donderdag 5 november 2015

Villa Cavrois


Foei jongens en meisjes, ik had het jullie gisteren (klik) nochtans makkelijk gemaakt door rechts op mijn blog alle items van de behandelde tentoonstellingen netjes op een rijtje te zetten. Niet gezien dan? Klik maar even hier. Nou ja, ik bedek het nu maar met de mantel der liefde, geef iedereen het maximum aantal punten en ga nu over op iets helemaal anders *wink, big smile*.

Vandaag snij ik hier dus een heel ander onderwerp aan in de hoop dat ook dit jullie zal bevallen...
De villa Cavrois (klik) van architect Robert Mallet-Stevens (klik), prominent in de modernistische stroming, werd tussen 1929 en 1932 in Croix als architecturaal manifest ontworpen en gebouwd voor Paul Cavrois en zijn gezin, textielindustrieel uit het noorden van Frankrijk.
In 1990 is de villa dankzij de mobilisatie van de burgers, geklasseerd als historisch monument, en in 2001 werd het goed door de staat verworven.
In 2003 startte de DRAC Nord-Pas-de Calais met gigantische restauratiewerkzaamheden. In 2008 werden die overgenomen door het Centre des monuments nationaux en de werken zullen in de loop van 2015 voltooid zijn.

En hier (klik) kan je de foto's bekijken die ik maakte tijdens een uitstap met Interbellum (klik).
Kom morgen maar terug want dan trekken we er naar binnen!

21 opmerkingen:

Marjolijn. zei


Mooi dat je dit museum met de hele groep kon bekijken.
Goed vastgelegd allemaal.

Mooi dagje vandaag.

John zei

Wat een gebouw Gerda, Het lijkt vanuit sommige hoeken wel gewoon een bedrijfspand of een kantoor.
Zelf vind ik het niet mooi om te zien, maar dat is mijn smaak over het gebouw. Dat neemt niet weg dat jij alles weer mooi op de foto hebt gezet.
Ik wens je een mooie dag. Hier valt regen. Maar dat is niet erg.

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

dat gebouw, althans de stijl lijkt heel erg op de bouwstijl van Dudok.
Ik mag dat graag, dat (schijnbaar) eenvoudige en het gebruik van de soort stenen...

Zo'n bezoekje zou wel wat voor mij zijn!

Dagdag...
Heb het goed vandaag, Marlou

.

Haba zei

Goede morgen nogmaals ;)
Nu doet deze villa me denken aan het ziekenhuis waar ik al kind in 1953 ben geopereerd. Dat is inmiddels al lang weer afgebroken, maar in die tijd was het nieuw en vernieuwend. De weerspiegeling op je foto is prachtig en mooi scherp. Trouwens waarheen wijst die pijl op foto 26? Kun je daar die deur door en waar kom je dan terecht?

willy zei

ik dacht niet direct aan een villa Gerda..


mooie foto's en nu wil ik graag naar binnen

prettige dag

Terrebel zei

Jeetje, lieve Gerda! Wat verwen jij ons weer!
En nee, spieken doe ik nooit. Zelfs niet toen de Aardrijkskundeleraar mij een proefwerk opnieuw liet maken in een leeg lokaal en daarbij 'per ongeluk' zijn blaadje met antwoorden in mijn broekzak frommelde. De stijl van deze villa doet mij denken aan die van Rietveld en consorten. Stomtoevallig raakte ik vorig jaar bevriend met zijn rechtstreekse nicht en haar echtgenoot. Boeiende verhalen over architectuur en het leven! Net als hier. Gaat zo voort!

Terrebel zei

OT: de meningen in mijn weblogstukjes zijn vaak met opzet gechargeerd. Zo hoop ik discussies te ontlokken die mensen 'dwingen' zelf na te denken zonder een mening uit een krant of TV-programma na te praten. Beledigen doe ik niet graag. Prikkelen des te meer...;-)

Natasja zei

Het gebouw vind ik niet zo heel erg mooi ;-( het doet me een beetje denken aan een crematorium. Ik hou wel van moderne gebouwen hoor, daar is niets mis mee. de foto met het gebouw weerspiegeld in het water is wel heel erg mooi..
OT en ik werd vanmorgen weer helemaal blij toen ik je berichtje las! Dank je wel!!!!! en een 10... nou die haal je niet zo gemakkelijk bij Juf Gerda heb ik gehoord ;-) Fijne dag!!!

A van de Aa zei

Ik ben niet zo voor het strakke gebeuren, maar dit gebouw heeft wel iets..... Las ergens de vergelijking met een modern kasteel... was jij de jonkvrouwe daar ? *Winkie*
Gtje. *Big Wink*

Mieke zei

Als dat een villa is/was Gerda, dan zou ik die niet graag onderhouden hebben. Weet ook niet of die zo toegankelijk was, lijkt meer een fabriek te zijn. Schitterende foto's in elk geval.

Suske. zei

Dat ik je lijst niet kon lezen komt omdat ik analfabeet ben. Dus niet te hard voor me zijn bij het uitdelen van de punten Gerda. Nu vlug even je foto's bekijken. Daarvoor moet men niet kunnen lezen schijnt het.
Fijne avond.

Lies zei

Heel apart, Gerda !
'k Ben benieuwd naar de binnenkant...
Lie(f)s.

FRANK103 zei

Ruimte genoeg voor een grote spoortafel in dat gebouw Gerda, dat zie ik graag!

Morgaine zei

Foto 23 en 26 mijn favorieten in deze serie. Fototechnisch gezien een prachtige villa dus, maar als ik dit zie zou ik er niet willen wonen dus ben ik ontzettend benieuwd naar de binnenkant.

Ik weet niet, als ik villa zeg, dan verwacht ik meer een kakelbont huis met torentjes misschien, hahaha of een uit de kluiten gewassen boerderij vorm? ;-)

X

Merel zei

Het gebouw bekoort niet echt misschien binnen in wel

christiene zei

Geen allerdaagse buurt alles aan de strakke kant
ik ben mee gewandeld,straks de binnenkant Gerda.
Ik benieuwd wat je ons laat zien
groetjes Christiene.

Renesmurf zei

Jippie, geslaagd!
En eerst buiten kijken, en daarna naar binnen, net als in het echte leven!

Albert y Mara fotoblog zei

Ruimte genoeg om er een Bed and Breakfast in te beginnen. Prachtig gebouw en wat betreft ons proefwerk bij ons beslist "geen foei gevoel" *Wink, Big Smile* amiga Gerda. Hasta maƱana.

Lutje zei

mooi, ik zal straks dan nog eens langskomen om binnen te bekijken :o)

pieterbie zei

schitterende villa!
ben benieuwd naar de binnenkant.
Maar ik moet nu snel met ons hondje gaan wandelen.
Hij houdt het niet meer uit.
Doe straks wel verder met mijn inhaalronde hier.

Anoniem zei

Even de Spaanse boeken aan kant geschoven om bij ons Gerdaatje langs te komen *wink, big smile*!
Ik vind de villa voor zijn tijd zeer vooruitstrevend en modernistisch. Ik kan dit stuk architectuur wel smaken. Benieuwd of die binnen ook zo modern is...
Mooie reflectie in het water trouwens.
groetjes, Hilde