zondag 12 februari 2017

Zondag: bij-tank-dag

"De enkele militairen van het corps dat instond voor de bediening en de bewapening van hun tank functioneerden in dikwijls benarde omstandigheden en hadden weinig overlevingskansen bij Duitse tegenaanvallen - hier in een Franse Saint Chamond exemplaar..."

Mocht er door mijn verzamel 'dada' de indruk ontstaan dat ik een liefhebber ben van alles wat met militair en geweld te maken heeft  -  moet ik jullie teleurstellen... Ik ben dit allesbehalve!
Als industrieel archeoloog ben ik vooral geïnteresseerd in het technische aspect van deze uitvinding: het innovatief idee van briljante geesten van ingenieurs en constructeurs onder grote tijdsdruk...
Als pacifist ben ik dienstweigeraar en gewetensbezwaarde - legerdienst was aan mij niet besteed. Om deze redenen heb ik twee jaar ontwikkelingshulp verricht in de Magreb (Algerije). Ik steun het Gebroken Geweer - de grote antimilitaristische beweging ontstaan na de Eerste Wereldoorlog die ervan uitging dat de Groote Oorlog deze was die "een einde moest maken aan alle oorlogen"...

Om deze reden zie ik de eerste tanks ontworpen vanaf 1914 (en énkel deze - géén latere *) en strategisch ingezet vanaf 1916-1917 als een middel om vlug de vijandelijkheden in een vastgelopen front te stoppen, en bijgevolg vrede te af te dringen in een conflict dat in feite door niemand was gewild. Iedereen verwachtte immers dat dit na enkele maanden zou beëindigd zijn - cf. het Kerstbestand van 1914 en het daaropvolgende mislukte poging tot herhaling in 1915... Talrijke kameraden hebben daarna als gewetensbezwaarde en dienstweigeraar in geweldloosheid hun leven gelaten en door de legerleiding terechtgesteld - hun namen wordt nu stilaan in eer hersteld. Terzelfder tijd moest het inzetten van de Engelse en Franse tanks het einde van dit wereldconflict versnellen en het sneuvelen van honderdduizenden verdere (onnodige) slachtoffers  verhinderen.
Zelfs rekening houdend met het feit dat door de tijdsdruk het testen en verbeteren ook via ervaring op het slagveld zelf moest gebeuren - heeft de inzet van vele honderden tanks over het gehele front een 'eindeloze'  Eerste Wereldoorlog mede tot zegge één jaar beperkt.

Daarom is het belangrijk dat, naast de opoffering van de ontelbare gesneuvelden , ook de genialiteit van de tank als uitvinding om de 'impasse' van het conflict te doorbreken, in ons collectief geheugen bewaard blijft. De Eerste Wereldoorlog wordt niet voor niets de "eerste technische oorlog" genoemd - wat de overblijfselen ervan tot 'industrieel erfgoed' verklaart! Dit gaat van de overgebleven tanks (van  de vele honderden geconstrueerde Engelse, Franse en Duitse tanks bleven er over de ganse wereld slechts enkele tientallen intact bewaard), over miniatuur  'souvenirs' en memorabilia, tot blikken modeltanks als kinderspeelgoed allerhande in de periode 1920 en 1930 die de Groote Oorlog in ons geheugen levend moesten houden...Klik hier.

*Spijtig dat de volgende generaties tot op vandaag enkel het gruwelijke offensief succes hebben weerhouden en de tank als efficiënt moordwapen verder hebben ontwikkeld - zijn doel vér voorbij...
De tanks die de Eerste Wereldoorlog hielpen beëindigden zouden als fenomeen, samen met dit dramatisch conflict, als een achter ons te laten 'afgerond' geheel moeten worden begraven als deel van de geschiedenis der mensheid - maar diezelfde mensheid heeft het anders gewild...
 (verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

17 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, of eigenlijk in dit geval meer Guido. Ik heb nooit gedacht dat je een liefhebber van oorlog en geweld zou zijn, maar misschien anderen wel.
Maar ben je meer de kant van industrieel ontwerper opgegaan tijdens je opleiding?
Ik heb er destijds na de HBS ook over gedacht om die opleiding te gaan volgen, maar uiteindelijk ben ik een heel andere kant opgegaan.
Leuk om dat nu te lezen.
Ik wens jullie beiden een fijne zondag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Deze verzamel is voor de guido. Het toen heel erg gebeurd is. Klik hier heb ik ook inkeken. Daar zie vroeger oude foto's terug. Heel bijzonder om te lezen. Hoop mensen weten niet toen gebeurd is. Het is soort bij jou geschiedenis om te lezen. Hoop slachtoffers was ook toen gebeurd. Vreselijk. Het was ook Groote Oorlog geweest. Ik ben stil van.

Fijne zondag.

John zei

Ook hier een dienstweigeraar. En ondanks dat ik ook het gebroken geweer steun, kijk ik toch graag naar programma's zoals nazi megastructures juist vanwege de genialiteit waarmee men alles bedacht en uitvoerde. Ook de strateeg Hannibal en zijn tocht door de Alpen is reuze interessant natuurlijk.
Ik verzamel echter niets zoals jij dat doet.
Ik wens jullie beiden een fijne zondag.

pieterbie zei

Hele mooie verklaring bij deze bijzonder fijne illustratie.
En geen haar op mijn hoofd die zou gedacht hebben dat 1 van jullie geen pacifist zou geweest zijn.

willy zei

daar twijfelde ik niet aan Guido..

bedankt voor de persoonlijke uitleg die je hier plaatste

prettige zondag samen

willyduvel zei

Dat is bijna onmenselijk zo werken en met het besef we gaan misschien dood Grts

A van de Aa zei

Het tuig dat de mens toen al wist te verzinnen om elkaar te vermoorden....
En zie nu, het beangstigende is dat de wapens steeds meer in handen is van figuren die .....
Laten we de goden maar niet verzoeken ...
Gtje, fijne zondag.

Cor zei

Met groot interesse gelezen. Ik ben altijd voor praten waarbij het geweld (ook met dit soort tuig) op de aller- allerlaatste plaats komt.

Lutje zei

dit is ook oorlog.....
wat een tekst
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen, weer een verse week aangebroken, ik wens je een fijne maandag toe.

Marjolijn. zei

Goede start van de nieuwe week, geniet volop...!!

suskeblogt.com zei

Mooi verwoord Guido.
De ontwikkeling van heel wat militaire wapens zijn inderdaad hun doel voorbij.
Rest me nog jullie een fijne maandag toe te wensen.

Morgaine zei

Opnieuw een verhaal Guido, die ik dus niet kende, en dan is het inderdaad heel erg dat ze door ontwikkeld zijn om juist in te zetten in het nu...

Dat jij er weinig mee hebt zelf dat je weigeraar bent geweest en bent, snapte ik al heel vroeg, nog op web-log al. Er zijn er meer die zich interesseren voor deze zaken om het te willen begrijpen.

X

Kay zei

Ik heb graag komen bijtanken met zulke informatie en dito prent.
Een mens steekt hier zeker nuttige info op.
Groetjes ♥

PRAATHUIS zei

Dag lieve Guido,

nee hoor: ik heb nooit gedacht, dat jij gewelddadig zou zijn.
Ik ken jou juist als de meest zachtaardige persoon in België en wijde omgeving...

Ik reageer eigenlijk nooit op de bij-tankdag, omdat ik tegen wapens ben, en ook, omdat ik nooit in het weekend blog/reageer...

Maar nu ben ik er toch even, bij wijze van uitzondering, om je te zeggen, dat ik jou een grote schat vind...

Dagdag!
Dikke knuffel van Marlou

.

Marlou zei

En hetzelfde, maar nu met mijn andere account.
Dan weet je dat ik het was, en niet iemand anders... Hihihi...

Groetjes!

merel zei

Heel veel bijgeleerd, interessant Guido