zondag 17 juli 2016

Zondag: bij-tank-dag


"No more mister NICE guy..." - gedaan met de 'politieke correctheid'...

De mens is duidelijk een onderdeel van "Moeder Aarde": is deze onrustig - zie het stijgend aantal vulkaanuitbarstingen (klik) (3 in 17de-18de eeuw, 4 in 19de eeuw, 9 in 20de eeuw, 17 tot nu toe in 21 eeuw), aardbevingen en tsunami's (klik), epidemieën en verslechtend klimaat door toenemende 'opwarming van de aarde' - dan rommelt het tot op vandaag ook tussen de mensen (volg het dagelijks nieuws maar)...

In de vier jaar van Eerste Wereldoorlog werden (afgerond) 9.448.000 mensen gedood, en raakten 17.670.900 gewond (over de materiële schade maar te zwijgen)... Rusland telde 1.811.000 doden, Duitsland 2.037.000, Frankrijk 1.398.000, K&K Oostenrijk-Hongarije 1.100.000, Groot-Brittannië & Commonwealth 925.000 en de VS (slechts) 114.000 (zie hier). Om maar over de slachtoffers van de daaropvolgende pandemie te zwijgen: in 1918-1919 de zgn. 'Spaanse griep' - 20 tot zelfs 100 miljoen doden (in Duitsland de 'Vlaamse griep' genoemd hoewel hij zich vanuit China via de VS verspreidde)...

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verveelvoudigde het aantal oorlogsdoden: op zes jaar tijd - van 1939 tot 1945 - méér dan 72.000.000 (afgerond): daarvan in de Sovjet-Unie alleen al minstens 26.600.000, China 19.600.000, Polen 5.000.000, Japan 2.600.000, Indonesië 4.000.000, Indië 1.500.000, Indo-China 1.000.000, Joegoslavië méér dan 1.000.000, Verenigd Koninkrijk 450.000, Frankrijk 560.000, de VS 420.000... Duitsland telde er minstens 7.500.000 (waarvan 5.500.000 als militair)... In de Nazistische concentratiekampen zouden 8.000.000 mensen zijn vermoord, waarvan bijna 6.000.000 van Joodse origine (zie hier)

Voor wat er nadien komt ben ik de tel verloren - en ze doen maar verder... alles voor bezit en geld en macht en godsdienst en ideologie - en om de wapenindustrie draaiende te houden...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand, illustraties uit speelgoed-catalogen)

17 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer bijzondere stukken uit de verzameling van Guido, dat moet toch wel een compleet museum zijn, zoveel als die man heeft verzameld. En wat oorlogen en ellende betreft, dat blijft maar doorgaan, zolang de mens op aarde rondloopt vrees ik.
Toch wens ik je een fijne zondag toe, laten we maar in onze eigen omgeving een zonnetje verspreiden, dat is in ieder geval een goed begin.

Marjolijn. zei

Mooie items uit de grote verzameling.
De wereld is nooit zonder oorlog geweest, en of het ooit rustig wordt.... ik vraag het me af....

Fijne zondag meis.

Morgaine zei

Helaas maar waar, zo ondertussen zijn er gewoon ook teveel mensen op de aarde is er al uitgerekend, maar dit is niet de manier natuurlijk om te minderen of zo.... :(

X

John zei

Goedemorgen Gerda,
JA, en over die 26.000000 russen heeft men het nooit. Ik heb zelfs meegemaakt toen ik het er over had dat men me voor gek verklaarde. Hoe kwam ik er bij.
En nu verklaren we samen met de VS gewoon de Russen de oorlog....
Onbegrijpelijk. Echt, ik schaam me bijna dat ik in de EU woon.

Natasja zei

Lieve Gerda, vooral het laatste is een reden he? Morgaine heeft een punt, voedsel wordt steeds schaarser, maar aan de andere kant, is dat misschien ook bedacht door de hoge machten. Niets is wat het lijkt. Een verdriet voor nabestaanden.

