zondag 18 september 2016

Zondag: bij-tank-dag

SHOT-AT-DAWN... DIENSTWEIGERAARS: LAFAARDS, VERRADERS OF SLACHTOFFERS?

Door de na-ijver en de koppigheid van de Franse militaire opperbevelhebbers aan het 'westelijk' resp. 'oostelijk front': Pétain (voor Ieper en de Somme) tegenover Joffre (nadien Nivelle, voor de verdediging van Verdun), waren de strategische vergissingen door een verouderde, zegge 19de-eeuwse visie legio - met enorme zinloze verliezen tot gevolg. Ook al trachtte het opperbevel vier jaar oorlog doorspekt door weinig strijdlust en gebrek aan 'discipline' onder de soldaten (spontane Kerstbestanden 1914) te counteren via propaganda en sancties allerhande, toch bleef de moreel onder de Engelse en Franse troepen laag... 

Het toenemende verzet aan de basis was oorzaak van talrijke dienstweigeringen en deserties waarvoor de cijfers slechts nu na 100 jaar door rehabilitatie der slachtoffers aan het licht komen (bv. onder de Franse soldaten in 1916 meer dan 29.000 veroordelingen wegens desertie, in 1917 zelfs méér dan 50.000 waaronder talrijke executies...), van spontaan muitende regimenten (onder de Franse 'poilus' in 1916 en aan de 'Chemin des Dames' 1917; onder de Engelsen te Étaples in 1917; in de Duitse marine 1917 en landleger 1918) en demonstraties en revoluties aan het thuisfront (Rusland 1917, Duitsland en Oostenrijk 1918, Nederland 1918)... Het groeiend verzet tegen deze oorlog, enkel gewild door de top van de imperialistische grootmachten maar niet door de werkende klasse, was de oorzaak waarom de Eerste Wereldoorlog in 1918 niet langer meer mocht (kon) duren wilde deze voor de heersende klasse uiteindelijk niet catastrofaal aflopen...
(zie daarvoor hier, hier en hier)

16 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. Een triest log dus om bij te tanken vandaag. Goed dat die mensen nu een rehabilitatie krijgen. Shot at dawn, het is een vreselijke manier om bij de anderen een angstige discipline op te leggen.
Oorlogen worden meestal om macht en geld gevoerd en niet om de burgers in een land het beter te l;aten hebben.
Ik wens je een vredige zondag toe.

Lutje zei

ja, oorlog.....
ik wil het nooit meemaken....
ێn @->- voor jou

John zei

Goedemorgen Gerda,
Het is altijd de top die oorlog wil voeren. Ook nu zie je dat weer, hoewel ze wel hun best hebben gedaan een deel van de werkende klasse van genoeg haat te voorzien.
Er speelt van alles in de wereld en het is maar afwachten wat en/of wanneer er wat gaat gebeuren waar ook wij de invloed van zullen voelen.

Ferry-Jacqueline zei

Oorlog is zeker vreselijk. Maar ik wil nooit meemaken. Er is steeds ergens ellende op de wereld. Houd nooit op. Hopelijk komt toch rustiger op de wereld. Maar ik denk van niet. Ik vind zo zonde dat steeds gaande is.
Fijne zondag Gerda.

francky spruytte zei

heel wat interessante sites over dit onderwerp toon je ons. Hier ben ik wel enkele uren zoet mee.
Fijne zondag Gerda.

Morgaine zei

Ik blijf het fascinerend vinden dat er mensen zijn die zo met 1 oorlog bezig kunnen zijn, niet alleen Leflamaland, maar ik heb er ondertussen nog eentje in mijn rij, die vooral met de tweede bezig is. Ik ben er op den duur toch eigenlijk wel klaar mee ergens, hahaha

Ik wens jullie een fijne zondag toe!

X

Merel zei

Erg wat oorlog allemaal doet ....
Dat beeld is heel rakend

Mirjam Kakelbont zei

Jouw zondagen volg ik eigenlijk niet omdat het thema me niet aanspreekt (excusez moi...) maar je foto intrigeerde me.
Als je naar de foto kunt kijken zonder oordeel over de mannen die er opstaan te vellen, wat zie je dan? Vermoorde mannen. Ik ben er 100% zeker van als vrouwen aan de macht kwamen - op elke hoge positie - dat er minder oorlog gevoerd zou worden. Want geen enkele moeder wil haar kind(eren) een oorlog in sturen.
Mooie foto. Dat blijkt wel, want het is mijn eerste zondag-reactie (-:
En begrijp het niet verkeerd, Gerda, maar als een onderwerp me niet aanspreekt, kan ik gewoon beter mijn mond houden dan een beetje los in de ruimte te kakelen.

A van de Aa zei

Als de generaals vooraan zouden staan in de oorlog, zou er geen oorlog zijn.
Gtje, fijne zondag, wij hadden een top weekend.

Marjolijn. zei

Triest wat oorlog allemaal kan doen, hoop het nooit mee te maken.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een prettige maandag gewenst.

pieterbie zei

Vreselijk: ik word er triest van.

Albert y Mara fotoblog zei

Het zijn altijd de "Hoge Heren in het Land" die oorlog willen voeren en de dienstplichtig soldaat is daarvan de dupe. Deze keer niet echt een log om bij te tanken. Wel goed dat je dit onder de aandacht brengt. Bedankt en wat betreft de nieuwe week geniet ze met mindere temperaturen.

FRANK103 zei

Er zijn documantaires over, een boel van die zogenaamde deserteurs hadden post traumatische stress en waren daarom niet meer in staat om te vechten, ze dan executeren als dienstweigeraar is eigenlijk onmenselijk. Een deel van ze is inmiddels gerehabiliteerd, maar het leed uit die tijd wordt daar niet mee hersteld. Een weduwe van een geexecuteerde deserteur kreeg geen uitkering, terwijl een weduwe van een gesneuvelde militair dat wel kreeg. Dat leverde veel armoede op.

curieuzeneuzemosterdpot zei

onbegrijpelijk allemaal .. oorlog. :-((
aangrijpend beeld ook ..

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga weer richting asiel vandaag , maar eerst jou een fijne dinsdag toewensen. :)