woensdag 18 november 2015

Design Museum 2



1880 - 1910
DE KOLONIËN EN HET VERRE OOSTEN
Vooruitstrevende ontwerpers laten zich in hun zoektocht naar een nieuwe vormentaal inspireren door verre, exotische landen. In navolging van Frankrijk ondergaan zowel België als Nederland de stimulerende invloed van de Japanse kunst. Vanzelfsprekend spelen de eigen koloniën ook een prominente rol. De invloeden uit Belgisch Congo en Nederlands-Indië komen eerder tot uitdrukking in de keuze van materialen en technieken dan in de vormen.

1890 - 1915
KUNST EN HANDWERK
Een groeiende onvrede met de industriële productie en heimwee naar ambachtelijke tradities stimuleren een hereniging van kunst en handwerk. De Engelse Arts and Crafts-beweging en de geschriften van William Morris (1834-1896) vormen voor beide landen een inspiratiebron. In kleinschalige ateliers worden vernieuwende en artistiek vormgegeven interieurobjecten gemaakt.

1902
TURIJN
In tegenstelling tot de grote 19e-eeuwse wereldtentoonstellingen, waar techniek, handel en industrie centraal stonden, worden de landen op de ‘Prima Esposizione Internazionale d’Arte Decorativa Moderna’ uitgenodigd om hun beste voorbeelden van decoratieve kunst te tonen.

1915 - 1935
DECORATIEVE LUXE
Deels in het kielzog van de decoratieve art nouveau en deels uit verzet tegen een moderne, functionalistische wooncultuur verkiest de burgerij niet zelden een luxueuze interieurvormgeving. Na een uitputtende wereldoorlog is er behoefte aan meer pronk en sier. Sommige ontwerpers kiezen ongeremd voor verfijnde technieken en rijke materialen. België staat nog steeds onder invloed van Frankrijk. Nederland ontwikkelt een eigenzinnige Amsterdamse School-stijl.

1925
PARIJS
De ‘Exposition des Arts Décoratifs et Industriels Modernes’ vormt niet alleen het hoogtepunt van de sierlijke art deco maar ook de internationale erkenning van het utopisch modernisme. De tegengestelde maatschappelijke visies van beide stromingen worden voor het eerst duidelijk. De tweestrijd tussen sier en functionaliteit blijft tot op heden woeden.

1925 - 1940
UTOPISCH MODERNISME
In de jaren 1920 ontstaat een nieuwe stroming die niet bang is voor de moderne tijd en de industrie. De rationele modernisten verwachten heel veel heil van een goed vormgegeven, betaalbaar massaproduct. Licht, lucht, ruimte en hygiëne zijn de kernwoorden voor het functionele interieur.

1940 - 1945
IN DE OORLOG
Gedurende de oorlogsjaren wordt er, door gebrek aan grondstoffen en energie, minder ontworpen en geproduceerd. Meerdere fabrieken sluiten.
Andere bedrijven produceren enkel de levensnoodzakelijke gebruiksvoorwerpen. Een handvol vormgevers doet zijn werk in de schemerzone. Anders dan de Nederlandse vormgevers putten meerdere jonge Belgische ontwerpers uit de regionale folklore.

Foto's zien? Klik dan hier. Deze samenwerking tussen Nederland en België is imo meer dan de moeite van een bezoekje waard... Voor herhaling vatbaar dus!

17 opmerkingen:

Lutje zei

ik vindt gewon alles mooi , en zeker die luster, maar stijlen herken ik niet, daar ben jij de master-es in :o)

Ferry - Jacqueline zei

Prachtig spullen om te zien je foto's. Sommige spullen is heel apart om te zien. Er ziet ook van vroeger terug. Stoelen komen ook de stijl weer terug. Ik had op tv gezien. Moet wel van houden. Het is vrij modern de stoelen. Wij zijn gek op warme uitstraling in huis.

Fijne dag.

