zondag 9 april 2017

Zondag: bij-tank-dag

ZWARE ARTILLERIE OP HET SPOOR - FIGUURLIJK MAAR OOK LETTERLIJK...  

Al sinds de Frans-Duitse oorlog (1870-1871 - gewonnen door Duitsland  o.l.v. kanselier Bismark) waren de werkplaatsen van de industriefamilie Krupp 'gespecialiseerd' in het gieten van kanonnen en mortieren voor het Pruisische (Duitse) leger - zowel in WO 1 als WO 2. De Eerste Wereldoorlog gaf deze militaire constructienijverheid een (voor die tijd) 'hi-tech-boost' - vooral in grotere en verder reikend kalibers in vaste betonnen beddingen (de "Max-en" en "Bertha's" geplaatst in "Batterien") om de Franse industrie te treffen, en om belangrijke havens en steden - zelfs Parijs - te beschieten..... 
Dus kon vanaf 1915 een Frans ('geïmproviseerd') en een Brits (nieuw ontwikkeld)  antwoord niet uitblijven - bij een aantal constructieateliers zoals Schneider of Saint-Chamont werd zwaar spoorweggeschut besteld - méér dan 330 stuks tegen eind 1918 (en nog een 100-tal geleverd na de wapenstilstand...). Gemonteerd op speciale wagons en gebruikmakend van het aanwezige uitgebreide Franse spoorwegnetwerk was deze zware artillerie vlot transportabel inzetbaar achter het front voor de beschieting van de Duitse linies. 
Een zinloze wapenwedloop vergelijkbaar met het lange afstand raketten 'spierballen-gerol' dat we vandaag meemaken tussen de USA, Rusland, China, en hun kleine broertjes Noord-Korea, Iran, Turkije, Israel, enz. - ze hebben het nog niet geleerd... De wapenindustrie moet blijven 'draaien': 59 Tomahawk raketten aan méér dan 1 miljoen dollar 't stuk - daar kunnen al heel véél basis-inkomens van verdeeld worden....

Op internet vond ik een 'klein broertje' voor mijn verzameling : een Krupp-mortier "Kaliber 42" (opschrift) met affuit,  die eertijds op een blikken platte spoorwegwagon moet hebben gestaan (spijtig genoeg is die er niet meer bij...) - 'speelgoed' uit het begin van WO 1. En wie mij aan het ontbrekende onderstel van mijn nieuwste aanwinst kan helpen (zie onder), één adres!
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

13 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen. Het blijft een vreemd kanon , zo groot, maar konden ze dat snel achtereen laden en afschieten? Ik vraag het me af. Wel weer een leuk nieuw stuk voor je verzameling. Over het onderstel voor op de rails, daar kan ik je niet aan helpen. Misschien dat iemand die veel op treintjesbeurzen komt zoiets wel eens tegen kan komen.
Ik wens jullie samen een heel prettige zondag toe. Het weer werkt in ieder geval mee.

Lutje zei

ik kan je niet helpen, ik zou niet weten waar te zoeken en eigenlijk ken ik via u maar 1 verzamelaar ;-)
maar jullie stukken zijn prachtig.
Een fijne zondag en eén @->- voor jou

pieterbie zei

vreselijke schade moeten die dingen aangericht hebben.
Heel fijne zondag!

willy zei

ik kan u niet helpen Guido

prettige zondag

suskeblogt.com zei

Met het geld voor die tomahowks kan men veel nuttiger dingen doen. Maar wat wil je ? De wapenindustrie moet draaiend gehouden worden.

Morgaine zei

Wauw een mooie aanwinst die nog niet compleet is, ik weet zeker dat je de rest ook gaat vinden.

Geniet van het prachtige weer vandaag jullie samen!

X

Marjolijn. zei

Je gaat het onderstel vast nog wel vinden, maar ik kan niet helpen.
Fijne zondag...!!

Merel zei

Blijven zoeken je zult het wel vinden de aanhouder wint

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne week gewenst.

Natasja zei

Ik hoop dat jullie het gaan vinden, en wie weet wat voor moois je onderweg nog tegen gaat komen,

willyduvel zei

Spijtig kan er niet bij helpen Grts

A van de Aa zei

De zondag-bijtank-dag inmiddels voorbij en volledig geslaagd gisteren, is hier dan nog ff de maandag groet *Winkie*
Als we alle wapens zouden vervangen voor proppenschieters...... *Winkie* en het hele zware geschut voor taartenwerpers.... *BIG WINK*


Haba zei

Goede morgen, ik ga straks weer richting asiel, dus pas later in de middag zal ik nog eens kijken of je tijd hebt gehad voor een nieuw log. Fijne dinsdag gewenst.