zondag 20 september 2015

Zondag: bij-tank-dag


Na de Eerste Wereldoorlog bleef de lichte Franse Renault FT17 tank wegens zijn succes op het slagveld als enige model in dienst en werd verder ‘verbeterd’. De loggere en weinig efficiënte Engelse Mark-tanks raakten in de vergetelheid (zijn verschroot of hoogstens als schietschijf gebruikt bij opleidingen). Ook de andere Franse types, St. Chamond, Schneider en zelfs de nieuwere zware B1-2C, werden afgeschreven. De FT17 werd standaard, zowel in Frankrijk (Mailly, Sissone, Valdahon, Coëtquidan e.a.), België (Leopoldsburg-Beverlo - zie foto’s, jaren 1920 en afgedankt jaren 1950), als in de Verenigde Staten (Fort Knox, Fort Meade, Grant e.a.), als oefentank in de militaire opleidingskampen ingezet. 

Ontelbare rekruten maakten in de jaren 1920 en 1930 wel kennis met de Renaults en evenveel postkaarten met afbeeldingen van deze tank zijn naar familie, vrienden en vooral liefjes verstuurd. Ook als memorabilia (inktstellen, reünie-souvenirs enz.) in goedkope metaallegeringen, en als kinderspeelgoed in alle mogelijke varianten, bleven zij in het collectief geheugen doorleven. Maar net als massa’s ander kinderspeelgoed overleefde ook de tank de Tweede Wereldoorlog niet. Dit exemplaar geïnspireerd op de FT17 is misschien één van de laatsten...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)


15 opmerkingen:

pieterbie zei

en in de tweede wereldoorlog is men dan met een gans ander arsenaal afgekomen. Heb je nog in elkaar gekleefd toen ik kind was. Zou dat nog veel gedaan worden modelbouw?

Haba zei

Goede morgen Gerda, altijd mooi om die oude kaarten te zien, al is het onderwerp wel grimmiger. Dat speelgoedtankje is weer een prachtig bewaard ding, uit de verzameling van Guido.
Ik wens jullie een fijne zondag toe.

Marjolijn. zei

Een mooike voor in de verzameling van Guido, maar verder ben ik wel blij dat ze niet meer gebruikt worden.

Mooie zondag meis.

John zei

Herken ik in de laatste foto nu een Twingo Gerda? :)
Een mooi verzamel object is het iig wel. Past helemaal in de collectie waarschijnlijk.
Een mooie dag Gerda. Ik ga vandaag lekker bekomen van gister, en vandaag is het mooi weer. :)
Ik wens je een fijne zondag.

Renesmurf zei

Ja, bizar toch wat mensen toch allemaal gemaakt hebben en waarvoor he. Gelukkig kom ik ze nooit tegen.

willy duvel zei

Hoeveel tijd en materiaal is hier voor gebruikt ?, Geluk kan terug gebruikt worden en hopelijk voor beter zaken Grts

Unknown zei

Ik wist echt niet dat er zo veel verschillende soorten waren!

A van de Aa zei

Weer een mooi stukje uit de verzameling, inclusief info.
Toch vind ik dat de beste tanks , die zij, die bij het oud ijzer te vinden zijn.
Gtje, kijk uit met de zwaartekracht en fijne zondag. *Winkie*

FRANK103 zei

Schitterend model weer! Tanks zijn een noodzakelijk kwaad, helaas zijn mensen niet altijd even vriendelijk tegen elkaar, je moet je dus tegen de kwaadwillenden kunnen verdedigen.
Toen ik in militaire dienst zat kwamen we met enige regelmaat Nederlandse leopard 2 tanks tegen in het bos. Dat was erg indrukwekkend!

Natasja zei

Mijn man en kinderen zijn ook gek op Tanks. Noodzakelijk kwaad inderdaad. Wat ben je nietig naast zo'n tank.

willy zei

mooie verzamelstukken Gerda

en nu ben ik bijgetankt..

fijne zondagavond gewenst

Albert y Mara fotoblog zei

Het speelgoedtankje is er echt één om als verzamelaar daar een beetje verliefd op te worden. We bedoelen een echt hebbedingetje. De rupsbanden hebben de tand des tijds niet overleefd? Een goed begin van de nieuwe week toegewenst.

Merel zei

Zijn verzamelingis echt wel heel uitgebreid .... Mooi om oude beelden te zien ... Als het nu eens overal voor altijd geschiedenis mocht zijn

suske zei

als je dat vergelijkt met de huidige oorlogsmaterialen dan verschiet je dat dit nog niet zo heel lang geleden is dat die dingen gebruikt werden.
Groetjes.

Morgaine zei

Ik blijf het apart vinden dat Guido hier zo verzot op is om te verzamelen, wat ik veel meer weet, is Dinky toys en zitten daar eigenlijk ook tanks bij? ;-)

Ik wens jullie alvast een zeer fijne maandag toe!

X