OT:Onze broer is steeds onder behandeling in zk.Onze vader gaat steeds niet goed.Moet Vrijdag verschillende keer naar zk terug. Verjaardagen gaat ook niet door. Geeft niet. Gezondheid gaat voor. Wat lief dat je vroeg.

Ferry - Jacqueline zei

Oja je foto's is prachtig geworden Gerda.

John zei

Wat een geweldige brievenbussen zijn dat. Ja, er zijn heel wat mooie dingen gemaakt. Dat het in de oorlog minder was is wel te begrijpen. De ontwerpers en vormgevers worden dan natuurlijk ook door al dat geweld beïnvloed.
Ik zou wel kunnen functioneren maar iets bedenken en maken ligt me dan niet echt in oorlogstijd denk ik.
Je hebt ons weer een mooie rondleiding gegeven.
Fijne dag

willy zei

daar staan heel wat mooie ontwerpen bij Gerda....

een museum dat wat onderschat wordt, vind ik..
maar ik ga er graag nar toe

prettige dag

Marjolijn. zei

Je hebt weer veel mooie dingen gezien meis.
Je hebt mooie foto's gemaakt.

Marlou zei

Ha die Gerda!

Ik bestel meteen dat kastje met dat lampje er op.
Dat zou hier heel goed staan.
En verder ga ik in alle stoelen zitten en overal aanzitten: die mooie glimmende dingen ga ik aaien....

Heerlijke fotoos, wat een top-tentoonstelling!

Dag!
Groetjes van Marlou

.

Suske. zei

over design weet ik niets, dus dit is hier een goede leerschool voor me.

Mieke zei

Daar kan je echt wel je ogen op uitkijken Gerda. Die staande klokken vind ik wel heel bijzonder. Het is wel een zeer gevarieerde tentoonstelling zodat iedereen wel iets zal zien wat hij of zij mooi vindt.
O.T. Bedankt voor je grappig gedichtje bij mijn chique schort

FRANK103 zei

Ik vrees dat ik een echte barbaar ben, voorwerpen moeten vooral functioneel zijn, uiteraard kijk ik ook naar de prijs en kwaliteit verhouding. Maar design boeit me verder niet zo.

A van de Aa zei

Niet alles lijkt me even praktisch, maar het oog wil ook wat.....
en tegenwoordig heb je IKEA nog .... *Smile*
Gtje *Winkie*

christiene zei

Enkele dingen gezien dat je denkt dat lijkt wel wat.
De stoelen hoe zouden die zitten,toch weer een mooie serie
om mee te kijken Gerda.De samen werking Nederland en België
is zeker de moeite waard dat zie je hier ook in blogland.
Jou vraag Gerda, Olijfje was,heel blij met het kaartje
en de leuke reacties op mijn blog.
groetjes Christiene.

Lies zei

Daar zie ik wel een en ander dat zou passen thuis, Gerda !
Lie(f)s.

Albert y Mara fotoblog zei

Onvoorstelbaar wat laat je ons weer mooie dingen zien. Met de brievenbussen heb je ons een groot plezier gedaan. Kan je die sturen via de mail? Bij voorbaat dank Gerda. Brieven en kaarten sturen doen wij bijna niet meer. Lieve groeten van ons. Digital dus *WINK*.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ohhhh .. ik voel me als een peutertje in een snoepwinkel, gerda!

't is moeilijk om niet bij elke foto euforisch te beginnen rondhuppelen, want wat een knappe onderwerpen toon jij ons hier weer!

ik ga nog wat verder .. snoepen van al jouw lekkers en moois! ;-))

pieterbie zei

Crazy die verzameling, wat voor museum moet dat niet zijn, de collectie ziet er mij gigantisch uit.
Ga toch eens moeten proberen van daar te geraken.
Jouw reeks knappe en perfect belichte foto's dien mij er alleen maar zin in krijgen.

Lutje zei

een fijn dagje gewenst