De eerste zaal die we in het Musée des Arts et Métiers uitgebreid (klik) fotografeerden was dat van de plaatsbepaling. Daaronder verstaat men de kunst om vast te stellen op welke plaats (op aarde, in de lucht, in de ruimte, enz.) men zich (ongeveer of precies) bevindt, en de wijze waarop deze plaats wordt aangeduid.Bij de klassieke werkwijze werden er hoeken gemeten, en het is dan ook niet verwonderlijk dat de plaats werd aangeduid als een hoek in graden, onderverdeeld in minuten en seconden. In dit systeem ligt de noordpool op 90° noorderbreedte, de zuidpool op 90° zuiderbreedte, en de evenaar op 0°.
Als referentiemeridiaan, de nulmeridiaan (lengtecirkel), heeft men thans internationaal gekozen voor een meridiaan los van die door de sterrenwacht te Greenwich, maar gebaseerd op een internationaal geodetisch datum. Als voorbeeld van de notering: Amsterdam ligt op 52° 22' 30" noorderbreedte en 4° 54' 30" oosterlengte. De benamingen 'minuut' en 'seconde' kunnen in deze context enige verwarring geven. Een booggraad is in minuten en seconden verdeeld, maar een uur ook. Een uur komt overeen met 15 lengtegraden en een minuut (1/60 uur) dus met 15 boogminuten. Culmineert de zon een minuut later dan in Greenwich, dan bevindt men zich op 15 minuten westerlengte.
Niet altijd werd de meridiaan van Greenwich als nulmeridiaan gekozen. Dat gebeurde pas op de Internationale Meridiaanconferentie in Washington in 1884. Veel zeelui kozen hun eigen hoofdstad en vooral de meridiaan van Parijs is vaak in gebruik geweest, maar ook Italië had zijn eigen nulmeridiaan, die door de kathedraal van Bologna loopt.
In de oudheid stelde Ptolemeus de nulreferentie voorbij het uiterste westen van het in die tijd bekende gebied, langs de Fortunatae Insulae. Op deze "gezegende eilanden", waarvoor er in de loop der tijden velen als kandidaat zijn aangewezen, zou het paradijs gelegen zijn. In het algemeen wordt aangenomen dat er het Canarische eiland Ferro mee bedoeld werd en op vele wereldkaarten uit de 15e, 16e en 17e eeuw staat de lijn van Ptolemaeus dan ook vermeld als de meridiaan van Ferro.
De moderne technieken geven de plaats niet in booggraden, en bovendien maakt de elektronica het gemakkelijk een plaatsaanduiding om te rekenen. Om die reden wordt er tegenwoordig liever gekozen voor een plaatsaanduiding op een rechthoekig netwerk van kilometers. Op veel stafkaarten kan men dan ook, naast het klassieke gradennetwerk, ook een modern kilometernetwerk vinden. GPS-apparatuur kan vaak worden ingesteld om de plaats met een netwerk naar keuze aan te geven.
Bij deze netwerken kiest men het nulpunt ergens in het zuidwesten. De coördinaten (oostwaarde en noordwaarde) zijn dus altijd positief.
(Wikipedia)
Enkele toestellen die daarvoor dienden kan je hier (klik) bekijken. En maak er daarna een mooie week van... leerrijk ook als je hier voorbij blijft komen hihi.
22 opmerkingen:
leerrijk en moeilijk :o)
ik kom gewoon van je foto's genieten....
grts van Lutje
Goedemorgen Gerda!
Wat had men toen prachtige apparatuur, prachtige Calendaria Perpetum...
Ben blij dat het bewaard is gebleven!
Want met de huidige GPS is het reizen toch een stuk eenvoudiger geworden...
Ik laat dit ook aan Henry zien: die wil altijd precies weten waar hij is!!
Dagdag!
Heb een goede week...
groetjes van Marlou
.
Een interessant stuk met mooie foto's ter illustratie erbij. Ik vind dat ze vroeger toch meer de tijd namen om ook nuttige instrumenten een mooi uiterlijk te geven met inscripties en figuren er een kunstwerk van te maken. Knap in beeld gebracht Gerda.
Goedemorgen Gerda,
Prachtig apparatuur spullen van vroeger. Heel mooi Gerda. De eerste foto heel mooi van dichtbij. Alle foto's is heel interessant om te naar te kijken. Ik kijk steeds overnieuw naar jou foto's.
Fijne maandag.
OT:We waren vanmorgen al om half vier bed eruit gegaan. Naar de maan kijken. Superbloedmaan was dit. Hier was behoorlijk helder weer Gerda. Ferry heeft wel wat foto's kunnen maken. Vreselijk moeilijk om te fotograferen. Hoop geen goede foto. We moeten nog uitgezocht worden. Wel sommige foto's beetje gelukt.Daarna moest Ferry vroeg al naar zijn werk toe. Daarna gelijk ik naar bedje gegaan. Ik was weer vroeg wakker geworden. Het komt later wel op logje. Het is zeker ervaring geweest. IK heb dit nooit gezien in mijn leven. Zo mooi.
