zondag 10 april 2016

Zondag: bij-tank-dag


IKKE CONTENT ZIJN... 
Pas ontdekt: een speelgoedcatalogus anno 1920 van het Parijse grootwarenhuis Louvre, kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog dus, met o.a. de aankondiging voor panoplies om ‘soldaatje’ te spelen - maar ook deze voor een speelgoedtank waarvan ik een exemplaar in mijn verzameling heb. Deze replica van het Franse tankmodel Renault FT17 is merkwaardigerwijze volledig in messing vervaardigd. Blijkbaar was de metaal-schaarste van de oorlogsjaren voorbij... Koper was na 1918 plots weer in grote hoeveelheden beschikbaar: honderdduizenden lege koperen granaathulzen overspoelden plots de markt en kelderden de koperprijs... Het heavy duty speelgoed (dat dus nog tegen een stootje bestand was) werd in die periode nog in koper en dun plaatstaal gerealiseerd. In de loop van de jaren 1920 normaliseerde het metaalprijs zich weer en we zien massaal (dunner) blikken speelgoed op de markt verschijnen afgeleid van tanktypes uit de Eerste Wereldoorlog - en dit tot het einde van de jaren 1930. De kostprijs van de messing-speelgoedtank in kwestie (werkend met een opwindveer) bedroeg in 1920: 53 FF ancien - met de huidige inflatie en muntverandering stemt dit anno 2015 overeen met ca. € 50...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

21 opmerkingen:

Lutje zei

Gerda, eerst en vooral wens ik je een hele fijne zondag,
en je catalogus....amai, dit is wel heel fijn bij je collectie

Haba zei

Goede morgen Gerda. Nou Guido ik begrijp dat ge content zijt, zo'n mooi stuk in de verzameling, wie zou daar niet content mee zijn.
Beiden een fijne zondag gewenst.

suske zei

Een mooie aanwinst.
Vroeger heb ik ook met soldaatjes gespeeld.
Nu doet men dit via de PC met games enz.
Oorlog blijft boeien.
Fijne zondag.

pieterbie zei

wat een super ontdekking, kan mij in beelden dat Lefla's hartje idd sneller ging kloppen toen hij een van zijn verzamelde stukken in deze catalogus vond.

klaproos zei

wat leuk Gerda, ik zou zeggen verkopen die hele hap voro een leuke prijs en er samen leuke dingen van gaan doen .
xxx

John zei

Koper geeft gelijk een heel andere uitstraling aan het speelgoed tankje. Mooier dan hout of blik.
Wat een mooi exemplaar om in je verzameling te hebben,. De kaft ziet er puntgaaf uit zo op de foto. Daar zou iedere verzamelaar content mee zijn :D

Het is heerlijk weer dus geniet er van.

En wat betreft je reactie. Ik doe dat dus ook. En zo liepen we elkaar mis. pff. Ik ga beter opletten.

willy zei

begrijpelijk dat jullie hier heel tevreden bij waren

prettige dag gewenst en geniet van het zonnetje

Morgaine zei

Wauw, zo blijf je nieuwe dingen ontdekken, wat gaaf zo'n oude speelgoed catalogus!OT: Nee, ik zal geen reportage maken op mijn werk, dat mag niet, of kan niet, ik werk met verstandelijk beperkten en het is al bijzonder dat zij een open markt geven dat iedereen wel langs kan komen, maar foto's maken met hen in de buurt is erg lastig, altijd weten zichzelf op de voorgrond te plaatsen, hahaha dus nee, nul reportage ben ik bang ;-)

En dat koken, hahaha ja dat hoorde erbij om gewoon te leren, half om half, Indische keuken van Indische oma en Nederlands van mama en oma... ;-)

X

Terrebel zei

En prachtig stukje van de verzameling, lieve Gerda! Zelf ben ik groot voorstander van tanks van karton met een laagje koperverf: mooi om naar te kijken maar absoluut niet bruikbaar als vernietigingswapen.

Merel zei

Zo weer iets op de kop kunnen tikken
En wat voor een catalogus fantastisch

Marjolijn. zei

Dat is weer een mooie aanwinst voor de grote verzameling, die nog steeds alsmaar groter wordt...!
Fijne avond nog.

Anoniem zei

Ha wat fijn die catalogus. Van dat type 'prenten' hou ik erg veel.
Hoop dat jullie een fijn feestje gehad hebben.

Natasja zei

Wat ziet die catalogus er nog mooi uit!! Ik ben heel benieuwd naar het speelgoed wat er in staat. Die heb je toch maar weer mooi aan je verzameling kunnen toevoegen. De tank is ook mooi en robuust, dat is tenminste speelmateriaal, in tegenstelling tot de fragiele tankjes van nu... Ik hoop dat je een mooie zondag hebt gehad, hier was het mooi weer. Ik wens je een mooi begin van de nieuwe week. Groetjes Natasja

FRANK103 zei

Geweldig stuk in de verzameling, deze tank! Een modeltankje van Chinees plastic, van Artitec, kost al snel 30 euro, dan is 50 euro voor zo'n groter exemplaar helemaal niet gek!

Haba zei

Goede morgen Gerda, een heel fijne maandag gewenst.

Ferry - Jacqueline zei

Leuke verzameling heb je daar. Daar leer je ook wat van. Hoop mensen weten niet hoe het zit. Leuk verhaal om te lezen. En nog gefeliciteerd met je schoonbroer. Leuk gedaan met foto erop op de taart. Grappig!
Fijne dag.

A van de Aa zei

De verzameling van Lefla blijft items voorschotelen....
En de kers op de taart kan je met zo'n tankje wel wegschieten, deden de grote exemplaren ook maar kersten op taarten schieten... *Wink*
De wereld was dan een grote taart .... *Winkie*
Gtje ... *Big Winkie*

christiene zei

Ha Gerda,ik ga voor deze mooie prent!
een waardevol bezit!!
wens je een mooie avond
Groetjes Christiene.

Albert y Mara fotoblog zei

Met al mijn militaire Dinky Toys in mijn jeugd had ik genoeg keus uit deze catalogus. Die tank was er vast wel gekomen. Ik geniet elke zondag met volle teugen van al dat oorlogsgeweld van Guido. Salu2 Albert

curieuzeneuzemosterdpot zei

dat zal wel zijn dat jij content bent, gerda!
wat een ontdekking!!!

jij bent dus rijker dan je denkt?? ;-))

Haba zei

Goede morgen Gerda. Ik ga straks weer naar het asiel, dus ik zie pas vanmiddag of je een nieuw log hebt geplaatst. Fijne dag gewenst.