zondag 11 september 2016

Zondag: bij-tank-dag

UPDATE - 100 JAAR GELEDEN...???
De slag aan de Somme was nog steeds in volle hevigheid bezig: begin 25 juni 1916 - einde 18 november 1916. In totaal zullen daar alleen al méér dan 1 miljoen doden te betreuren vallen...
(zie hier)

Om de Duitse linies te doorbreken werden op 15 september voor het eerst in de geschiedenis tanks ingezet! De kranten – nog vóór de eerste foto’s van het slagveld verschenen – publiceerden in paginabrede bijlagen ‘kunstenaars-impressies’ als propaganda voor deze nooit geziene gebeurtenis...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

20 opmerkingen:

Lutje zei

ik was al eens komen piepen, want ik weet dat je iedere zondag iets post over de oorlog, en nu zag ik juist dat er wel iets stond ;-)
Spijtig dat het franse kranten zijn, dus ik doe het deze keer met je tekst ;-)
Een @->- voor jou

Ferry-Jacqueline zei

Mooie verzameling om te zien en lezen hoe vroeger toen gebeurt is. Och wat veel doden toen. Het is nogal wat. Ik ben wel stil van Gerda. Kranten is bijzonder dat nog hebt. Dit mogen nooit vergeten wat er toen gebeurt is. Erg allemaal.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik denk dat Guido inmiddels wel een apart huisje nodig heeft voor zijn uitgebreide verzameling, misschien moet hij een museum openen,hij kan zo ontzettend veel zien uit die tijd.
Voor vandaag een fijne zondag gewenst.

OT. ik heb de code even neergezet, want er kwamen veel vaste bezoekers van mijn blog ook in de spam terecht, dat is ook de bedoeling niet natuurlijk.

pieterbie zei

1M doden, wat erg...
De slag om de Somme is niet voor niets de geschiedenisboeken in gegaan.

Wens jullie een fijne zondag!

FRANK103 zei

Zo'n tekenaar heeft vast gevraagd aan de chauffeurs of ze een uur wilden blijven staan, om een fatsoenlijke tekening te kunnen maken. Dan hebben die fotografen het nu een stuk makkelijker.
Ik heb jaren geleden een Amerikaan gesproken die in Vietnam foto's moest maken uit een jachtvliegtuig. Die had naast zijn camera een pistool met 1 kogel. Dat was niet omdat hij zo'n veilige functie had.
Schitterende verzameling heeft Guido!

Ik kwam in Noord Zweden een houten replica tegen van een WO 1 tank, helaas kon ik daar niet stoppen voor een foto. Ik zal eens googlen, deze heeft vast bij een hotel/restaurant of museum gestaan, er stond ook een ufo.

FRANK103 zei

Gevonden: http://larsgyllenhaal.blogspot.nl/2012/10/big-really-big-models-in-sweden.html

Hij staat in Sangis, Sweden. Leuk tochtje met de camper, volgende zomer?

Marjolijn. zei

Mooie aanwinsten in de grote verzameling...!
Fijne zondag.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Ik was even 2 dagen van de pc weg omdat ik er minder tijd voor had.

Die tank in de illustratie is een behoorlijke als er er zulke hadden gehad was de oorlog snel geklaard maar nog meer ook vrees ik. We mogen hopen dat zulke gevaartes nooit gaan komen. Hoewel, het wapentuig dat ze tegenwoordig hebben ook allesvernietigend is.
Fijne dag

willy zei

merkwaardige documenten Gerda

altijd goed om hier op zondag te kunnen bij-tanken

prettige dag

A van de Aa zei

Sindsdien is er na 100 jaar, nog steeds geen wereldvrede op deze bol....

Fijn zondag en tank ze een beetje bij....

merel zei

zo veel doden die niet hadden moeten sterven
en nu nog steeds gaat het maar verder

Morgaine zei

Mijn Frans is niet zo goed, helaas, maar de platen spreken voor zich, het is en blijft zo jammer, dat de mensheid er zo weinig van geleerd heeft, vooral aan deze kant denk ik dan...

Ik wens je een fijne zondag toe van wat er nog van over is vandaag ;-)

X

Natasja zei

Wat veel doden zeg! En voor wat he? Nu 100 jaar geleden. En hebben ze er van geleerd??

Haba zei

Goede morgen Gerda, inmiddels is er alweer een nieuwe week begonnen, ik wens je een fijne maandag toe.

suskeblogt.com zei

zo'n tank moet indruk gemaakt hebben bij de "vijand". Een miljoen doden is onvoorstelbaar.

mijnnikonenik zei

Het bloed heeft daar gevloeid.... Zie je ook in de streek, veel herdenkingsmonumenten en platen. De tekeningen zitten weer knap in mekaar. Jammer alles voor de propaganda.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik vind het knap van deze kunstenaars om zulke waarheidsgetrouwe (??) tekeningen te maken, terwijl ze nog nooit een tankaanval gezien, laat staan meegemaakt, hebben.
weer unieke stukken die wij hier mogen bewonderen, gerda!
dankjewel daarvoor! :-))

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik ga straks weer naar het asiel toe, daar zal het wel erg warm zijn vrees ik, dus niet te gek door de gangen rennen met mijn sopemmer lijkt me. Vanmiddag kijk ik nog wel of je een nieuw log hebt geplaatst. Fijne dinsdag gewenst.

greet zei

hallucinanat al die doden, en dat doordat enkele generaals nog op een middeleeuwse wijze manier oorlog voerden

Tine de Jong zei

Goedemorgen Gerda, Dit vond mijn zussie erg interessant. Zij heeft geen internet en keek met mij mee. Ze bedankte jou ook voor dit schrijven.