dinsdag 11 augustus 2015

Sint Gertrude Nijvel


In Nivelles ofte Nijvel kregen we een geleid bezoek (klik) in de parel van deze stad: de reusachtige voormalige abdijkerk Sainte-Gertrude en haar archeologische crypte. Dit belangrijk romaans monument net over de grens van Waals Brabant is een ommetje waard. 
In 2010 is, voorafgaand aan de heraanleg van de omgeving van de collegiale, een grootschalig archeologisch bodemonderzoek van de omliggend plein afgesloten. 
Als grootste romaanse kerk van België met een dito romaanse crypte is ze de enige overblijvende van de drie kerken gesticht in Ottoons-romaanse (ofte Maas- en Rijnlandse) stijl gekenmerkt door een oost- én westkoor, en een 'keizertribune'.
De collegiale heeft net als het centrum van Nijvel sterk te lijden gehad van oorlogsschade na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is nadien 'archeologisch' gerestaureerd en gereconstrueerd. Daarbij is voor de oorspronkelijke architectuur is gekozen, met weglating van alle gotische, latere verbouwingen en toevoegingen. 
Archeologisch onderzoek bracht aan het licht dat sinds de 7de eeuw Merovingische en Karolingische gebedshuizen aan de huidige kerk voorafgingen. 

20 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Mooie kerk is dit. Deze kerk is goed opgeknapt. Van binnen ziet prachtig uit. Wat leuk dat je naar binnen mocht bezoeken. Kerken is zeker belangrijk voor de mensen die graag toe gaat. Je foto's zijn weer mooi geworden.
Fijne dinsdag.

John zei

Daar zitten weer een paar knappe foto's tussen Gerda. En een fijn stukje geschiedenis er bij kan nooit geen kwaad voor de leergierige geesten onder ons :)
Fijn dat met de boel heeft gerestaureerd en gereconstrueerd. Het zou toch zonde zijn geweest mocht dit prachtige bouwwerk verloren zijn gegaan.
Fijne dinsdag.

Kay zei

Crypten en mystiek, vraagt om interesse.
Dus loop niet altijd met jouw neus in de grond,
kijk ook eens omhoog of goed rond
en je vindt de meest fantastische momenten
om vast te leggen.
Natuurlijk ken ik ook deze streek al een beetje ;-)

francky spruytte zei

altijd interessant om iets over de geschiedenis van zo'n gebouw te vernemen.
Fijne dag nog Gerda.

Joris zei

Religieuze gebouwen spreken altijd tot de verbeelding en vooral de oude grafstenen die vaak in de vloer zijn gelegd. Wie een beetje kunstminnend is vindt vaak zijn gading in de prachtige werken die een kerk bevat. Afgelopen weekend konden we ook enkele kerken bezoeken en dat leidt vaak tot een rustgevend gevoel.

Chantal zei

Wat een pracht kerk, en perfecte hoek voor deze foto

Louisette zei

Prachtige foto van deze mooie abdijkerk, Nivelles is leuke.

Mieke zei

Heel mooie kerk, met gids hoor je natuurlijk altijd weetjes die je anders nooit verneemt. Zal weer boeiend geweest zijn.

Wim zei

Indrukwekkend gebouw dat ik niet had verwacht in Nivelles. Het heeft iets zuiders :-)

willy zei

een schitterend bouwwerk en heel knap vastgelegd Gerda

groeten

Terrence Weijnschenk zei

Oef! En ik voel mij vaak al zo klein, lieve Gerda...;-) Prachtige perspectief foto. Eerlijk gezegd vraag ik mij wel eens af: Wat is 'historisch verantwoord'? Is het niet zo dat doorheen onze gehele geschiedenis wij als mens constant op zoek zijn naar verbetering? Dat het vroeger op een bepaalde manier ging wil niet automatische zeggen dat dat de beste manier was, toch? Toch is er heden ten dage een drang naar het oude. Vermoedelijk omdat 'het nieuwe' niet bevalt.

Merel zei

Prachtige kerk met een rijke geschiedenis eb dankzij jou leren we ze beter kennen

pieterbie zei

toen ik deze foto in de post zag was mijn voor de hand liggende vraag: is die kerk nu zo mooi of is het gewoon het bijzondere standpunt dat Gerda gekozen heeft.
Na dit super album doorbladerd te hebben week ik dat de kerk heel mooi is.
Maar het standpunt dat je koos voor de foto in de post maakt het toch heel bijzonder, hoor.
Je hebt duidelijk een oog om architectuur goed in beeld te brengen.

Lies zei

Daar ben je, ook als fotograaf, heel lang zoet, Gerda !
Lie(f)s.

Morgaine zei

Oh, ik wilde zeggen van a tot z prachtig, stuk voor stuk, maar dan komt foto 48, hahahaha dat wil ik ook ooit langs mijn huis ;-)

X

curieuzeneuzemosterdpot zei

het gebouw is prachtig en de details die jij toont maken een pareltje van jouw album, gerda!!

't is hier genieten tot in mijn kleinste teentje .. ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Toen wij de titel zagen moeten wij meteen denken aan de Bende van Nijvel *WINK, BIG SMILE*. Prachtige foto's Gerda en foto 33 met dat houtsnijwerk is vandaag onze favoriet.

Mirjam Kakelbont zei

De crypte zou ik graag zou willen zien! Als die net zo mooi is als de abdij zelf, word ik alleen maar nog nieuwsgieriger ;-) Sfeervolle foto's Gerda!
lieve groet Kakel

FRANK103 zei

Mooie kerk en mooeie foto's!

willy duvel zei

Bijna niet waar beter alsof ik er zelf bij was !! Grts