woensdag 30 december 2015

STA.M 9 De Orangisten


Reeds snel na de Belgische Revolutie bleek een grote groep mensen twijfels te hebben bij hun nieuwe 'vaderland'. Proteststemmen kwamen vooral van Vlaamse kant, bijvoorbeeld in de regio rond Gent waar de textielindustrie zwaar te lijden had onder de nieuwe politieke situatie. 
Het separatisme dat leidde tot de Belgische secessie was voor de belangrijkste industriestad Gent een catastrofe. In 1832 verwerkte de Gentse textielnijverheid nog slechts 2 miljoen kg katoen, tegenover 7,5 miljoen kg in 1829. De meeste arbeiders waren als direct gevolg van de Belgische afscheuring werkloos geworden en de anderen verdienden nog amper 30% van hun loon uit 1829. Geen wonder dat Gent lange tijd een bolwerk bleef van Orangisten - aanhangers van de Verenigde Nederlanden. Ook in de industriestad Luik en in de havenstad Antwerpen kwam de scheiding hard aan. In 1829 bedroeg het scheepvaartverkeer in de haven 1028 schepen en 129.000 ton. Antwerpen verstouwde dat jaar zelfs dubbel zoveel goederen als Rotterdam en Amsterdam samen samen. In 1831 was het aantal schepen teruggevallen tot 398, en de handel met de koloniën herleid tot nul. Spijts harde repressie van overheidswege gaven de Orangisten slechts in 1839 hun weerstand op...
(Met dank aan Wikipedia)

En hiermee zijn we op het einde van deze serie over de tentoonstelling Willem I & België (klik) gekomen, net op tijd voor jullie om morgen de laatste dag van het jaar in te gaan. Hopelijk niet zonder eerst de laatste foto's (klik) ervan te bekijken...

18 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Je foto's is heel interessant om te kijken. Schilderijen van revolutie ziet nog redelijk uit in de museum. Wat vroeger gebeurt is harder werker. Het is zoveel gebeurt van vroeger dat de mensen dit niet weten. Daarom is museum voor. Je manlief kijk naar interessant iets. En daar achter zie grote schilderij. Bekende schilderij.

Fijne dag.

Marjolijn. zei

Willem is mooi vastgelegd op doek en door jullie weer op de foto.
Zo blijft hij zeker goed bewaard.

Op naar een mooie jaarwisseling meis.
OT: blogje staat er... :-)

Haba zei

Goede morgen Gerda, een laatste stukje geschiedenis dus, weer leerzaam trouwens. Ik wist niet dat er na de afscheiding zoveel achteruitgang was in Vlaanderen.
Zo te zien op je laatste foto en die hier dus, lijkt Guido wel de laatste orangist :)
Ik wens je een fijne woensdag toe.

Lutje zei

het is voor de foto's dat ik kom dus ;-)

willy zei

van de economische gevolgen, had ik geen idee Gerda.

bedankt voor deze interessante reeks

prettige dag

pieterbie zei

Ik moet zeggen dat ik na jouw uitleg en de keiharde cijfers meer begrip kan opbrengen voor de Orangisten.
En zo komen wij op het einde van terug een heel interessante reeks.
Uiteraard ben ik de foto's gaan bekijken.
Ben benieuwd waarmee je morgen gaat insteken.

OT: de celliste in mijn post vandaag had de cello idd op haar rug toen ze net voor ons kwam zitten.
Het is inderdaad een heel mooie vrouw. Ik heb echter heel bewust haar gezicht niet willen in beeld brengen omdat het om de sfeer en de omgeving gaat, meer dan de persoon.
Op Times Square kan je altijd wel bijzondere figuren vinden, in 2012 waren het de Albanezen die hun onafhankelijkheid vierden. Heb dan foto's gemaakt van mooie vrouwen met de Albanese vlag over hun schouders gedrapeerd.
Times Square is een pretpark voor volwassenen en ook wel voor kinderen.

De Groengazette zei

opnieuw erg mooie foto's opnieuw! :) Fijne feestdagen!

Suske. zei

Over die orangisten wist ik dus niets. Zo leer ik opnieuw wat bij.
Dit zijn anekdotes die meestal de geschiedenisboeken op school niet halen.Toch niet in mijnen tijd.
Fijne woensdag Gerda.

FRANK103 zei

Blijft natuurlijk ook dat Oranje een erg fraaie kleur is en de voetballers met oranje shirtjes meestal beter zijn dan de rest. Ik begrijp dus best dat Gent, Antwerpen en andere steden liever onderdeel hadden uitgemaakt van Nederland!


Ehh, Nederland doet niet mee met voetballen in 2016 en België wel? Kunnen wij Nederlanders ons in 2016 aansluiten bij België? Dat lijkt mij wel zo plezant! ;-)

Lies zei

Oeps... verkeerd gelezen, Gerda..., 'organisten'... Wellicht teveel oude lp's bekeken vandaag, zo van houden..., of wegdoen...
't Was al bij al een leerzame reeks.
Lie(f)s.

A van de Aa zei

En na al het koninklijk gedoe, is de vraag nog over, hoelang men de republieken nog kan uitstellen ;-)


Gtje, wens je en G, een fijne jaarwisseling en een goede start van 2016.


A van de Aa zei

O ja, uitkijken voor rondvliegende kurken en knallende oliebollen ;-)

Natasja zei

Bedankt dat je ons weer wat wijzer hebt gemaakt. En dan willen ze een Europa, ze hebben niets geleerd van de geschiedenis.

Mirjam Kakelbont zei

Al met al geef je ons weer een mooi kijkje achter de "schermen" van de Orangisten. Het woord allen al ;-) Wel leuk om te lezen dat we (België en Nederland) veel gemeen hebben met elkaar, alhoewel het niet altijd goed nieuws is om te lezen. Bedankt voor deze heel interessante serie!
Ik wens je een heel fijne jaarwisseling en voor jou en al je dierbaren de allerbeste wensen voor in het nieuwe jaar. Ik blijf je zeker lezen,
lieve groet

es zei

Wat een interessante reportage met foto's wederom.
Veel van het door jou geschrevene was mij (nog) niet bekend!

***

Renesmurf zei

Ja, je kan je afvragen waar mensen zich toch altijd zo druk over maken he, en dat doe ik dan ook. Uiteindelijk wil men wat het beste is.

Albert y Mara fotoblog zei

Op de één na laatste dag van het jaar is de reactie van Frank103 gewoon super GerdaYD. Een mooie afsluiting van je serie. Onze complimenten. Vandaag kleindochter Roos teruggebracht bij haar ouders.

Lutje zei

ik ben weer te vroeg zie ik ;-)
Het nieuwe jaar komt er aan...
bijna 2016 met 366 mooie dagen
We hebben weer nieuwe wensen,
nieuwe toekomstplannen.
Dus.. ga er voor.
Dan kun je veel mooie dingen beleven.
A Happy 2016 van Lutje