zondag 27 november 2016

Zondag: bij-tank-dag

Een herinnering aan het feit dat de mensheid het blijkbaar nooit zal leren. Op 27 november 100 jaar geleden escaleerde de inzet van de Britse tank als antwoord op de Duitse Zeppelins, in de raids van Duitse Gotha-bommenwerpers - en de op haar beurt betere Britse luchtafweer in nóg zwaardere nachtelijke bombardementen vanuit de reusachtige Zeppelin-Staaken luchtschepen...

De tanks waren op de grond het Britse antwoord op  de Duitse Zeppelin-raids die bombardementen uitvoerden boven Engelse kuststeden. De al vóór de Eerste Wereldoorlog voor de burgerlijke luchtvaart  ontworpen luchtschiptechnologie had een offensieve militaire taak gekregen. Het eerste luchtbombardement vanuit de Zeppelin LZ  Sachsen was al gebeurd begin september 1914 op het centrum van Antwerpen. 
Door zijn familiale banden met het Engels koningshuis had de Duitse keizer Willem II zich echter verzet tegen bombardementen rond Londen. Enkel militaire en industriële doelen mochten geviseerd worden in havens ver van Londen. De Britse luchtverdediging slaagde erin tot 1918 talrijke Zeppelins uit te schakelen. Stilaan begonnen de Duitse luchtmacht daarom "efficiëntere" zware vliegtuig-bommenwerpers in te zetten. 
Op 27 en 28 november 1916 troffen de eerste bommen gedropt door Duitse vliegtuigen van het experimenteel  type "Gotha" boven Londen hun doel  - dit terwijl tezelfdertijd twee Zeppelin-missies mislukten. 
Midden 1916 was op vliegvelden nabij Etappenstadt Gent (Sint- Denijs-Westrem en Gavere) een eerste Kampfgeschwader (eskader) Duitse  bommenwerpers gestationeerd om ingezet te worden tegen Engeland. Dit zou slechts het jaar daarop in mei  operationeel worden. Bij deze strategische aanval vielen vele tientallen doden en honderden gewonden aan Britse zijde (Folkestone, Londen) - luchtafweer geschut, sperballons en  Royal-Airforce gevechtsvliegtuigen ten spijt (enz. enz. enz.) ...
(postkaart verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

14 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Het was toen heel erg geweest. Moet niet aandenken Gerda. Het is zo triest toen gebeurd was. Duitse kunnen toen ook wat van. Vechten bomen gooien lijkt mij vreselijk. Het is heel goed verhaal om te lezen bij jou. De meeste mensen weet niet toen gebeurd was geweest. Ik heb geen woorden voor. Guido heeft wel goede verzameling bewaard.
Fijne zondag.

Lutje zei

je hebt zo'n grote verzameling dat je zelfs spulletjes hebt van 100 jaar geleden, dat museum is mooi, naar wat ik hier altijd te zien krijg, spijtig is het , dat ik er zo weinig over weet.
Ik moest deze week een leerling begeleiden, ze had iets over de oorlog voorbereid om dit samen met een bejaarde te doen.
Ik moest direct aan jou denken, jij zou ook alles weten
Een @->- voor jou

FRANK103 zei

In de eerste wereldoorlog ging dat bombarderen van steden nogal amateuristisch, in de tweede wereldoorlog werd dat al grootser aangepakt, denk aan Dresden, tegenwoordig zijn een paar jachtvliegtuigen of raketten al genoeg om hetzelfde effect te bereiken. Ik geloof niet dat we een derde wereldoorlog willen meemaken!

John zei

Wie de geschiedenis niet kan herinneren zal hem opnieuw moeten beleven Gerda.
En de mens leert niet. Een deel ervan dan, want er zijn ook genoeg mensen die wel herinneren wat er gebeurde in de voorgaande oorlogen.
Schandalig dat een paar ouwe duiven het lot van een paar miljard mensen in hadden heeft.
Maar weer een mooi verzamelstuk!
Ik wens je een fijne zondag Gerda

pieterbie zei

Die Gotha's waren indrukwekkende vliegmachines, met een actieradius van iet meer dan 800 km.
Kon ook tot 500 kg bommen dragen, dacht ik.
Heel mooie affiche toon je ons hier!
Fijne zondag!

Anoniem zei

ik heb er nog nooit ene in het echt gezien maar die zeppelins moeten indrukwekkend geweest zijn. Wel licht ontvlambaar. Die affiche heeft een goede indruk van hoe men er toen tegenaan keek.

A van de Aa zei

In die tijd de laatste ontwikkelingen van de moderne oorlog toen....
Nu een drone in de lucht en KM's ver weg iemand met een J-stick die het doel uitschakelt.... alsof het een spel is.....
En dan niet denken aan die paar figuren die de beschikking hebben over het nucleaire .....
Het is een kwestie van tijd, dat .... het verkeerd gaat of we toch nog tot bezinning komen....
Fijn bijtank en nadenk weekend.

Merel zei

Kon de mens maar zijn lessen trekken uit de geschiedenis .... helaas

Marjolijn. zei

De mens leert en heeft niets geleerd van het verleden.
Nog een fijne avond.

willy zei

de techniek in functie van de oorlog..Gerda

en dat is nu nog meer dan ooit het geval

ook wij heben onze wapenindustrie en daar zwijgt men veelal over

prettige zondagavondMorgaine zei

Wederom dank je wel voor alle info over een oorlog waar ik zo weinig van weet, zondag de bijtankdag en zie mij, ik mag zo weer werken, nou ja, als je zwemmen werken kunt noemen?

Ik kijk ernaar uit hoe vroeg ook, maak er een mooie maandag van Gerda!

X

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een belangwekkende kaart uit de verzameling ven Lefla. Maar het verhaal van deze grote oorlog is een stuk minder mooi. Wat mensen toch verzinnen om elkaar kwaad te doen. Als die inventiviteit nu eens was ingezet voor het goede, dan was de wereld vast een stuk verder dan nu.
Ik wens je een fijne maandag toe.

Haba zei

Goede morgen Gerda, vanmiddag kom ik nog wel eens terug om te zien of je tijd hebt gehad voor een nieuw log. Nu wens ik je een fijne dinsdag toe, ik ga straks weer naar het asiel toe.

Albert y Mara fotoblog zei

Een schitterend mooi item over de Zeppelin. Altijd met bewondering naar zo'n luchtschip gekeken als het als reclameschip in de lucht hing. Wat betreft W.O.1 het waren toch maar weer de Duitsers die dit uitvonden. Mooi stuk uit de verzameling van Guido. P.S. Wij zijn GEEN duivenmelkers dat we hier weer een politiek oordeel gaan geven over al die oorlogen. Dat laten we aan anderen *WINK* over.