zondag 13 december 2015

Zondag: bij-tank-dag


Voer voor bibliofielen: de kubistische kaft in preegdruk bij een herdruk uit 1970 van een verhaal uit de jaren 1930 over de aan Lenin verbonden, ondertussen iconisch geworden Austin-Putilov gepantserde gevechtsauto uit de Eerste Wereldoorlog. Oorspronkelijke exemplaren van deze uitgave uit de jaren 1930 zijn gewoonweg onvindbaar geworden. Een panzerauto type Austin 2de serie uit 1915, “Vijand van het Kapitaal” bijgenaamd, staat tentoon in het Artilleriemuseum van Sint-Petersburg. Deze wordt volgens de traditie vereenzelvigd met het exemplaar waarop Lenin zijn toespraak hield - wat niet kan kloppen want dit type werd slechts vanaf 1919 geproduceerd in de Putilov-fabrieken van deze havenstad. But who cares...


De foto toont het bekendste Lenin-standbeeld: dit waarbij deze leider van de Bolsjewieken in april 1917, staande op een Austin pantserauto, zijn legendarisch geworden historische toespraak hield tot de opstandige militairen bij zijn aankomst op het plein vóór het Finlandstation van Petrograd (Sint-Petersburg). Dit wordt gezien als de aanzet tot de Communistische Oktoberrevolutie - in volle aan de gang zijnde Eerste Wereldoorlog - en begin van de Russische Burgeroorlog (1917-1922). Lenin’s terugkeer uit exil vanuit Duitsland via Finland (na zijn eerste mislukte opstand in februari 1917) gebeurde dank zij de Duitsers die hoopten daardoor het Russische front in het oosten te verzwakken...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooi stuk uit de verzameling van Guido. Het is voor mij nog te vroeg om de bovenste foto te vertalen, zelfs het omzetten naar normaal schrift is me nu een tikkie teveel. Verder dan de twee bovenste woorden (volgens mij de naam Nikolaï Grigorjev) ben ik niet gekomen. Nu is mijn Russisch inmiddels zo roestig dat ik nog maar een paar worden uit kan brengen. Maar dat is dan ook meer dan 40 jaar geleden, dus dat is te vergeven nietwaar?
Ik wens je een fijne zondag toe.

Marjolijn. zei

Of het nu klopt of niet, toch een mooie aanvulling in de verzameling van Guido.

Fijne zondag meis.

Ferry - Jacqueline zei

Je manlief heeft weer mooie verzameling. gedaan. Deze foto is zeker heel oud om te zien. Dat is zeker lang geleden. Je verhaal heb je interessant geschreven.
Fijne zondag.

Lutje zei

eerste wereldoorlog, dus dat is al een eeuw geleden, en jij hebt dat in je verzameling, die moet wel heel groot zijn zunne.
Leuk om te zien

Natasja zei

Eigenlijk is het altijd oorlog... de ene oorlog is nog niet afgelopen of het ander begint, burgeroorlog of niet. Het spijtige is dat de slachtoffers veelal vallen bij mensen die gewoon willen leven, zonder macht, rijkdom en aanzien... Echter de mensen die daar wel voor strijden, blijven buitenschot. Het beeld is heel bijzonder.

OT het gaat gelukkig elke dag iets beter weer, de stijfheid heeft zich nu verplaatst naar een kant.. wel de kant waar ik aan geopereerd ben... maar ik doe rustig aan... fijne zondag lieve Gerda!!

willy zei

waar of niet, het is een merkwaardig verhaal Gerda

prettige zondag en bedankt voor je reactie

pieterbie zei

prachtig stuk met Lenin op die tank.
Mooie educatieve post hier voor de zondag.
De sfeer zit er gans weer in.

A van de Aa zei

In die tijden gebeurde er veel, waar nu de geschiedschrijvers zich nog over buigen of het allemaal nog wel klopt zo door de jaren heen.
Maar ik geloof je op je blauwe ogen op de rustige zondag. *Winkie*
Vraag me wel af waar jij het allemaal vandaag haalt. *Big Wink*

Terrebel zei

Fantastisch stukje geschiedenis, lieve Gerda! Wij leren toch maar weer mooie dingen van die prachtverzameling van Guido en jouw schitterende foto's daarvan. Het is wederom duidelijk dat mensen bijzonder hypocriet zijn: 'Wij zijn tegen kapitalisme en daarom geven wij miljoenen roebels uit om daar tegen te vechten en mensen te tonen dat het niet om geld moet aan!' Los van de barbaarse praktijken die men er op na hield ('Ik ben tegen geweld en wie het niet volledig met mij eens is laat ik vermoorden!') is het eigenlijk heel grappig.

OT: ik heb het betreffende blogstukje in het zonnetje gezet op mijn blogpagina! ;-)

willy duvel zei

Waar of niet waar thats ................ Als er foto's van zijn zal het wel zo wezen of zijn die ook niet betrouwbaar ?? Maak er een fijne bijtankdag van Groetjes

Merel zei

Dat is wel een heel bijzondere om in je bezit te hebben

En wij leren weer iets meer

suske zei

Geschiedenis die achteraf geschreven is moet je soms met een korrel zout nemen.

Renesmurf zei

Wat een strijd toch allemaal op aarde, daar mogen we wel even van bijkomen!

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik blijf mijn ogen uitkijken naar wat je ventje allemaal in zijn verzameling zitten heeft, gerda!

wanneer opent dat unieke museum van jullie? :-))

Albert y Mara fotoblog zei

Al weer een mooi stukje verzameling van Guido. Dat de Russen vaak niet de waarheid spreken is in het Westen alom bekend. Doei

Boerin zonder Naam zei

Ach de Russen doen de waarheid wel vaker geweld aan om beter over te komen....... Wat niet altijd lukt....

Mieke zei

Hallo Gerda, ik dacht dat die kaft een lithografie was, vind hem eigenlijk heel erg mooi.

FRANK103 zei

Lenin en Stalin hadden een serieus probleem met commentaar, vergelijkbaar met de Noord Koreaanse leiders van afgelopen tijd. Roepen dat het tankje van het beeld historisch niet verantwoord is, is dan vast niet goed voor de gezondheid. Maar ik geloof jullie wel direct hoor!

Morgaine zei

Hey lieve Gerda, na zeer drukke dagen even meerdere bij tank dagen aan deze kant, wat ziet alles zo even scrollend er alweer mooi uit, ik hoop dit keer dat ik het ergens in kan halen, zo niet, dan weet je dat ik nog even aan het bij tanken ben, er staat wel een update van mijn blogpauze, hahaha

X