zondag 31 januari 2016

Zondag: bij-tank-dag


Met frisse moed ertegenaan - ook voor de Bij-Tank-Dag!
De grootste speelgoedfirma van de USA, Louis en David Marx, werd gesticht anno 1919 in New York City. De firma Marx lanceerde van in het begin succesvol speelgoed o.a. blikken musicerende Mickey Mouse figuurtjes, en lag in 1928 ook aan de basis van de verspreiding van de eens zo populaire jojo - de verkoop van méér dan 100 miljoen Marx jojo’s maakte de broers Marx miljonair... Marx & Company overleefde wonderwel de ‘grote depressie’ en de Tweede Wereldoorlog, en in de jaren 1950 waren zij de grootste speelgoedfabrikanten ter wereld! Hun blikken succesproducten - o.a. de ‘Louis Marx & co’ tanks uit de periode 1930-1950 - zijn gegeerd door verzamelaars. De bijhorende originele verpakkingen zijn het zeldzaamst (zie afbeeldingen). In 1972 verkocht Marx zijn imperium aan voedselgigant Quaker Oats Company, tevens eigenaar van een ander succesvol speelgoedbedrijf, Fischer-Price. Dit bleek echter een misrekening en Marx werd doorverkocht aan een Brits speelgoedbedrijf dat ten onder ging aan slecht beheer: in 1980 ging de firma failliet... In 1982 werd (enkel de benaming) van de (Louis) Marx Toy Corporation verworven door een Amerikaanse firma die vandaag opnieuw kwaliteitsspeelgoed produceert.
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)


22 opmerkingen:

pieterbie zei

die verpakkingen zijn inderdaad een kunstwerkje op zich.
Heel mooie stukken.
Leuk dat je ook de geschiedenis van de firma er bij geeft.

Haba zei

Goede morgen Gerda, nogmaals dus ;) Je hebt weer een mooi stukje speelgoedgeschiedenis laten zien hier. Dank je daarvoor. Gaar het nu een beetje met je arm/pols?

Merel zei

Het gaat toch weer wat beter met je als je een bij tank zondag kunt posten
Mooie verpakkingen

Marjolijn. zei

Weer mooie items uit de grote verzameling...!
Fijne zondag meis.

A van de Aa zei

Weer een paar mooie exemplaren uit de verzameling van Guido, en een stukje weten van jou hand. (zal wel van die goede hand zijn *WInkie*)
Gtje, houd die frisse moed erin.*WInk*

Mirjam Kakelbont zei

Dat stukje speelgoed vind ik een prachtig exemplaar. Is het werkelijk dat Guido zo'n grote verzameling van tanks heeft? Ik dacht dat het een voorliefde voor het onderwerp was, maar was niet op de hoogte van de rijke verzameling. Waarschijnlijk heb ik je zondag-blog nog nooit goed gelezen omdat ik een hekel aan tanks heb (sorry...) Ik houd niet van oorlog en daar doen ze me aan denken. Ik zal voortaan beter opletten. Erewoord!
Lieve en beterschapse groet

John zei

Goedemiddag Gerda,
Kijk eens aan, ene mooi stukje heb je getypt. Een teken dat het weer een beetje beter gaat.
1919, toen hadden vrouwen in NL bijna stemrecht. Barre tijden voor de mens. maar een ommekeer was nabij. In NL iig.
Mooie stukjes laat je zien. Je zal het maar in je verzameling hebben.
Fijne dag nog.

Albert y Mara fotoblog zei

Een mooi stuk achtergrondinformatie van Guido. We nemen aan dat hij je wel een beetje geholpen heeft met het uittypen van de tekst. Prachtige plaatjes die het verhaal illustreren. Kent hij het merk Matchbox van de jaren 50 en 60?

Terrence Weijnschenk zei

Prachtig, lieve Gerda! Maar het wáre kunsstukje is natuurlijk dat blijkbaar jouw herstel jou in staat stelt ons te trakteren op mooie stukjes! Hoera!

Natasja zei

Wat een mooie verpakkingen, ware kunstwerken. Mooi de geschiedenis er van. Ik hoop dat het beter met je gaat, fijn dat je weer stukjes plaatst!!
Ot bedankt voor het lieve compliment... En ik kon niet goed zingen hoor!! Het was echt super vals!!

francky spruytte zei

Die verzameling van Guido is de naam museum meer dan waard. Mooie exemplaren heb je deze keer weer voor ons. Bedankt om dit met ons te delen.
Fijne avond.

FRANK103 zei

Dat zijn weer een paar mooie verzamelobjecten!

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom later op de dag nog even kijken of je nog een nieuw log hebt gemaakt ondanks je mooie zwarte gips. Fijne maandag gewenst.

Lutje zei

het lukt je weer, maar doe maar rustig aan, al zie ik je foto's wel graag hoor ;-)

willy duvel zei

De verpakking heel erg mooi !! het origineel zeker ook Grts

willy zei

prachtige verzamelobjecten Gerda


maar dat we hier kunnen bijtanken, doet me echt plezier

groeten !!

Merel zei

Kom je nog even het allerbeste wensen

Sanne zei

Ik wens je een fijne maandag. :) Gisteren had ik een echte luie dag. :)

Mieke zei

Hallo Gerda, hoop dat het al een beetje beter met jou gaat. Zondag-bijtankdag, voor jou zijn er dat nu wel meer in de loop van de week. Had vandaag ook weer terug tijd om logje te plaatsen, heb ontzettend druk weekend gehad maar daar kan je later meer over lezen.
Rustig aan he, het komt wel goed.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne dinsdag gewenst.

Lutje zei

ik kom nog 's piepen, en ik hoop dat je je al beter voelt ;-)

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik hoop dat het goed gaat met je genezing.
Een prettige woensdag gewenst.