voor te nemen maar het kan een mens ook teveel worden.
Een prachtig fotoverslag!

suskeblogt.com zei

die loopgraven heb ik bezocht met de kinderen toen die nog klein waren. Heel indrukwekkend.
Mooi verslag.