zondag 24 juli 2016

Zondag: bij-tank-dag


Voor  zijn collectie heeft Leflamand (klik) recent een rolletje in goede staat verkerende 35mm nitraatfilm uit het einde of kort na de Eerste Wereldoorlog kunnen verwerven (redden) - volgens de verkoper met een duur van 4 à 5 minuten (niet geverifieerd). Een Duitse oorlogs- of promotiefilm met als onderwerp een testrit (?) tijdens de Eerste Wereldoorlog van Britse Mark V-tanks - in dit geval door het Duitse leger op de Geallieerden veroverde exemplaren (zgn. “Beutetanks”). Deze nitraatfilm “Das Geheimnis des Tanks” (met aanloop en aftiteling) bevindt zich nog in het originele kartonnen opbergdoosje van een of andere Berlijns productiehuis: “Vaterländischen Filmbetrieb - Julius Pinschewer Jeruzalemmer Strasse” en dateert vermoedelijk nog uit de Eerste Wereldoorlog vermits deze filmmaatschappij o.a. werkte in opdracht van het Deutsche Kriegsministerium. 

De firma, gespecialiseerd in reclamefilms en educatieve documentaires, is volgens internetgegevens gesticht in 1911 maar was vooral actief in de oorlogsjaren en in het Interbellum als “Industriefilm AG”, “Werbe-Film GmbH” en “Pinschewer-Film AG”. Voor zijn verdienste werd Julius Pinschewer al in 1917 door de Duitse opperbevelhebber generaal Lüdendorff onderscheiden. Voor de promotiefilm “KIPHO” van de Internationale Film- en Fototentoonstelling te Berlijn in 1925 werkte hij samen met de speelfilm-cameraman Guido Seeber, die over een uitgebreide trucage-ervaring beschikte en in Duitsland als pionier geldt op dit gebied. Zo ontwikkelde Sieber al in 1913 een split screen- en spiegelreflectie-trucage toegepast in de stille film klassieker “Der Student von Prag” (regisseur Stellan Rye). Hun beider promotiefilm uit 1925 geldt internationaal als een hoogtepunt van de Avant-Garde (al in 1927 vertoont door de Amsterdamse Avant-Garde-Filmliga). 

In 1933 besluit Pinschewer na de beruchte rede van Hitler Duitsland te verlaten en trekt naar Zwitserland om er in Bern een succesrijk bedrijf voor artistieke reclamefilms op te richten, in 1946 uitgebreid met de Londense “Pinschewer Ltd”. In 1949 neemt hij deel aan het tweede “Festival Mondial du Film et des Beaux Arts” te Knokke-Le Zoute met zes van zijn films. Hij wordt in 1952 medeoprichter van de “Fedération Internationale du Documentaire Expérimental et du Film d’Avant-Garde” in Parijs, en later in de fifties o.a. deelnemer aan de “Journées Internationales du Cinéma d’Animation” in Cannes. Na een opvallende artistieke carrière overlijdt Julius Pinschewer (geboren 1883) in Bern in 1961. (klik hier).

Vermits het wel niet veilig is nitraatfilm lang thuis te bewaren, zal dit zeldzaam filmpje worden geschonken aan het Koninklijk Belgisch Filmmuseum te Brussel, gezien het onderwerp in het kader van de herdenking 1914-1918 van groot belang kan zijn.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand).

22 opmerkingen:

Suske. zei

Zo'n film is van grote waarde. Jammer dat het niet veilig kan afgespeeld worden daar het erg kwetsbaar is.
Ik wens jullie een fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, dat is een bijzonder geschenk voor het filmmuseum. Want die kunnen zoiets goed bewaren voor het nageslacht.
Ik wens je een fijne zondag toe.

willy zei

in Brussel zullen ze meer dan tevreden zijn Gerda

prettige zondag

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Wij zijn weer terug van vakantie. Helaas is weer voorbij.
Wat heb je interassant verhaal geschreven over deze museum. Film van vroeger hebben dit heel goed bewaard.Alleen kunnen niet laten zien. Het is zo kwetsbaar. Het is ook oudje.
Fijne dag.

Morgaine zei

Oh wauw Gerda, wat goed dat hij dat heeft en wil schenken aan het museum. Dit is wel een heel bijzonder item inderdaad.

Rest mij nog om jou een hele fijne bij tank dag toe te wensen.

