dinsdag 2 augustus 2016

Huis De Windas of het Gildehuis van de Vrije Schippers


Dit gotische huis "De Windas" aan de Gentse Graslei, op de hoek van het gelijknamige steegje was oorspronkelijk een stapelhuis, eigendom van de Nering der Molenaars. Deze benaming herinnert aan dezer vroegere functie. In 1530 is het verkocht aan de Gilde der Vrije Schippers. Nog in hetzelfde jaar werd de bekende bouwmeester Van de Berghe de opdracht gegeven een zandstenen gevel in Brabantse gotiek te bouwen in de plaats van de bestaande houten gevel. De nieuwe gevel is versierd met talrijke bas-reliëfs. Boven de deur is een karveel afgebeeld en op de verdiepingen tussen het laat gotische traceerwerk zijn er gebeeldhouwde wapenschilden van de gebieden waarover keizer Karel heerste, waaronder die van Vlaanderen en Gent aangebracht, en zijn wapenspreuk: Plus Oultre

De gevel wordt momenteel, net als het interieur in neogotische stijl aangepast in 1910 bij de inlijving door het aanpalende voormalige Postgebouw, gerestaureerd. 
En wij mochten er met de GVSALM (klik) een kijkje nemen, klik daarvoor maar hier.

Fijne nieuwe week lieve webbies!

21 opmerkingen:

Morgaine zei

Deze restauratie gaat nog wel even duren denk ik zomaar, wow, en die glazen deurtjes in al die kleurtjes, ja dat vind ik zo mooi! Heb ik zelf ook weleens gezien in Kasteel Hoenderloo in Nederland dus, en ik werd er spontaan verliefd op, zo ook op deze.

En ik zat mij te bedenken, toen men het bouwde in 1530 of het toen klaar was, hadden ze nooit kunnen denken dat het nu nog steeds staat ;-)

X

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Groepje mensen luistert naar aandacht van deze museum hoe en wat. Tegels ziet nog heel goed uit. Wat mooi. Boven vliering om te lopen lijkt mij eng. Heb je geen gevoel dat je naar beneden gaat. Brrr... De rest van je foto's is prachtig om te zien. Het word heel goed uitgelegd aan groepje mensen. Glazen raampjes hebben meestal gekleurde raampjes. Ik vind heel mooi om te zien.
Fijne dag.

Marjolijn. zei

Daar is nog veel te doen.
Maar jullie hebben vast je hartje al goed opgehaald aan de mooie tegeltjes.
Fijne dag vandaag.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Dus als ik het goed begrijp wordt het wederom nar een andere stijl gebracht. Waarom vraag ik me dan af, maar goed, ik denk veel na over dingen en dan krijg je dat.
Het gebouw zelf heeft veel mooie karakteristieke onderdelen die het zo mooi maken.
Jullie hadden weer geluk dat je er naar binnen mocht :)

Fijne dinsdag.

Lutje zei

amai, hier zie je echt leuke dingen zoals dat loodglas, die ingebouwde schouw, die donkere trappen , echt de moeite om eens te zien , gelukkig kunnen we dit via jou ;-)
@->- voor jou

klaproos zei

prachtig gerda, en wat kwamen er schatten tevoorschijn hé, geweldig, ik denk dat jullie hartjes de hele dag gedanst hebben bij het zien van zoveel moois

A van de Aa zei

In Gent geweest, op de Graslei uiteraard geweest, kan me echter het gebouw niet echt herinneren, zal zijn dat er toen niet een hoop mensen ervoor stonden *Very big smile*
Gtje, *winkie*

Lies zei

Dat was geen kijkJE, Gerda, dat was al een serieuze... ! De moeite !
Lie(f)s.

Mirjam Kakelbont zei

Ik lees nu een boek van Simone van der Vlugt over de tachtigjarige oorlog. En daarvoor een boek van haar over Jacoba van Beieren. Historische romans lees ik graag. Heerlijk om teruggevoerd te worden naar vroeger tijden. Beide boeken spelen zich af in Nederland en Vlaanderen en rond dezelfde periode als dit huis in Gent is gebouwd. Dan komen boek en werkelijkheid dicht bij elkaar.
Wat een prachtig staaltje toevalligheid. Genoten van je foto's!
Lieve groet

willy zei

een prachtig pand op een unieke locatie Gerda

de restaurateurs zullen er nog wel een tijdje zoet mee zijn

prettige dag

Tine d. Jong zei

Had dit al vernomen van vriendin en ook al veel erover gelezen en ook de oude gezien in een boek die ik had gekregen. Ben benieuwd als het gereed is en dan wellicht komt het op mijn Yt kanaal als de gezichten van Gent vervolg want loop aardig wat achter. Wat ik zag ziet er al heel mooie uit hoor. Ben nog even elders voor ik Gent weer ga bezoeken. Dank je wel voor mooie fotos en dit blogje. LG Tine

Natasja zei

Daar mag nog heel wat gebeuren he? Dat zal wel een aantal jaren project worden he? Leuk dat jullie er een kijkje mochten nemen. Als het af is gaan jullie vast weer of niet?
Ja zit nog in Italie vrijdagavond gaan we terug... Mijn oor zit nu verstopt, ik was weer "stoer" aan het doen om te duiken. De mannen nergens last van natuurlijk... Hoop dat mijn oor nog openplopt😜

francky spruytte zei

Een mooi gebouw dat nog mooier zal zijn als de werken gedaan zijn, maar dat kan nog een tijdje duren vooraleer alles klaar is.
Fijne avond Gerda.

curieuzeneuzemosterdpot zei

goh, gerda, ..
wat zal jouw hartje tekeer gegaan hebben bij dit prachtige gebouw!
je foto's liegen er niet om ..
jouw liefde voor de architectuur én dit pand spatten uit elke pixel! :-))
dankjewel dat ook wij ons neusje mochten binnensteken! ;-))

pieterbie zei

aha, dat gebouw, natuurlijk, ken ik van zien.
Vraag mij af wat die mevrouw daar precies vasthoudt in de eerste foto.
Ik heb maar enkele foto's bekeken om dat bucket zo vreselijk traag werkt.
Kan mij niet veroorloven een halve minuut op een zwart scherm te zitten kijken vooraleer de volgende foto verschijnt.
Kom misschien wel eens terug.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooie fotografische rondleiding , ik heb er van genoten.
Voor vandaag wens ik je een fijne woensdag toe.

FRANK103 zei

Die Gothen ken ik vooral uit Asterix en de Gothen. Van die lieden met stalen helmen en woeste snorren. Die trouwens ook degelijk bouwen, als dat huis uit die tijd is.

merel zei

je laat ons wel heel mooie dingen zien ,
het is al mooi en hoeveel mooier gaat het nog worden als alle werken gedaan zijn

willyduvel zei

Geweldige tegels Droombeelden maar dan zijn we van Jullie gewoon Grts

Terrence Weijnschenk zei

Altijd weer genieten van die tijd waarin ambachtslieden nog eer in hun werk stelden en écht hun best deden om hun arbeid de tand des tijds te kunnen laten weerstaan. Dankjewel weer voor deze virtuele rondleiding, lieve Gerda!

Haba zei

Goede morgen Gerda, een heel fijne donderdag toegewenst.