Pieterbie zei

Terug pareltjes uit Lefla's verzameling dat je hier met ons deelt.
Na de recente gebeurtenissen in de wereld is oorlog iets waar je precies niet uitgesproken over geraakt. Hallucinant is het.
De derde Wereldoorlog is volgens mij stilaan op gang gekomen.
Alleen hoop ik dat het slachtofferen van mensen stopt.
In Nice zijn veel gezinnen, kinderen getroffen. Het lijkt mij dus de lafste van alle oorlogen, want het slagveld is niet wat het vroeger geweest is.

A van de Aa zei

Ondanks je opsomming, groeit de wereld(over)bevolking elke dag nog ......
Fijn weekend Gtje.

mijnnikonenik zei

De wereld is niet mooi meer, liever de mensheid...

francky spruytte zei

ongelooflijk groot aantallen doden destijds. Stel je voor dat zoiets weer gebeurt.

willy zei

tegen de natuurkrachten is weinig aan te vangen Gerda

maar die oorlogstoestanden hebben aan het mens-dom te danken..

nooit meer oorlog..

we fabriceren wel wapens en bombarderen in landen waar we niets verloren hebben..

veel van die terreur hebben we aan de Iraakse oorlog te danken, die om een drogreden begonnen is

interessante stukken uit de verzameling

groeten

Lutje zei

jullie verzameling is echt groot met van alles wat
als je zo lang iedere zondag wat kan laten zien, dan is het zo
@->- voor jou

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een heel prettige maandag toewensen, de zon staat al volop haar best te doen, we hebben weer wat zomer vandaag :)

FRANK103 zei

Die eerste wereldoorlog had volgens mij maar een beperkte omvang, daarom is het aantal slachtoffers niet zo enorm als in WOII, waar de Japanners zich in Azië ook behoorlijk misdragen hebben. Van die Russische doden is, voorzover ik daar iets over gelezen heb, Stalin ook een belangrijke factor geweest. Die kwam zo op handige wijze van ongewenste bevolkingsgroepen af.
Het jammere is dat de mensen helemaal niet lijken te leren van de geschiedenisboekjes. De huidige onrust is een hellend vlak dat gaat leiden tot een nieuwe grote oorlog, vrees ik.

Albert y Mara fotoblog zei

Ik werd er helemaal duizelig. Al die getallen en aantallen doden in WO1. Daarna zouden er nog velen volgen. Een trieste gedachte.
N.B. Om nu die Russen de hemel in te prijzen gaat mij echt te ver!
Uitstekende zaak van de EU en de VS om Rusland de oorlog te verklaren.
Frank103 slaat de spijker op z'n kop t.a.v. Stalin in Rusland die zijn "eigen oorlog" voerde. Trouwens die spleetogen, jappen, hebben behoorlijk huis gehouden in WO2. Mijn vader heeft 3,5 jaar knijpt gezeten bij die rot jap. Aan één oor doof geslagen door een jap, omdat hij niet snel genoeg boog voor de vlag en de keizer van japan. Dat stukje geschiedenis wordt in Holland vaak verzwegen.
Fijne week Gerda. Salu2 Albert

curieuzeneuzemosterdpot zei

vreselijk om al die getallen te zien, gerda!
en ja, ze blijven oplopen, eh! nog elke dag! :-(((

toch vind ik je reklame mooi, gerda! als reklame, .. de tekeningen, presentaties, .. eh, niet als aanzet tot ..

Merel zei

Die verzameling is echt onuitputtelijk

En zo veel doden .., helaas heeft de mensheid het nog altijd niet geleerd

Albert y Mara fotoblog zei

Voor alle duidelijkheid Gerda JULLIE prijzen de Russen NIET de hemel in, maar een ander figuur op je blog in zijn reactie. Vandaar mijn reactie. Salu2 Albert