X

John zei

Goedemorgen Gerda,
Dat is een mooie aanwinst dan. En een mooi geschenk aan het museum. Hopelijk schatten ze de gift daar naar waarde maar dat zal wel.
Ik ben benieuwd hoeveel propaganda filmpjes we de komende tijd van onze 'leiders' opgedrongen krijgen.
En naast de filmpjes de nodige nieuwsitems..

Anyway, laten we eerst maar van de zondag genieten :)
Fijne dag, en nog bedankt voor je compliment en je antwoord :)

pieterbie zei

amai, wat een super verrijking voor Lefla's verzameling.
En wat een altruïstische houding om dit weg te schenken om het bewaarde te houden voor het nageslacht, doe ik mijn muts voor af.

willyduvel zei

Dat is wel een heel mooi Gebaar van Jullie Mogelijk kan je er een digitale copy van krijgen
??
Ja die film is heel kwets en brandbaar Dus niet in huis bewaren !! Grts en prettig weekend

A van de Aa zei

Knap reddingswerk van Lefla, en top dat hij het schenkt, zodat ook onze nakomelingen er weet van kunnen hebben.
Iets anders dan jullie vakantie foto's van weleer *LOL - big winkie*
Misschien ook iets voor het nageslacht *Very big Smile*

Gtje, fijn weekend nog.


merel zei

Dat is wel.heel bijzonder dat filmrolletje en inderdaad met heel.veel.zorg behandelen zo.poreus en kwetsbqqr

Anoniem zei

Dat is top van Guido dat hij dat rolletje heeft kunnen redden. Nitraat bewaar je inderdaad best niet te lang thuis. Knap hoor en wat een fijne uitleg erbij. Fijn weekend Gerdaake.

Marjolijn. zei

In Brussel zijn ze straks vast erg blij...!!
Nog een fijne avond meis.

Natasja zei

Wauw wat een mooie en bijzondere aanwinst zeg!! En wat een mooi gebaar om het weg te geven. Dan kunnen er meer mensen naar kijken... Ik ben er wel nieuwsgierig naar!

Cor zei

Wat een schitterende vondst en uiteindelijk op een goede plek terecht gekomen.

Albert y Mara fotoblog zei

Wat is jouw Lefla toch een nobel mens om dit filmpje te schenken aan het Koninklijk Belgisch Filmmuseum te Brussel. Moet hij dit nog doen? Of heeft hij dit al gedaan Gerda? Tank-Ze-Bij vandaag.

Lutje zei

het ziet er ook nog allemaal zo goed uit, dat is een teken dat je veel waarde hecht aan je spullen, en bij zulke dingen moet dat ook.
@->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, een lastige dag voor mij deze maandag. Mijn man zou vandaag zijn verjaardag gevierd hebben. Dat blijven toch moeilijke dagen.
Ik wens je een fijne maandag toe.

Boerin zonder Naam zei

IK kom nog snel even bijtanken voor komende week......
Mooi verhaal weer over dat filmpje. Tankreclame zie tegenwoordig niet veel meer....

FRANK103 zei

Geweldig zo'n filmpje, eigenlijk zou zo'n museum het moeten laten digitaliseren, als dat kan, zodat het beschikbaar komt voor een groot publiek! Top dat jullie het aan dat museum in Brussel schenken!

Ravasjol zei

“Alhoewel het zeldzaam is, is nitraat vatbaar voor zelfontbranding. Het kan spontaan vlam vatten zonder tussenkomst van een warmtebron. Omwille van hun gevaarlijke aard moeten nitraatfilms niet opgeslagen worden, maar worden gekopieerd naar een nieuwe veiligheidsdrager (of worden gedigitaliseerd) en vervolgens worden vernietigd.”

In het filmmuseum hebben ze een pakweg een miljoen films liggen. De kans dat een filmpje gedigitaliseerd wordt hangt af van de belangrijkheid ervan en van het budget. 100 seconden nitraatfilm beveiligen kost €500. Dit filmpje van zo'n 5 minuten('k zou het zeer graag eens kunnen zien trouwens) zou dus €1500 kosten. De kans dat we het ooit zullen kunnen bekijken is dus helaas niet erg groot, vrees ik.

curieuzeneuzemosterdpot zei

wat een uniek stukje geschiedenis alweer, gerda!
en dat heb jij 'zomaar' in huis liggen? ;-))
het museum mag bijzonder trots zijn als ze dit aangereikt krijgen!

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst.