The Britishers salute Antwerp Burgomaster..
Een foto met de Gentse burgemeester "Miele Zoetekoeke" (met zijn grote baard en hoed) te paard omringd door Geallieerden vóór deze de stad ontvluchtten voor de Duitse invallers. Emiel Braun - met zijn echte naam - bedong als burgemeester in het begin van de Eerste Wereldoorlog met de Duitse invaller gunstige voorwaarden (tot het leveren van voldoende sigaren aan de Duitse officieren toe) om zijn stad als 'etappestad' te sparen van vernieling - en daardoor deze bijnaam verdiende...
Nog een 'Babylonische spraakverwarring' dus.
Want ten eerste ging het hier dus om de Gentse burgemeester - en niét om de Antwerpse - en ten tweede zijn er trouwens op de foto voor het Gents stadhuis (en niét het Antwerpse zoals op andere Engelse foto's vermeld) ocharme maar 3 Engelse militairen in hun armoured motorcar aanwezig, de rest waren Belgische rekruten en Franse ruiters. Maar tja, de Engelsen waren hier véél te kort en hadden toen andere dingen aan hun hoofd: hoe zo vlug mogelijk terugtrekken uit Gent naar de kust... Dus kon onze "Miele Zoetekoeke" maar best een zo gunstig mogelijke ‘deal’ sluiten met de Duitse bezetters...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)
18 opmerkingen:
Goedemorgen Gerda, bij tank dag was gisteren voor mij, vandaag even lekker tekeer gaan in het huis, en wat betreft die oorlogen, sommige dingen snap je niet, maar je was er ook niet bij, ook dat dan weer... wat wisten zij al wel, wat anderen niet wisten.
X
Goede morgen Gerda, dus ze hebben even Antwerpen en Gent door elkaar gehaald. Nu vind ik een burgervader op zijn paard wel een prachtzicht, van welke stad dat ook is. Tja het is een vreselijke tijd geweest die
WOI maar jammer genoeg heeft de mensheid er niet genoeg van geleerd.
Ik wens je een fijne zondag toe. Hier ziet het weer er in ieder geval een stuk beter uit, weinig bewolking dus het kan een mooie dag aan de kust worden.
Goedemorgen Gerda,
De burgemeester op de paard was toen. Dat is zeker heel lang geleden.
Het was toen vreselijk erg geweest met de oorlog. Het is nu erg somber weer.
Fijne zondag.
OT:Wat veel 12 gangen menu. Gelukkig waren kleine hapjes.Het was ieder geval lekker geweest.
Ja, ook in die tijd moest de burgervader soms zoete koekjes bakken om gedaan te krijgen, wat hij graag wilde...!
Fijne zondag meis, met hopelijk een zonnetje ipv druppels.
Wat een aparte voornaam, Miele. In ons land nooit gehoord. Fijne zondag!
je maken er een potje van met hun verkeerde beschrijvingen.
Leuk stukje geschiedenis.
Wat wil men nog meer? Op bijtankdag nog een stukje geschiedenis leren. Dit verhaal kende ik namelijk niet.
Grappig als je er over nadenkt. Die burgervader heeft in ieder geval gedaan wat hem het beste leek.
Daar kan niemand hem op aanspreken.
Mooie prent ook.
Fijne zonnige zondag
Een leuk stukje geschiedenis dat ik tot vandaag niets over gelezen had. Totaal nieuw voor mij dus.
Fijne zondag nog Gerda.
De man blijft dan ook voor eeuwig herinnerd omwille van het naar hem vernoemde plein in de stad. Mocht hij nog eens uit de doden verrijzen, hij zou raar opkijken hoe de stad is veranderd. Gelukkig werden de oorlogsjaren enigszins draaglijk gehouden omwille van zijn zogeheten deal. Jammer dat men op dergelijke kaarten zelfs de steden niet wist te onderscheiden.
"Miele Zoetekoeke" dan nog..
als ik nog eens op zijn plein sta, zal ik er zeker aan denken..
prettige zondag
Eventjes een zondagszoen. ,.....
Van zijn bijnaam had ik nog nooit gehoord. Het naar hem vernoemde plein ken ik uiteraard wel. Dat moetten nog eens tijden geweest zijn van égards en wat al niet meer. Een uniek document dit op deze bijtanker! Mooi.
Achteraf kan je zeggen of hij een goede beslissing heeft genomen. Maar op het moment dat hij de beslissing moest nemen, de stad in handen van de Duitsers te geven, zal hem dat vast niet door iedereen in dank zijn afgenomen!
Nou met de eerst voetbalwedstrijd van mijn zoon op zondag, kon ik niet echt bijtanken. Wel weer een leerzaam stukje dankzij jou. Ik hoop dat je een mooie zondag hebt gehad.
Ik vind dat je nooit een deal mag sluiten met een bezetter, op geen enkele manier.
Achteraf oordelen over deze burgemeester is makkelijk. Op het moment zelf stond hij voor een zware beslissing die zo is uitgevallen. Trouwens met dit stukje geschiedenis is er bij ons weer een gat gedicht t.a.v. WO1.
P.S. Is Miele soms afgeleid van Camiel?
een logje met oude foto's , en fotogenieken met bijnam en al, als dat geen herinnering is...
Dat is dus bij deze toch mooi rechtgezet! :-)
Een reactie posten