zondag 3 juli 2016

Zondag: bij-tank-dag


Op de morgen van 1 juli 1916 - nu zo’n 100 jaar geleden - begon de tragische ‘Slag aan de Somme’. Eergisteren is herdacht dat toen het sein is gegeven waarop zo’n 130.000 Franse en Britse soldaten over een afstand van zo’n 30 kilometer tussen de Franse steden Bapaume, Albert en Péronne hun loopgraven uit klommen om het sinds 1914 vastgelopen front te doorbreken en de Duitse vijand uit hun stellingen te verdrijven - een opdracht van het Geallieerde opperbevel die dramatisch uitdraaide. De eerste dag alleen al telden de geallieerden méér dan 60.000 doden en gewonden - ook al telden de Duitse troepen zeven maal minder manschappen. De Britten verloren die dag méér soldaten dan in welke andere veldslag ooit...

De herdenkingsplechtigheid aan het in 1928 door de beroemde Britse architect Sir Edwin Lutyens (1869-1944) ontworpen monument van Thiepval werd op 1 juli ll. eensgezind bijgewoond door de Franse, Engelse en Duitse staatshoofden Hollande, Cameron én Merkel. Voor die gelegenheid is dit monument trouwens volledig gerestaureerd door het Gentse architectenbureau Bressers.

Tijd voor een moment van reflectie. “Nooit meer oorlog” - de Eerste Wereldoorlog moest de oorlog worden die alle andere overbodig zou maken... We zijn ondertussen een eeuw verder en het is nog niet rustig geweest. Integendeel - er wordt weer met ‘spierballen gerold’ door de NAVO in de voormalige Oostbloklanden (Polen, Letland, Litouwen Estland) tegen de “Russische agressie” door het samentrekken van de grootste troepenmacht sinds de Tweede Wereldoorlog - een “flitsmacht” om een “eventuele aanval” te kunnen weerstaan (nog nooit van diplomatie gehoord?)... Zelfs België verdubbeld de militaire uitgaven - maar fnuikt onze cultuur... De Russen zouden in 2014 en 2015 al oefeningen hebben gehouden aan de grens met het Westen, waarbij (natuurlijk moeilijk te verifiëren) “honderdduizenden militairen” ingezet zijn. Oké - it takes two to tango... De ‘Koude Oorlog’ is terug en de propaganda-machine draait op volle toeren (remember Saddam's "chemische wapens" en "couveuzes") - en de media vreet dit als zoete koek...

18 opmerkingen:

Lutje zei

nooit meer oorlog, wat zou dat fijn zijn
als je dit allemaal ziet en die kerkhoven, voor mij hoeft het niet

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben ook niet zo bang voor de Russen eerlijk gezegd. De Amerikanen zijn meer oorlogen begonnen. Maar als ieder nu eens de vrede in zijn eigen land bewaart. Wanneer er onder de landen problemen zijn, bespreek die dan samen er is altijd wel een oplossing te vinden lijkt me.
Ik wens je een zonnige zondag toe , hier is die al begonnen.

John zei

Goeiemorgen Gerda,

Na WO II zijn er afspraken gemaakt met Rusland waar de EU en de VS zich nu niet aan houden. Poetin wordt als agressor neergezet, maar mss reageert hij slechts op de dreiging die vanuit ons uit gaat.
We hebben iig niets geleerd en dat maakt alle monumenten overbodig en schijnheilige objecten. En wij burgers moeten oppassen dat we niet mee gezogen worden.

Fijne zondag.

Natasja zei

Vrede is verder weg dan ooit... Maar eigenlijk is er nooit vrede geweest. Er is altijd wel ergens een conflict. Mijn jongste zoon zegt vaak: alles is bedacht, en ik geloof hem. Er zijn een aantal mensen die de wereld met veel geld regeren en die bepalen alles... Vreselijk toch...

mijnnikonenik zei

Ben een paar jaar terug in de streek van de Somme geweest. Oorlog....vrede.... Kruisen we de vingers. Fijne zondag.

francky spruytte zei

Het aantal doden hier is hallucinant. "Nooit meer oorlog" is een holle slogan geweest achteraf gezien zoals er nog vele holle slogans de wereld ingestuurd worden heden ten dage.

A van de Aa zei

Het monument "Nooit meer oorlog" is er, nu nog "Nooit meer oorlog".
Maar ik ben bang dat we daar nog heel lang op moeten wachten.

Gtje, fijn weekend nog en fijn weekje...

Marjolijn. zei

Nooit meer oorlog, ja was dat maar waar...!!
Fijne avond.

Terrence Weijnschenk zei

Goed om hier even bij stil te staan, lieve Gerda. Ja, het blijft vreemd dat mensen denken dat anderen stoppen met het gebruik van geweld wanneer je een bom op hun kinderen werpt. En ik blijf erbij: als geweld écht de beste manier was om een einde te maken aan geweld zou er geen geweld meer zijn. Opdat wij niet vergeten.

Boerin zonder Naam zei

Inderdaad even bijtanken ....
Zowel omdat het zondag is, als wat kennis van de geschiedenis en politieke kennis van heden ten dage.....

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een nieuwe week, de dag begint stralend en ik hoop dat het zo zal blijven. Ik wens je een fijne maandag toe.

willy zei

het was een bijzonder indrukwekkende plechtigheid Gerda

"nooit meer oorlog"..

en toch twijfel ik daar meer en meer aan

prettige dag

Merel zei

Nooit meer oorlog kon dat maar
Meet en meer geweld dat is wat je hoort

pieterbie zei

goed dat je ons even doet stilstaan bij de gruwel van 100 jaar geleden en vandaag.
Is er veel veranderd?
Ja en neen.

curieuzeneuzemosterdpot zei

't zal altijd een duwen en trekken blijven, vrees ik, eender waar in de wereld. :-((
imagine ..

christiene zei

Vrede op aarde wat zou dat mooi zijn Gerda,
maar het is ver te zoeken.
groetjes Christiene.

Haba zei

Goede morgen Gerda, straks weer richting asiel, dus ik ben te vroeg voor je nieuwe log. Dat zie ik dus pas later. Ik wens je wel een fijne dinsdag toe.

FRANK103 zei

Mensen zijn erg hardleers, of vinden ze oorlog voeren eigenlijk wel leuk?