zondag 20 november 2016

Zondag: bij-tank-dag

Eergisteren op 18 november eindigde honderd jaar geleden één der bloedigste strijdtonelen van de Eerste Wereldoorlog - de veldslag om de controle van het front rond de Somme. Officieel lieten er 420.000 Britse soldaten, 200.000 Franse en 450.000 Duitse het leven - voor een nauwelijks noemenswaardige terreinwinst spijts de steun van de eerste tientallen 'moderne' Britse tanks. De Geallieerde legerleiding droeg in dit grote getal (nutteloze) slachtoffers door verkeerde beslissingen een grote, nog steeds bekritiseerde verantwoordelijkheid... Deze veldslag was  één der eerste waar professionele oorlogscorrespondenten ten tonele verschenen. 

Enkele dagen later, op 21 november 1916, stierf na een bewind van 67 jaar de laatste vertegenwoordiger van oude Habsburgse monarchie zijnde de Oostenrijks-Hongaarse K&K Franz-Joseph (jawel - die van Sissi, en oom van de vermoorde Franz Ferdinand wiens dood het ‘alibi’ was tot het begin van de Eerste Wereldoorlog) ... Spijts zijn populariteit en ‘zachtmoedig’ voorkomen ("Es war sehr schön - Es hat Mich sehr gefreud...") was hij één der meest hardleerse partners in de eerste Wereldoorlog onder wiens commando de Balkan tot één van de gruwelijkste maar minder bekende strijdtonelen evolueerde...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

15 opmerkingen:

suskeblogt.com zei

Hardleers zijn ze nog steeds, de huidige bewindvoerders. Alle slachtoffers in tijden van oorlog zijn nutteloos. Die twee foto's stralen de sfeer van die tijd uit.


Nog een fijne zondag Gerda en Guido.

Haba zei

Goede morgen Gerda. ik vrees dat er nog steeds niets is geleerd. Maar ik had eigenlijk nooit gedacht dat Sissi haar man dit nog meemaakte, dat verhaal lijkt zo vreselijk lang geleden.
Ik wens je een fijne zondag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Och ik wist niet Sisi haar man ook meegemaakt hebben. Het is allemaal zolang geleden. De foto's is heel ontroerd om te zien. Thanks toen de tijd was heel erg veel te zien geweest. Er zijn toen ook heel veel soldaten omgekomen. Van mij mag het nooit meer wereldoorlog komen. Brrr...

Fijne zondag.

pieterbie zei

Bedankt om dit verhaal in herinnering te brengen.
Het is niet slecht om aan de gruwel herinnerd te worden.
Heel knappe foto's ook, vast pronkstukken in Lefla's verzameling.

willy zei

indrukwekkende foto's Gerda

WO I betekende het einde van de heerschappij van de Habsburgers...

hun belang in de geschiedenis wordt bij ons wel onderschat

prettige zondag

Marjolijn. zei

Alle slachtoffers in welke oorlog ook zijn nutteloos.
Door alle jaren heen hebben we er nog steeds niets van geleerd.

FRANK103 zei

Erg fraaie foto's Gerda, en bij elkaar 1 miljoen doden zonder dat er iets bereikt was, dat zijn toch ongelovelijke aantallen! Als je bedenkt dat in die tijd in Nederland maar zo'n 4 miljoen mensen woonden.

A van de Aa zei

Toen de slagvelden die slachtvelden waren en honderd jaar verder zijn er nog steeds slachtvelden.....
Je vraagt je af waar het verstand van de mensheid is .....
Maar een fijne vredige zondag gewenst.

Cor zei

Een leermoment om niet te vergeten.

es zei

Die bijtankdag is iedere week weer een nieuwe verrassing!

Lutje zei

ook nog aangepast op datum, dat kan niet beter
ik ken de oorlog van 14-18 maar de juiste datums...,
ik sta steeds verrast
Eén @->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik ben er gister maar niet meer uit gegaan, het was mij toch te veel die harde wind met steeds stevige buien. Maar vandaag is de wind weer gaan liggen en ik ga weer naar het zwembad om mijn kilometer te zwemmen. Ik wens je een fijne maandag.

John zei

Er is feitelijk nog niets veranderd qua hardleersheid. Onze zo genoemde 'leiders' maken er nog steeds een potje van. Kijk naar de heer Timmermans met zijn onzorgvuldig gekozen praatjes e.d.

merel zei

heel indrukwekkend .... al die doden zo veel , vreselijk

Haba zei

Goede morgen Gerda, vanmiddag kijk ik nog of je een nieuw log hebt geplaatst. Fijne dinsdag gewenst.