zondag 10 januari 2016

Zondag: bij tank-dag


"TO THE FORE WITH THE TANKS!" wil niet zeggen "Naar de foor met die tanks!" (ofte "Met de tanks naar de kermis") maar wel: "VOORWAARTS MET DE TANKS!"...

ALLE GEKHEID OP EEN STOKJE... 
De eerste foto's van de tanks waren nog niet de wereld ingestuurd, of in 1916 werd met hun verhoopt succes aan het front van de Somme al propaganda gemaakt voor deze "gigantic tortoises" of "mechanical mastodonts" zoals de nieuwe oorlog-tuigen werden genoemd, als blikvanger op de kaft van dit jeugdboek waarin "commitment" (inzet) en heldhaftigheid werd gepropageerd naar de jongeren toe...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

15 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, jij bent vroeg deze zondagmorgen. Nu ben ik zelf ook niet erg laat natuurlijk. Tja die boeken om kinderen de heldhaftigheid van een oorlog in te prenten, zouden verboden moeten zijn. Een oorlog is verschrikkelijk, daar is niets moois aan te vinden in mijn ogen.
Maar wel weer een mooi deel van de collectie natuurlijk.
Ik wens je een fijne zondag toe.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Oorlogboek was vroeger. Oorlog tijd was vreselijk tijd geweest. Hebben toen boek van gemaakt. Dat iemand dat verzint zoiets.Eigenlijk hadden toen verboden moeten worden. Het is wel een boek daarover gaat. Het is wel apart dat ze nog hebben van deze boek. Het is zeker hele oude boek. Het is veel waard denk ik.
OT:Had je nog reacties gelezen van Ferry.Klein beetje goed nieuws.
Fijne dag.

John zei

Ja Gerda, propaganda is van alle tijden. Nu stoppen ze het in oorlogspelletjes en dergelijke.
Gelukkig is mijn zoon slim genoeg niet het leger in te willen.

Leuk boek. Is het ook door jullie gelezen? :)
Fijne dag

pieterbie zei

wellicht boeiende lectuur.
oorlog propaganderen.
Tja, zijn wij er intussen al op vooruit gegaan?

Nikki zei

Liefde moet zijn als een boom,
met zijn wortels diep in de aarde,
maar met zijn takken uitgestrekt naar de hemel.
Wens je een fijne zondag vriendin
Groetjes Nikki

FRANK103 zei

Ach, een Star Wars film roept nu ook niet op tot vredelievendheid en rust, maar wijst op het goed en kwaad in onze samenleving, waarbij het goed moet samenwerken om het kwaad te verslaan. Daar zal dit boek, in een ander omgeving dan een sterrenstelsel ver weg, vast ook over gaan.

A van de Aa zei

Door de jaren heen is er met die propaganda niet veel veranderd, het leger werft nu ook met de heroïsche beelden van actie en heldendom, maar vergeten de gruwelheden van het slachtveld.
En de wargames zijn de gewoonste zaken van altijd geweest, vroeger met tinnen soldaatjes, nu de gameconsoles, en morgen ....

Wens je toch een vredige zondag toe, (zeker na al dat polonaisegeweld van gisteren *Big Wink* )

Han Vogel zei

Tja, men moet alles geloven wat er geschreven en gedrukt wordt. Maar het is wel een mooie aanwinst voor de collectie van Guido!

willy zei

propaganda is een ook geducht wapen...

we zullen over oze eigen wapenuitvoer maar best zwijgen..

of juist niet ?

Natasja zei

Voor mijn zoons hoeft er geen propaganda aan te pas te komen om Tanks mooi te vinden, ze zijn er verzot op. Ze vinden alleen dat de reden waarin tanks gebruikt worden niet leuk... Zo kan het dus ook. Ze vinden oorlog en al het toebehoren erg interessant en tegelijk beseffen zij dat er heel wat leed en levens meegemoeid zijn.
Ot ik heb gekeken bij mijn reactie bij jou en ik zag hetzelfde. Heel raar.. Ben benieuwd of hij dit nu ook aangeeft.
Hoop dat jullie een fijne zondag gehad hebben..xxx

francky spruytte zei

nu propageren ze via sociale netwerken als Facebook maar het resultaat is even erg. Er is weinig veranderd op dat gebied.
Groetjes.

Terrence Weijnschenk zei

Volgens mensen die het kunnen weten gaan tanks voorlopig nog niet weg van het front. Drones gaan ze vooralsnog niet vervangen. Ik vind het altijd weer mooi hoe zo'n boek ook een tijdsbeeld neerzet. Hoe zal men later boeken beoordelen die in onze tijd zijn geschreven? Ik zou het graag meemaken, lieve Gerda!

curieuzeneuzemosterdpot zei

een uniek exemplaar alweer!

net als de hele verzameling van leflamand en dankzij jouw fotografische hoogstandjes kunnen wij vanop afstand meegenieten!

dankjewel daarvoor, gerda!! :-))

Renesmurf zei

Nou zeg, er is zelfs lectuur over! Wat een wondere wereld is het toch.

Albert y Mara fotoblog zei

Plezante propaganda en het item bij-tank-dag staat er weer mooi op. Je druk maken over oorlog is zonde van de tijd, want oorlog zal er altijd blijven op deze aarde.