zondag 22 mei 2016

Zondag: bij-tank-dag


NOG EENS DE FAMEUZE TANK VAN POELKAPELLE...

De bekende laatste tank van de Slag rond Ieper in 1917, deze van Poelkapelle-Langemark, biedt genoeg stof tot discussie sinds volhardende vrijwilligers replica’s geconstrueerd hebben (zie hier).


Hierbij enkele foto’s vanuit dezelfde hoek met enkele jaren verschil - vóór en na het begin van de wederopbouw. Het enige vaste referentiepunt is de ligging van het wrak van de tank zélf: die bleef onveranderd - enkel de omgeving wijzigde ingrijpend! De bovenste postkaart toont Britse soldaten op het einde van de Eerste Wereldoorlog bij de in de modder van het slagveld verzakte tank, in het verwoeste dorpscentrum van Poelkapelle. De tweede postkaart laat de ongewijzigde ligging van het wrak zien zien rond 1920, middenin het weder opgebouwde dorp. Dit zou zo blijven tot de aanleg van het kruispunt in 1923 en de oprichting van het monument voor de legendarische Franse oorlogspiloot Georges Guynemer die in 1917 neerstortte boven Poelkapelle (om de vijf jaar wordt zijn herdenking georganiseerd - in 2017 zal dit het 100ste jaar zijn). Toen werd de tank uitgegraven en verplaatst naar de rand van het kruispunt tot jolijt van de plaatselijke jeugd (foto hieronder). Uiteindelijk werd deze tank in 1941 door de Duitse invaller verschroot..

16 opmerkingen:

Lutje zei

met zo'n zicht-postkaart in je hand zie je het verleden weer helemaal terug,
en af en toe moeten we eens aan het verleden denken, al telt de toekomst

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Toen was heel erg wat er gebeurt is. Toen gingen daarna wederopbouw doen. Dat is zeker verschil. Alleen je ziet wrak van tank. Pfff.. Het helemaal vast in de grond. Het is daar kruispunt. Dan valt het helemaal op. Heel interassant om te lezen.
Fijne zondag.
OT:Helaas regent bij ons. Gisteren even weggeweest. Niks bijzonders gedaan.

Marjolijn. zei

Natuurlijk werd het voor de kinderen een speelpaleis.
bij hen drong de werkelijk nog niet zo door als bij volwassenen.

Fijne zondag ook al is het een hele natte, tot nu toe.

Haba zei

Goede morgen Gerda. Mooi die oude zaken honderd jaar geleden die kaart en je kunt hem gewoon in je handen houden en aan de geschiedenis ervan denken. Ik houd van geschiedenis, jammer dat we er niet echt van lijken te leren.
Ik wens je deze vochtige zondag, toch een prettige dag toe.

pieterbie zei

lang geleden dat ik er nog eens passeerde.
Ga dat op een schone dag nog eens moeten doen.

francky spruytte zei

Poelkapelle ken ik van door de dorpskern te passeren. Des te meer daarom dat ik die foto's en tekst zo interessant vind.

klaproos zei

goeiemorgen gerda,

daar ligt íe waar íe moet liggen en nooit meer rijden met dat kreng,

heb het goed vandaag gerda,
de buitjes passeren ons, :-)

xxx

Natasja zei

Kinderen hebben zo hun eigen beleving. Oorlog spelen is voor mijn zonen nog steeds geweldig om te doen. Het zit in veel mannen. Vroeger speelde ik met mijn broer met playmobil altijd oorlogje, ik vroeg m dan, kunnen we ook eens vrede spelen? We hebben dat eens gedaan binnen 5 minuten was het spel afgelopen, niet interessant genoeg voor mijn broer.

willyduvel zei

En er zijn heden nog grote mensen die oorlogje spelen Die hebben die beelden zeker niet goed bekeken ! Grts Prettige zondag

A van de Aa zei

Zoals met vele zaken, zijn er enkel foto's overgebleven als getuige van wat ooit eens was..... en als die er niet zouden zijn....

Gtje, Fijne bijtank zondag.

mijnnikonenik zei

Ben ik Poelkapelle wel eens geweest, een heel interessant logje Gerdaake!

willy zei

getuigen van een triest verleden Gerda..

of wij er iets uit geleerd hebben, betwijfel ik

ik snap niet waarom wij in Syrië gaan bombarderen..

en zou daar nog iets recht staan om plat te gooien ?

prettige dag

FRANK103 zei

Jammer dat die rare Duitsers die tank hebben verschrot om er nieuw wapentuig van te maken, het was een mooi monument geweest!

Albert y Mara fotoblog zei

Deze tank is GEEN kreng! Integendeel het hoorde toen bij die Grote Oorlog. Je ogen sluiten voor zulke zaken zal wel te maken hebben met de politieke opvatting die dat persoon heeft.
Dat er een replica wordt gebouwd, GEWELDIG. Hou me op de hoogte via Fb t.a.v. die replica Gerda. Muchas Gracias. Salu2 Albert

Haba zei

Goede morgen Gerda, je nieuwe log zie ik vanmiddag wel, na het zwemmen. Fijne maandag gewenst.

Johan Vanbeselaere zei

mocht je er iets voor voelen om ons tankbouwproject wat te steunen, in ruil mag je eens meerijden, dan doe je dat best nu. We hebben een crowdfunding lopen om te helpen de rupsplaten te bekostigen, zie http://www.worldofcrowdfunding.com/een-tank-voor-poelkapelle-building-ww1-mark-iv-tank-replica-who-can-actually-cross-trench
We weten nog heel wat meer over die tank en z'n bemanning ondertussen en houden een tankdag op 8 oktober!

groeten en bedankt Gerda om het wat te helpen in de aandacht te brengen