zondag 26 juni 2016

Zondag: bij-tank-dag

Terwijl honderd jaar geleden aan het westelijk front het begin van de dramatische Slag aan de Somme van 1 juli 1916 volop werd voorbereid, trilde het neutrale Nederland nog na van de beruchte grootse mars voor Algemeen Vrouwenkiesrecht die door Amsterdam trok op 18 juni van hetzelfde jaar, beginnend en eindigend op het huidige Museumplein - en van de opmars van de Sociaal-Democratisch Arbeider Partij, de SDAP van Troelstra... 
Zie hier (klik) en hier (klik)


Aan de Somme zouden er de daaropvolgende maanden augustus en september in totaal méér dan een miljoen slachtoffers vallen... De beruchte grootste veldslag aan het sinds 1914 vastgelopen front begon op 25 juni 1916 met een continu bombardement op de Duitse linies door bijna 1.500 stuks zwaar geschut, waarbij zo’n 1.500.000 granaten zijn afgeschoten. Over een breedte van 30 km ten zuidwesten van Bapaume en Péronne kropen zo’n 140.000 Geallieerden uit de loopgraven en marcheerden richting de Duitse linie. Een wanhoopbevel - een vergissing bleek achteraf met dramatische gevolgen. De Britten verloren bij deze slachting 60.000 man aan doden, gewonden en vermisten op de eerste dag alleen. In een laatste poging deze slag in het voordeel van de Geallieerden te beslechten werden op 15 september 1916 voor het eerst tanks ingezet - maar van de 49 Britse Mark-tanks bereikten slechts 36 de frontlijn waarvan de meeste al snel waren uitgeschakeld. Hun impact op het strijdtoneel zou slechts in september 1918 het einde van de Eerste Wereldoorlog bespoedigen... Zie hier (klik)
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Heel interassant om te lezen. Niet iedereen weet wat vroeger gebeurt is. Als ik jou verhaal leest het was toen erg geweest met de oorlog. En ook hele gedoe geweest. Zoveel doden en gewonden. Wat erg. Tanks lag nog in de modder. Ik hoop oorlog nooit mee te maken. Ik vind toch eng allemaal. Het is overal rot wereld. Willen allemaal vluchten. Vreselijk. Het word allen overvol. Ik vind dit heel erg wat er speelt in de wereld. Maar goed nog 1 weekje. Dan hebben wij eindelijk vakantie. Dank je wel Gerda.
Voor zou zalig zondag toe.

Lutje zei

de oorlog, als je ziet hoeveel mensen hier hun leven aan gaven dan wil ik het nooit meemaken

Haba zei

Goede morgen Gerda, ja oorlog brengt alleen ellende met zich mee. Ik ben van na de oorlog en hoop er geen mee te maken in mijn leven. Al is het natuurlijk wel altijd ergens op de wereld oorlog. Zou dat nu echt in de mensen zitten?
Ik wens je voor vandaag gewoon een fijne zondag toe.

Natasja zei

Wat een vreselijke tijd ook, maar wat waren de mensen dapper... Er is zo gestreden voor het verwervende kiesrecht, ik voel het dan ook echt als een plicht om te stemmen, en dat doe ik ook, maar ik moet je eerlijk zeggen dat de politiek het me wel heel erg moeilijk maakt. En ook omdat het recht van de meeste stemmen,door slimme samenwerking of juist uitsluiting, teniet gedaan word maar dat is ook democratie😂😂😂😂

pieterbie zei

het waren heel zware tijden.
Oorlogsvoering is er intussen op verbeterd, maar is dat een goede zaak?
Het zou beter gewoon stoppen.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Bijtankdag.. Nu ik je log vandaag lees weet ik dat ik echt aan het bijtanken ben, en gelijk met een mooi stukje geschiedenis.
Wist je dat momenteel de grootste troepenbeweging sinds WO II aan de gang is tegen de grens van Rusland? VAn de geschiedenis die jij hier zo goed neerzet hebben de hoge heren niets geleerd.
Ik wens je een fijne zondag.

klaproos zei

wat een puinhopen zijn er achtergebleven hé Gerda, het werd weer opgebouwd en wéér bevindt de wereld zich in zwaar weer,
het houdt gewoon nooit op.


Voor jou wens ik een zalige zondag..

xxx

willy zei

wat een miserie Gerda..

met zijn allen zeggen we "nooit meer oorlog"

maar inmiddels bombarderen we wel in Syrië..


men zal het nooit leren, denk ik dan

prettige zondag

..

francky spruytte zei

60.000 mensen weg op één dag. Onvoorstelbaar.
Die onderste foto biedt een troosteloos beeld.
Onmenselijk gewoon.

Groetjes en verder een fijne dag Gerda.

mijnnikonenik zei

Je brengt ons op zondag altijd wat geschiedenis bij en dat is leuk.

FRANK103 zei

Met het vrouwenkiesrecht is het al fout gegaan, dat ze daarna mochten autorijden was ook niet verstandig zodat we nu dagelijks lang in de file staan door al die werkende vrouwen in hun kleine autootje. In Saoedie Arabie zijn de mensen verstandiger, geen kiesrecht of rijbewijs voor vrouwen en geen files! En geen man te vinden die daar oorlog om wil voeren. Hachelijk? ;-)

Marjolijn. zei

Goed dat toen al het vrouwenkiesrecht ingevoerd werd, dat zou overal ter wereld moeten zijn....!!
Fijne avond nog.

Catherine Boone zei

Ik zou het niet willen meemaken. Het waren heel harde tijden. Het doet me ook denken aan deze film 'Un long dimanche de fiançailles', een van mijn favoriete films. Mooi eerbetoon, Gerda.

Catherine Boone zei

@Marjolein : In 1919 kregen vrouwen in Nederland het actief kiesrecht. In dat zelfde jaar krijgen zij in België, Luxemburg en de Oekraïne kiesrecht.Het volledig kiesrecht kregen ze pas in 1948 in België.

Merel zei

Wat een ellende en zo veel slachtoffers en waarom ....

Cor zei

Goed om dit verhaal te brengen. Dit verhaal zou voor menigeen verplichte lectuur moeten zijn, want veel mensen hebben het allemaal vergeten waardoor ze zonder enig historisch besef op de social media volledig los gaan. Dit soort verhalen zou hen misschien op andere gedachten brengen.

Gidsjoris zei

DAT MAG INDERDAAD NOOIT VERGETEN WORDEN!!!
Toevallig heb ik gisteren nog eens de opgenomen film 'la vita è bella' gezien. Het is wel iets totaal anders natuurlijk, maar het blijft een beklijvende film. En de strijd om die tank, om dat jongetje af te leiden, doet mij onwillekeurig aan jou blog denken.

Albert y Mara fotoblog zei

Waar zou jij zijn Gerda zonder het vrouwenkiesrecht. Je kunt gelukkig je ei kwijt.

Wij (Mara en ik) dus ook want wij zijn GEEN linkse rakkers zoals sympatisanten en leden van de SP in Nederland.

GEWELDIG dat momenteel de grootste troepenbeweging sinds WO II aan de gang is tegen de grens van Rusland? Het GROTE gevaar komt uit Rusland. Poetin.
Van de geschiedenis die jij hier zo goed neerzet heeft de NAVO geleerd!!!
Laat je spierballen zien t.o.v. je vijand = Rusland anno 2016.
Salu2 Albert

Boerin zonder Naam zei

Het vrouwenkiesredht is er toch maar mooi gekomen! (tekeningbevoegdheid duurde nog net iets langer)