zaterdag 29 augustus 2015

5 ASSELS DRONGEN - moderne architectuur

Door de 'eilandsituatie' van de Assels bleef het gebied tot het einde van de 19de eeuw vrij dun bevolkt en ontwikkelde er zich geen industriële activiteit. In het onbebouwde meersengebied dat tot Afsnee behoorde, ontstond aan 'Drie Leien' (zo genoemd naar de verschillende Leie-armen die er samenkomen) na de Eerste Wereldoorlog een recreatiekern voor watersport minnende gegoede Gentenaars, een kern die vanaf 1950 uitgroeide tot een heus permanent woonwijkje (klik). Als extensie van de ‘elitaire’ Leiedorpen Afsnee, Sint-Martens-Latem en Deurle, is deze tot op heden eveneens ‘elitair’ gebleven wijk (voorheen enkel bereikbaar via voetgangers-overzetponten vanuit Drongen en Afsnee-dorp, of nog, per boot via de Leie vanuit Gent voor wie er zich een kon veroorloven...) voor autoverkeer slechts bereikbaar via de Pontbrug te Drongen, en is daardoor volledig aangewezen op deze laatste fusiegemeente.
De wijk Drie Leien telt bijna 700 inwoners. Sinds de goedkeuring van een Bijzonder Plan van Aanleg neemt dit om zijn rust gegeerde wijkje sterk uitbreiding - maar niet steeds met geslaagde architectuur. Door een goede planologische bescherming is eind 20ste eeuw gelukkig de verdere versnippering van de Assels door weekendhuisjes e.d. tot stilstand gebracht.
(tekst Guido Deseijn, foto's gerdaYD)

Hiermee sluiten we de wandeling in de Drongense meersen af, hopelijk hebben jullie er een beetje van genoten, net zoals jullie dat van het hele komende weekend zullen doen!

22 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, wat een totaal verschillende huizen zijn daar te zien . Guido heeft ze prachtig op de foto gezet, en jij hebt er weer een goed verhaal bij geschreven. Het is altijd interessant om hier zo ´op reis´ te gaan, ik zie zaken die ik vast zelf niet gezien zou hebben mocht ik daar rondrijden.
Ik wens je een fijn weekend toe.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,

Foto 5 zou liefs in wonen.Lekker wonen daar. Villa's is geweldig huizen. Wat is dit mooi om te zien. Er bouwen totaal verschillende huizen. Modern en ook gewone huizen. Dat zie ik ook in de buurt. Er worden veel huizen gebouwd. In België ook. Ik heb je foto's genoten Gerda.
Leuk dat je bij ons gedicht heb neergezet. Over de neushoorn.
Jij ook lekker genieten in de weekend.

pieterbie zei

mooie afsluiter.
Ik heb er zeker van genoten, zoals ik al liet blijken als reactie op je post van gisteren.
en van het w-e gaan wij ook met volle teugen proberen te genieten.

John zei

Er wonen in die wijk meer mensen als hier op het hele dorp inclusief buitengebied want dat zijn er nog geen 400.
Je kan je de rust wel voorstellen dan denk ik.
Het is wel een mengelmoes aan bouwwerken inderdaad, maar een ding is het zelfde, de manier waarop je ze op de foto hebt gezet.

Fijne dag!

Haba zei

Chips, ik had vanochtend je toevoeging fout gelezen, omdat jij altijd de foto's maakt en het er niet steeds bij staat, had ik het met een half oog bekeken en gedacht, goh zou zou het ditmaal eens omgekeerd zijn . . . Nog niet goed wakker geweest vrees ik :(
Dus Gerda : "Mooie foto's" en Guido: "Prima tekst"

Unknown zei

Wat een mooi huisje!

