dinsdag 13 oktober 2015

ARTS et METIERS TECHNIEK


De geschiedenis van de technologie is de historie van de uitvinding van gereedschap en technologie. Nieuwe kennis en techniek heeft ons in staat gesteld nieuwe dingen te ontwikkelen, maar technologie heeft de wetenschap in staat gesteld nieuwe gebieden te verkennen.

De technologische groei van de mensheid is nauw verwant met het verloop van de geschiedenis. Ging technologische ontwikkeling in het begin nog langzaam, tegenwoordig gaan de ontwikkelingen razendsnel. De band tussen technologie en de ontwikkeling van de maatschappij is niet alleen innig en wederzijds versterkend, maar ook wederzijds versnellend.

Het begrip techniek wordt in verschillende betekenissen gebruikt.
- Het geheel van materiële zaken als voorwerpen, meubels, apparaten, dat niet tot de natuur behoort maar eens door de mens is uitgevonden, verwant met uitvinding.
- Het op systematische manier toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke of andere georganiseerde kennis ten behoeve van praktische doeleinden, verwant met technologie.
- Een bepaalde aangeleerde vaardigheid in het werk, sport of spel of in het huishouden om een bepaalde activiteit te verrichten, verwant met gestructureerd handelen.
- Techniek die te maken heeft met het ontwerpen en bouwen van computers, mobiele telefoons, wolkenkrabbers, en andere bouwwerken, verwant met bouwkunst.
- Een vak in het onderwijs over het maatschappelijk functioneren van techniek, over technische ontwikkelingen, over de pijlers van techniek als materie, energie en informatie, over in de relatie tussen techniek en natuurwetenschappen, over de technieken om techniek voort te brengen, en of het zelf praktisch bezig te zijn op dit gebied.
- Een tak van wetenschap naast de geesteswetenschap, de natuurwetenschap, en de sociale wetenschap, verwant met technische wetenschap.

En dat alles wordt in het Musée des Arts et Métiers perfect geïllustreerd, kijk daarvoor maar hier.

18 opmerkingen:

John zei

Bijna alles wat de mens in het dagelijkse leven gebruikt is op de een of andere manier technologie. Ik denk dat de meeste mensen niet zouden weten hoe het nog te redden als we alles af zouden nemen.
Je mooie foto's kon je zonder technologie niet nemen, en ook het plaatsen op je log. En ik kan het weer lezen op mijn scherm. Het is toch wat :)
Fijne dinsdag Gerda

Marjolijn. zei

Wat of waar zouden we zijn zonder al die technologie ook die van vroeger.
Mooi dagje vandaag meis...!!

Ferry - Jacqueline zei

Mooie techniek om te zien op de foto's. Tegenwoordig hebben nu deze tijd andere dingen. Ik vond je verhaal heel erg interessant om te lezen hoe en wat. Er staat ook gegevens erbij met dingen. Heel aparte dingen om te zien.
Fijne dag verder.

Terrebel zei

Erg gaaf weer, lieve Gerda! En ja, een prachtige verworvenheid, al die technieken om ons leven aangenamer te maken en ervoor te zorgen dat wij niet meer 16 uren per dag hoeven te werken maar nog maar acht. Hoewel diverse geleerden vinden dat zes uren per dag werken, vijf dagen per week, in de meeste beroepen meer dan voldoende is om alles te kunnen produceren wat wij als mens nodig hebben. En natuurlijk mag en kan iedereen zelf die extra vrije tijd indelen. Bijvoorbeeld om eens naar een museum te gaan.

A van de Aa zei

En alle techniek begon ooit nog voor het stenen tijdperk met een stok.
En het einde is nog lang niet in zicht.
Maar als de computer of de telefoon het niet meer doet, dan is en blijft het techniek.... *Big Winkie*
Gtje *Winkiewink*

Lies zei

Jij vindt ook een techniek, Gerda, om ons, elke keer weer, naar jouw boeiende logs te loodsen...
Lie(f)s.

suske zei

De techniek is ontzettend uitgebreid. En de vooruitgang stopt ook niet.
Mooie fotoreportage.

christiene zei

Lieve Gerda je foto,s zijn top, maar de technologie
daar heb ik geen kaas van gegeten,maar is toch mooi
om er iets van op te steken hier bij jou!
liefs groetjes Christiene.....

curieuzeneuzemosterdpot zei

het zit toch allemaal knap in elkaar, eh!

al die wetenschap, al die machines en ..

jouw album, gerda! ;-))

Renesmurf zei

En alles is verder ontwikkeld, en dat gaat ook maar door, zo komen we almaar verder, onderweg blijvend.

Morgaine zei

Ik kom je even een late knuffel brengen en hopelijk morgen even echt de tijd om dan vast en zeker 3 mooie albums en verhalen aan te treffen ;-) Ik weet dat jij de herfst niet wilt missen :D

X

Albert y Mara fotoblog zei

Bij het zien van de foto dachten we aan een stoomlokomotief, ook een groot stuk techniek. Als leerlingen hebben wij moeite om bij de les te blijven. We hebben allebei een alpha opleiding. Tot blogs.

pieterbie zei

prachtig gewoon wat ze daar allemaal hebben.
zelfs het tunnelen wordt er uitgelegd. Sterk!

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik heb haast dus geen tijd om op je nieuwe log te wachten, ik moet weer naar mijn kleindochter om op te passen. Fijne woensdag gewenst.

Lutje zei

als ik dit allemaal zie ben ik maar een dom grietje, ik heb bewondering voor wie zoiets kan.
ps: vandaag ben je vroeger wakker zie ik, maar dat geeft niets, ik kom toch zowiezo

Morgaine zei

Foto 11 is mijn absolute favoriet, daar herken ik dan ook het meeste in ;-) hahaha

X

FRANK103 zei

Die stoomlok heeft mijn voorkeur, maar dat zal je vast niet verbazen!

Nataja zei

Hoe zou de wereld er uitzien zonder techniek? dan zouden we waarschijnlijk nog steeds in lemen hutjes leven met berenvellen aan. De vooruitgang is niet te stoppen zeggen ze, maar soms vraag ik me af, is het nu geen achteruitgang meer? Je foto's zijn weer prachtig!!