zondag 12 maart 2017

Zondag: bij-tank-dag

"IM WESTEN NICHTS NEUES" alias "ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT" alias "A L'OUEST RIEN DE NOUVEAU" alias "VAN HET WESTELIJK FRONT GEEN NIEUWS" (1929).

Vier titels van de beroemde, twee maal verfilmde autobiografische aanklacht tegen de Eerste Wereldoorlog door Erich Maria Remarque (pseudoniem van Erich Paul Remark 1898-1970). Deze Duitse auteur was oorlogsveteraan en tijdens de Weimar Republiek een actief pacifist. Vanaf 1930 werd hij één der meest gelezen Duitse auteurs. De eerste uitgave van zijn meest bekende werk - "Im Westen nichts Neues" -  verscheen slechts in 1929 na grote controverse. De aanklacht tegen de gruwel van de loopgraven en tegen oorlog in het algemeen deed véél stof opwaaien door zijn kritiek op het Duitse militarisme... Het eerste jaar werden er in Duitsland alleen toch nog één miljoen exemplaren verkocht - en wereldwijd 2,5 miljoen in 22 talen. Om zijn groot succes is dit verhaal al onmiddellijk verfilmd. Minder succes kende het vervolg "Der Weg zurück" ("De weg terug") uit 1931 (maar slechts verfilmd in 1937) - nochtans een even grote aanklacht tegen de zinloosheid van oorlog.

Aansluitend de Engelse vertaling van 1930 verfilmden de uitgeweken Duitse filmproducer Carl Laemmle en regisseur Lewis Milestone "Im Westen...". De film won hetzelfde jaar nog, naast drie Academy Awards, als eerste 'all-talking-non-musical' film in de USA ook de Oscar voor Beste Film. Het gelijkaardige Duitse realistische "Westfront 1918" uit hetzelfde jaar, de eerste klankfilm van stille film regisseur Georg W. Pabst kende - onverdiend - in Europa minder succes. Een 'remake' in kleur van "Im Westen..." voor de televisie volgde in 1979 (met Richard Thomas, Ernest Borgnine en Donald Pleasence). Sinds 2016 staat een nieuwe Amerikaanse verfilming op stapel in première eind 2018 ter gelegenheid van de herdenking 1914-1918 (regie Roger Donaldson?).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)16 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. Dat boek van Remarque stond bij mijn ouders in de boekenkast. Ik heb het ooit gelezen, toen ik op de middelbare school zat en het maakte veel indruk op me.
Ik wens je een fijne zondag toe, het weer zou meewerken dus laten we gaan genieten.

pieterbie zei

Super! Blij dat je onderstreept dat er ook Duitsers waren die de onzin er van inzagen en daarvoor durfden uit te komen.
Maar ik denk dat er altijd twee zijden aan ongeveer elk verhaal zijn.
Fijne zondag!

suskeblogt.com zei

Leuk om weten dat er toen al boeken geschreven werden over de onzin van oorlog. Jammer dat die boeken niet door iedereen gelezen worden. Misschien dat men eerst zou nadenken vooraleer een nieuwe oorlog te starten waar dan ook.

willy zei

in een ver verleden heb ik dat ook nog gelezen Gerda....

maak er een fijne zondag van

Terrence Weijnschenk zei

Aanrader! Zou fijn zijn als iedere middelbare scholier dit boek zou lezen. Nog voordat hij of zij politicus of militair wordt. Pracht stukje van de verzameling van Guido weer, lieve Gerda!

Marjolijn. zei

Dat boek zou ook nu nog wel gelezen kunnen worden...!
Fijne avond.

es zei

Deze -wederom zeer leerzame- bij-tank-dag komt overeen met mijn item van vandaag...

Lutje zei

ik ken die boeken weer niet natuurlijk....
maar ik geloof ook wel dat het niet slecht is om ze eens te lezen
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne maandag gewenst.

Morgaine zei

Wauw, nooit geweten dat dit bestond, als de film uitkomt hoop ik dat deze ook op tv zal komen.

Ik wens je een hele fijne nieuwe week toe Gerda!

X

John zei

Goedemorgen Gerda,
Daar zijn er dan nog heel wat van verkocht. Alleen aan de verkeerde mensen denk ik. Het zou misschien in het huidige oorlogsgeweld gescheeld hebben als bepaalde personen... nou ja, je weet wel wat ik wil zeggen.
Mooi in de collectie natuurlijk.
Ik wens je een fijne maandag en week.

Leflamand zei

Voor de mensen die het interesseerd: de twee versies van de film (1930 en 1979) staan te bekijken op YOUTUBE...

Kay zei

Een klassieker maar onmmiskenbaar beroemd. Wie heeft het niet gelezen of de verfiming ervan gezien, diep ontroerd en geraakt ben je ervan. Grtjs ☼

Merel zei

Het is een boek dat men moet blijven lezen want helaas het oorlogsgeweld blijft bestaan

A van de Aa zei

De indrukwekkende film ervan gezien, wie niet zou ik bijna zeggen....
Van de noordelijke regionen veel nieuws, maar helaas geen tijd, daarom Gtje, gegroet.
*Wink*

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een fijne dinsdag toe.