De Vikingen kon al vrij vroeg met behulp van een soort van kompas van Scandinavië naar Engeland varen en weer terug. Of zij de eerste waren die dit deden weet ik niet, maar na Engeland stippelde ze de route uit naar Frankrijk. Ze hadden niet al die apparaten van je prachtige foto's Gerda, maar ze wisten waar ze weren en waar ze heen gingen. Best grappig, maar vooral ook noemenswaardig hoe slim de mens is.
Voor vandaag een mooie dag
Mooie apparatuur om te zien, maar daar moet je echt kaas van gegeten hebben om daar mee om te gaan.
gelukkig gaat dat tegenwoordig een heel stuk gemakkelijker met Tommetje.
Hij vertelt ook heel goed hoe ik moet gaan.... :-)
Fijne dag vandaag meis.
Even komen bijtanken naar alle wijsheden en presentaties. Mooi ♥
Ook al zijn ze inmiddels achterhaald door de moderne techniek, het blijven bewonderenswaardige instrumenten, en ze zullen werken als de batterijen op zijn *Winkie*
En het paradijs te vinden, bij de gezegende eilanden, zijn dat dan niet de waddeneilanden ?!? *Big Winkie*
Gtje, we hebben onze dosis kennis weer genuttigd hier. *Big Smile*
super postje, Gerda!
Veel van wat je schrijft herinner ik mij van het boek Longitude dat ik een goed jaar geleden las in voorbereiding van mijn bezoek aan Greenwich.
Schandalig is dat ik nog geen enkele foto afgewerkt heb van dat bezoek.
Jij bent mij maw voor met je educatieve verrijking van blogwereld :-)
Wel tof dat ze daar in dat museum ook bij blijven stil staan.
Wist je trouwens dat de metalen 'verpersoonlijking' van de nulmeridiaan in Greenwich een 100-tal meter naast de werkelijke ligt?
Ze hebben zich daar een klein beetje misrekend. Al die mensen die daar dus een foto laten nemen met de nullijn die door hun g.. loopt, zitten er eigenlijk naast.
Ontzettend interessant maar - voor mij - ook ontzettend ingewikkeld, lieve Gerda. Liever ga ik daar waar de wind mij voert. 'Go with the flow' noemen ze dat ook wel, geloof ik...
Leerrijk is het in ieder geval Gerda. Dit zijn allemaal dingen waar tik tot nu toe geen weet van had. Hopelijk blijf ik de les onthouden en anders doe ik ze hier nog maar even over.
Heel erg interessant Gerda, moeilijk voor een niet-technisch aangelegd iemand zoals ik maar toch heel leerrijk en mooi geïllustreerd.
hier heb ik wat van opgestoken Gerda..
de gps heeft wel voor een enorme verandering gezorgd
mooie foto's
prettige dag
Fascinerend altijd weer, vind ik dit soort apparatuur, ik snap de theorie wat men ermee kan, maar dankzij mijn dyscalculie zal ik het nooit kunnen gebruiken, omdat het snappen mij dan te ver gaat. Toch, heb ik dit altijd fascinerend gevonden zelfs een simpel kompas kan ik met eerbied naar staren en wat jij hier liet zien, al helemaal!
Wijzertjes, metertjes, getallen, het kan schuiven, ik wil dat doen, zien wat het doet zonder het te hoeven snappen misschien, maar weten wat anderen die het wel kunnen, ermee kunnen doen.
X
Een logje waar we veel uit bijleren en dan nog met je foto's erbij
Ik was even de weg kwijt bij die uitleg Gerda, maar na een aantal minuten, en een paar seconden, wist ik het weer! Om de trein op tijd te kunnen laten rijden hebbn ze het wiel uitgevonden, stoom en stroom, en ook een internationale tijdafspraak. Ja, waar zouden we zijn zonder trein? (Reclamekreet van de NS)
Ja, dat is erg mooi om te zien, zeker als je er meer van weet.
Dat maakt kunst kunst he, er steeds meer in zien.
boeiend blog, gerda met een album vol gouden foto's!
magnifiek om al die details te zien! :-))
Heel erg interessant hoe ze vroeger hun plaats bepaalden. Het chaufinisme straalt er van af de o-meridiaan Greenwich en Parijs telde ook mee. Hoe het allemaal becijferd werd is ons toch een beetje duister. De foto's daar in tegen uit de kunst.
Goede morgen Gerda, ik moet zo weer naar het asiel en dus geen tijd om op je nieuwe log te wachten, dat zie ik hopelijk vanmiddag dan wel. Fijne dinsdag gewenst.
Het lijkt wel of ze vroeger veel meer liefde en creativiteit aan de dag legde om dingen te maken. Het ziet er prachtig uit.
Ik ben gistermiddag weer naar huis gegaan, voel me dus nog steeds niet top. Straks maar naar de dokter 😉mooie dag gewenst😘
Met een dagje vertraging, Gerda, 't zijn bi-joetjes !
Lie(f)s.
Een reactie posten