zondag 20 maart 2016

Zondag: bij-tank-dag


Van het Westelijk Front geen nieuws...? Een Belgische educatieve schoolplaat uit de tijd van toen: “Koning Albert ziet de verschrikking aan den Yser”... Een “objet de conversation” uit de jaren 1920 - maar met geringe afgebeelde animo(siteit) en met de nodige fouten! De IJzervlakte is slechts eind oktober 1914 onder water gezet als begin van de beruchte Eerste Slag om Ieper, dus onze ‘koning-soldaat’ als opperbevelhebber van het Belgische leger kon vanuit zijn hoofdkwartier in De Panne het westfront rond Nieuwpoort en Ieper na de inundatie niet vóór eind 1914 bezoeken. En ook eind 1916 (zie foto) waren er nog geen tanks ingezet aan het front. Dit gebeurde slechts vanaf eind juli 1917 onder bevel van de Britse opperbevelhebber Douglas Haig. Ten tijde van het bezoek van de koning waren deze tanks dus nog niet aanwezig zoals de schoolplaat suggereert... Het is hier ook niet duidelijk wie in de slanke gestalte van Frans bevelhebber (herkenbaar aan het blauwe uniform en rode kepie) wordt gesuggereerd: resp. adjunct-opperbevelhebber maarschalk Ferdinand Foch, generaal Philippe Pétain, of generaal Robert Nivelle - deze wisselden elkaar toen nogal regelmatig af... Ten tijde van het bezoek van koning Albert was echter (de niet zo slanke) maarschalk Joseph Joffre de bezoekende Franse opperbevelhebber (zie foto hieronder): nog een foute voorstelling voor onze bloedjes van kinderen dus - but who cares - houden we het bij de ‘tijdloosheid’ van het tafereel, en daarbij: de schoolplaat wordt toch niet meer gebruikt...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Je verhaal is interassant om te lezen. Het was vroeger verschrikkelijk wat er gebeurt is. Bovenste foto verzorgde wonden. Tank ging toen maar door. Onderste foto beschermde toen met zandzakken voor de huis. Dat deze foto nog hebt.
Oorlog vind ik zo erg. Er is hoop ellende op wereld. Ik wou dat normaal rust keert. Er komen steeds meer regeltjes. Het gaat niet goed zo.
Helaas is bij ons regen.

Fijne zondag.

Ferry - Jacqueline zei

Gravende hond staat bij je zus. Och leuk dat ze hebt in de tuin. Grappig om te zien.

Lutje zei

schoolplaten, ik herinner me dat de foto er hing van de koning en zijn koningin, platen met de wereldbol en het menselijk lichaam, van de oorlog hadden we niets zover ik me herinner....
het is natuurlijk wel heel mooi voor jullie museum

francky spruytte zei

Die onderste foto vind ik een juweeltje. Mooi en triest tegelijkertijd. Wat moet het toch zwaar geweest zijn voor die mensen zowel burgers als soldaten.
Groetjes en fijne zondag.

Natasja zei

Op zo'n schilderij wordt alles natuurlijk mooier uitgebeeld dan het was, misschien als eerbetoon? Aan de gevallen soldaten?? Laats volgden we een Deense serie op fox 1864 over de oorlog Denen en Duitsland. Toen dacht ik opeens: de zogenaamde leiders en machthebbers van deze wereld maken ruzie met elkaar vanachter hun bureau tegenwoordig ook computer. Ze charmeren het volk met hun lach en gladde praatjes maar sturen jouw zonen naar het front om hun ruzie uit te vechten. En rouwen we om de onbekende soldaat? Niet zo erg als om de leider achter het bureau... Ik hoop dat mijn zoons nooit in militaire dienst gaan... Ik heb ze zo lief... De serie is echt een aanrader trouwens. Wel een romantisch verhaal erbij trouwens 1864 dus..
Ot: het is inderdaad een feest der herkenning bij elkaar he? Sommige mensen sluit ik gelijk in mijn hart... Jij bent daar een van... Al ken ik je alleen van foto's en reacties.. Maar ik weet zeker dat we elkaar in real life ook zouden raken!! Fijn weekend!! Geniet er van!!

John zei

Goedemorgen Gerda,
Tja, er werd en wordt wel meer verkeerd onderwezen. Als de kindjes maar leren wat er geleerd moet worden. Of dat nu de werkelijkheid is of niet.
Dit is wel weer bijzonder materiaal volgens mij. Of is er meer van in omloop? Het ziet er namelijk ook erg goed uit zo op de foto.
Anyway, jullie een goed w-end

pieterbie zei

grappig: 't is eigenlijk allemaal verkeerd, but who cares?
leuke feiten die je meegeeft!

willyduvel zei

Blijkbaar liep het toen ook al verkeerd met de berichtgeving ! De gschiedenis herhaalt zich toch Mooi Groetjes

Terrence Weijnschenk zei

Mooi! Ja, achteraf is de geschiedenis altijd anders. Prachtige prent weer, lieve Gerda! Die voorraad van jouw Guido lijkt onuitputtelijk!

FRANK103 zei

Met die schoolplaten namen ze het niet zo nauw! Deze had ik niet eerder gezien, de platen die zagen op de nederlandse geschiedenis, zoals over het behouden huis op nova zembla, zat ook vol met fouten. Hachelijk is dat!

Albert y Mara zei

Frank slaat de spijker op de kop Gerda. Schoolplaten vertellen niet altijd voor de volle 100% de waarheid. Geeft ook niet want het is de illustratie bij een bepaald beeld. In dit geval WO1.
Ze blijven mooi om te bekijken die schoolplaten.
Fijne maandag
Grtz Mara

Marjolijn. zei

Mooie platen uit de grote collectie van Guido....!!
Goede start van de nieuwe week meis.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben weer thuis. Ik heb je artikel en de foto's nog niet goed bekeken, dat komt nog wel. Het boek van Remarque, heb ik wel gelezen vroeger.

willy zei

interessant om lezen Gerda...

en laten we niet vergeten dat de huidige berichtgeving ook "gekleurd" is

prettige dag

merel zei

Interessante weetjes weer die je met ons deels.
De eerste foto doet me denken aan de serie die ze vorig jaar speelden op Een (of was het reeds in 2014) over de eerste wereldoorlog. Ik ben even de naam vergeten - maar ik zie zo een tafereel voor me

A van de Aa zei

Na het gebeuren neemt niemand het niet meer zo nauw met de details, alles voor een mooi beeld..... en hoe het was, wie weet het nog na verloop van tijd....
Gtje, druk weekendje gehad... maar dat rare van zaterdag ... *Big winkie*

Morgaine zei

Gelukkig? is die tijd voorbij? Nee, niet eens, alleen op een ander deel van de wereld nu, en voor mij was het vandaag bijtank dag, gisteren absoluut niet juist, hahaha maar dat zie je vanzelf ;-)

X

curieuzeneuzemosterdpot zei

wie weet wat ze ons nog allemaal wijsgemaakt hebben, gerda?
en waarschijnlijk nog steeds aan 't wijsmaken zijn?? :-((

maar dat doet niks af aan de schoonheid van jullie unieke collectie! :-))

Haba zei

Goede morgen Gerda, tja kindjes foute voorstellingen geven, dat gebeurd regelmatig en nog steeds vrees ik. Maar oude schoolplaten zijn altijd wel leuk om naar te kijken. Ik keek liever naar de platen , dan dat ik luisterde wat er nu weer verteld werd over jaartallen enz.
Ik wens je een fijne dinsdag toe.