Boerin zonder Naam zei

Ik ben niet zo'n moderne pandenliefhebber, maar deze optrekjes en ornamentjes zijn wel te pruimen.
@
Wat betreft het woord donk; in de noordelijke gedeelten van Nederland is het woord helemaal niet zo bekend. Wel bij ons in de Alblasserwaard of in het Brababtse. (in Brabant zijn er zelfs heel veel plaatsnamen die naar dit woord verwijzen)

klaproos zei

mooi dat het bestaat, en zoveel rust,
echt mooi vind ik het niet,
het zit er tegen aan, en is net niet... écht mooi :-)

mag ik dat zeggen Gerda:-)

Jou wens ik we een heerlijk weekend, de zaterdag is een ZONdag, kan het nog fijner:-)

xxx

Wim zei

De een doet al niet onder voor de anderen. De elitaire bouwheren willen allemaal iets speciaals :-)

Lutje zei

ik vindt het gewoon allemaal mooi, maar voor jou, en dat weet ik ondertussen al, ken je heel veel van bouwstijlen enz

christiene zei

Ieder zijn of haar smaak Gerda....
de omgeving maakt het goed....
mooie foto,s Gerda,en tekst van Lefla
zo worden we toch ook wat wijzer!
Wens je samen een goed weekend....
liefs groetjes
Christiene..........

Marjolijn. zei

Nee, mijn smaak is het ook niet.
Maar dat maakt verder niet uit, als degene die er wonen het maar mooi vinden.

Merel zei

Foto 5 heeft wel iets maar een veel te groot huis voor mij
De achterkant van 7 vind ik dan weer heel gezellig

Lies zei

Ook 'anders' moet kunnen, Gerda... !
Lie(f)s.

thatfullmoonguy zei

Haha, ja het valt meer mensen op: de huizen zijn vaak een samengesteld geheel, de voorkant heeft soms niets met de achterkant te maken. Nee, dan Thatfullmoonguy Manor... Dit is zeer interessant Gerda :)
Dankjewel ook! Nou... mokkapap, dat lijkt me wel wat :) Het engels heeft helaas nog genoeg geheimen voor me, ik wou dat het iets gemakkelijker was...
Liefs uit het Hoge Noorden,
Clemens.

willy zei

de woning op foto 5 zie ik er wel zitten, al zou ik ze niet kunnen betalen Gerda

en zo staan er nog meer in die buurt rond Gent..

een mooie en fraaie reeks heb je er van gemaakt..

fijne avond

suske zei

Ik heb niet lang geslapen hoor Gerda, maar heel de dag bezig geweest en toch nog kunnen genieten van het mooie zomerweer.
Die Drongense meersen waren zeker de moeite. Zo zie je maar dat er in eigen land nog veel te ontdekken valt.

Chantal zei

Wat een aparte combinatie zeg. Het rood uit de stenen match met de egale rode muur.

Albert y Mara fotoblog zei

Het ene huis is nog mooier dan de ander. Met jouw architectonische oog uitstekend op de foto gezet. Letterlijk en figuurlijk morgen een schitterende bij-tank-dag zowel hier als bij jou.

Mieke zei

Weer helemaal anders, niet direct zo cosy maar "les gouts et les couleurs" zoals de fransen zeggen. Dus voor elk wat wils in het leven. Prettige zondag nog.

FRANK103 zei

Dat tunneltje onder het spoor en die spoorbrug zijn briljante opnamen, daar kan ik echt van genieten. Die huizen doen me weinig, als cultuurbarbaar zijnde. Ik vraag me wel voorzichtig af of oom agent het goed vindt dat je huizen staat te fotograferen, straks ben je een beroepscrimineel die de opnames wenst te gebruiken om onaangekondigd een huisbezoek te brengen. Of vragen de mensen nooit waarom je foto's maakt?

Morgaine zei

Dat is pas lekker rustig wonen met zo weinig mensen, of ik het er uit zou houden weet ik niet, meestal kent iedereen elkaar dan ook, kun je niet niezen zonder dat de rest het weet, hahaha maar als?? doe mij dan maar huisje 5 of 8 ;-)

X