zondag 10 juli 2016

Zondag: bij-tank-dag

Het verhoopte succes door de inzet van de Engelse “tanks” tijdens de tragische Slag aan de Somme die 100 jaar geleden in de tweede helft van 1916 in alle hevigheid woedde werd bijna onmiddellijk tot in jeugdliteratuur toe voor propaganda doeleinden gebruikt (nr. 19 in de Collection Patrie - Editions Rouff Paris 1917 - kostprijs 25 centimes). Merk op hoe klein de tegenstrevers afgebeeld zijn: de helft of een derde van hun ware grootte - ook dit is propaganda!
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

Is oorlog sindsdien wel ooit uit de lucht geweest? Na de Tweede Wereldoorlog (in feite de nasleep van de Eerste...) werd onze communistische bondgenoot plots onze vijand. Eerst was de USSR de baarlijke duivel die ons “Mooie Kapitalistische Westen” bedreigde. Perestrojka en de val van de ‘muur’ ontmijnde deze “dreiging uit het Oosten”. Nu vinden de kopstukken binnen de NAVO het opnieuw nodig “onze grenzen te verdedigen”. We moeten immers onze beloften en verdragen nakomen, niet? Dus was de strijd tegen het communisme slechts een alibi - zolang de wapenindustrie maar verder gouden zaken kan doen is alles blijkbaar oké... 

18 opmerkingen:

Lutje zei

ja, de wapenindustrie draait veel te goed denk ik dikwijls, het is altijd ergens oorlog
@->- voor jou

Marjolijn. zei

Oorlog is niet meer uit het wereldbeeld te bannen.
Zeker niet nu er de digitale en cyberoorlog aan toegevoegd wordt.

Fijne zondag en geniet van het zonneke.

willy zei

propaganda en wat er bij hoort... Gerda

een merkwaardige prent..

de macht van de wapenindustrie is niet te onderschatten..

ook deze van bij ons ook niet..

onze wapenuitvoer is zelfs een gewestelijke materie geworden, om het economisch belang er van te vrijwaren

prettige zondag

Haba zei

Goede morgen Gerda, de wapenindustrie is een grote speler op het wereldtoneel ik vrees dat die rol nog lang niet is uitgespeeld. Ja angst zaaien en oorlog oogsten is de stelling die veel gebruikt wordt door die lieden, zolang het maar veel winst oplevert. Mensenlevens komen er niet zo op aan, er is kanonnenvoer genoeg. Ik kwam je nog wel een fijne zondag wensen, maar dat doe ik toch wel, het heeft geen zin om steeds verdrietig te zijn door alle ellende die we op de wereld zien.

John zei

Goedemorgen Gerda,
JA, de vijand moest toch ook denken dat er zulke enorme tanks rondreden.
De Russen hebben ons in WO II enorm geholpen. Over alle gesneuvelde Russen hoor je overigens bijna nooit iemand en het waren er een behoorlijk aantal.

Nu drijven we de Russen flink tegen de kast op door te provoceren. Wel, niet in mijn naam in ieder geval.

Ik wens je een fijne zondag met volop zon.

pieterbie zei

inderdaad, de soldaatjes zijn precies een dwergvolk in deze weergave.
Hoe lang loopt de zondag bijtank dag nu al?
Ik vind het bewonderenswaardig dat je maar kunt blijven elke zondag een interessante topic brengen over dit onderwerp.

francky spruytte zei

Oorlog is nu eenmaal goed voor de economie.
De fabrieken die wapens produceren doen steeds goede zaken als er conflicten zijn.
Mooie affiche, zo maken ze die niet meer.

Natasja zei

Eigenlijk is er altijd wel ergens oorlog. En gaat het slechter dan komt er weer een oorlog aan. En eigenlijk is het raar, als je weet dat er mensen zijn (Rotschilt) die zoveel geld hebben dat iedereen rijk zou kunnen zijn. Alles is bedacht... Mijn zoon weer... Nu 10 jaar😜

Morgaine zei

Een hele fijne bijtankdag Gerda!

X

A van de Aa zei

Wereldvrede, we weten wat het is, maar kennen doen we het niet want we hebben het nog nooit meegemaakt.

We kunnen ons wel een wereld voorstellen van vrede, .... maar de werkelijkheid is anders.

Gtje, wens je een vredige zondag toe, en fijn weekje *Winkie*

mijnnikonenik zei

Ja zo is dat Gerda. Wat een dreigende prent hé. Fijne warme zondag!

Merel zei

Erg genoeg maar oorlog is steeds wel ergens aanwezig

FRANK103 zei

Die wapenindustrie heeft een belangrijke rol in alle narigheid in de wereld, kijk maar hoe ze in Amerika het vrije wapenbezit nog steeds veel belangrijker vinden dan alle schietpartijen met slachtoffers die er plaatsvinden. Misschien zijn mensen toch erg primitief! Stalin was na wo2 niet erg anders dan Adolf in Duitsland, met het verschil dat van de vele miljoenen die tijdens zijn bewind zijn vermoord weinig bewaard is gebleven. Misschien heeft dat een belangrijke rol gespeeld voor het ontstaan van de koude oorlog?

Terrence Weijnschenk zei

Propaganda is van alle tijden, lieve Gerda. Zijn tegenstanders noemden Napoleon 'de kleine generaal' terwijl hij van een keurige gemiddelde lengte was voor een Fransman uit die tijd. Het was puur om hem te kleineren, te 'dehumaniseren'. Als de tegenstander namelijk wordt gezien als een kobold, een satansfiguur, een 'ondermens', dan hebben soldaten er minder moeite mee die tegenstander iets naars aan te doen. Soldaten geven zichzelf tijdens grote slachtpartijen vaak ook bijnamen. Dan voeren zij zelf de wreedheden niet uit maar kunnen zij zichzelf wijsmaken dat hun alter ego verantwoordelijk was. Zelf denk ik - heel simpel misschien - als je niet wilt dat soldaten gewond raken, stuur ze dan niet naar oorlogsgebied: zonder tegenstander houdt men al snel op met schieten. Vandaar mijn nieuwe oproep: geef iedereen die dat wil een geweer of pistool naar keuze. Maar verbiedt munitie. Zo kan iedereen die het wil lekker 'soldaatje spelen' maar niemand hoeft er verder onder te lijden. Niet met opzet en niet per ongeluk.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een nieuwe week aangebroken, laten we ervan genieten, ik wens je een heerlijke maandag toe.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ja, de wapenindustrie is een handeltje als een ander. :-(((

ik heb het liever over die unieke verzameling van leflamand, gerda!
bijzonder boeiend en interessant!
ook deze keer weer! :-))

Haba zei

Goede morgen Gerda, een heel fijne dinsdag gewenst.

willyduvel zei

Alles draait om geld Gerda daar kunnen oorlogen niets aan verhelpen. Heel mmoi hoe jullie altijd weer "bijtanken" Hoeveel al Grts