vrijdag 28 augustus 2015

4 ASSELS DRONGEN - historische bebouwing

De Assels - tot de 16de-17de eeuw nog als 'Hasselt' aangeduid - maakten vroeger deel uit van de Drongense Meersen, onderdeel van de eens zeer uitgestrekte lage meersengordel rond Gent in gebruik voor extensieve veeteelt. Vroeger kwam het grootste deel van dit gebied elke winter onder water te staan - een fenomeen waarvan belegeraars van Gent (zoals Lodewijk XIV) grif gebruik maakten. Al van in de middeleeuwen probeerde men de waterhuishouding te regelen door de waterafvoer te bevorderen met de aanleg van sloten, dijkjes en bemaling. In het gebied zijn sinds de 14de eeuw verschillende ontginningsboerderijen gevestigd, waarvan er nog enkele bewaard zijn gebleven, zoals het ‘Goed der Assels’ (15e eeuw, waar Erasmus ooit zou verbleven hebben), het ‘Goed ter Kaaksmete’ ofte ‘Chartreuzenhof’ (16de eeuw), en de laatmiddeleeuwse hoeves ‘De Bunt’, het ‘Rijke Gasthuis’ en het ‘Hof ter Leien’. Omdat een groot deel van het gebied tijdens de winter onder water kwam te staan, zijn deze boerderijen en hun akkers dan ook gesitueerd op de iets hoger gelegen ‘donk’ of landduin. De daarop gelegen landerijen werden al (minstens) sinds de 16de eeuw ontgonnen ten voordele van Gentse religieuze instellingen (de karthuizers, de benedictijnen van de Sint-Pietersabdij, de leprozij). Voor het album er van hier klikken.
(tekst Guido Deseijn, foto's gerdaYD) 

21 opmerkingen:

francky spruytte zei

Wat een mooie landelijke omgeving. Hier kan men er alleen maar van dromen.
Fijne vrijdag Gerda.

Marjolijn. zei

Je waant je wel in het paradijs als je daar mag wonen...!!
Op naar een mooi weekend meis.

Ferry - Jacqueline zei

Ik vind deze logje interessant om te naar te kijken. In Sneppe zitten gezellig te drinken en wat te eten. Mooi om te zien. Ene gebouw met de raam zit vrouwtje pauw te wachten. Die lopen graag naar binnen om te schuilen. Nu naar buiten gegaan. Je kon net foto maken. Leuk gezicht.
De gele gebouw moet nog opgeknapt worden. Straks word dan mooi in de buurt.
Fijn weekend Gerda.

Ferry - Jacqueline zei

Oja.... Jimmy is gelukkig niet bang voor de onweer. Hij zit altijd binnen. Lekker veilig.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooie fotoreeks. Die waarschuwing van de elektriciteitsdienst vond ik ook lezenswaardig, leuk dat je die ook op de foto hebt gezet.
Ik heb weer lekker met je mee kunnen lopen door dit mooie gebied vol geschiedenis. Fijne vrijdag gewenst.

klaproos zei

ik waan me bijna in Bokrijk Gerda,
:-)
je zult zo'n pauw in j e venster vinden, wowwwwwww
dat is pas gaaf joh ..

schitterende serie, ben benieuwd waar we morgen heen gaan :-)

xxx

John zei

Ze hebben iig goed hun best gedaan want het water staat ze 's winters niet meer aan de lippen. En jou lukte het ook weer prima om mooie foto's te maken.
Een omgeving die de moeite waard is eens heen te gaan denk ik zomaar.

Ik wens je een mooie zonnige vrijdag Gerda.

willy zei

gelukkig hebben ze daar van overstromingen geen last meer Gerda..

prettige dag

Chantal zei

Ik zou daar best willen vertoeven, een mooi terras bouwen en onder bomen een boek lezen

Terrence Weijnschenk zei

Machtig interessant, zeg, lieve mensen! Mooie samenwerking ook tussen jou en Guido. Mensen zouden zomaar kunnen denken dat jullie een stelletje zijn...;-) Zó mooi die combinatie van foto's en tekst dat ik voor mijn geestesoog zó De Rode Ridder er zie rondtrekken!

Lies zei

Daar staan 'juweeltjes', Gerda, of 'juweeltjes in wording'. Die 'draden' ken ik uit mijn kindertijd...
Lie(f)s.

Morgaine zei

Even snel de foto's gekeken hier op de 'voorpagina' en ik heb er nu al zin in, om van het weekend op mijn gemak dit alles te komen bekijken, hoe ver ik ook achterloop.

Ik kom je alvast een zeer fijn weekend toewensen lieve Gerda <3

X

thatfullmoonguy zei

Hallo Gerda! Ik ben een héél klein beetje laat met reageren op jouw bezoekje... dus ik begrijp ook jouw woorden. Het spijt me wel; ik denk dat het een beetje het lot is. Het neemt niet weg dat ik blij ben met elk bezoek! En natuurlijk kom ik vroeg of laat hier terug want ik besef elke keer dat ik veel moois mis. Zoals Morgaine hier boven mij ook zegt: hoe ver ik ook achter loop, hier wat inhalen is een heel mooie weekendbezigheid.
Dankjewel voor je felicitatie en rijm, heel leuk! Ik hoop meestal zeker op een deel van de dingen die je noemt, haha. Alleen: slagroomtaart is goed, mokkataart is beter ;) De verjaardag was leuk, en gaat nog steeds door aangezien er nog steeds mensen op bezoek moeten komen. Het is eigenlijk altijd feest in dit huis :)

Je hebt hier een mooie co-productie met je man gemaakt, heel interessant! Lijkt me een fascinerende streek, de natuur en de geschiedenis. Ik zal vandaag of morgen ook de serie over je boottocht bekijken, lijkt me heel mooi. Ik zag een oude stad :)

Liefs en een goed weekend! ☼
Clemens.

Albert y Mara fotoblog zei

We gaan zo meteen weer alle tijd krijgen om jouw mooie foto's in alle rust te bekijken. De afgelopen dagen was het met ons even druk want sinds gisteren zijn we weer in ons eerste woonland. Lieve Spaanse groeten van ons.

Boerin zonder Naam zei

Leuk dat ze bij jullie ook het woord 'donk' kennen. Dat woord gebruiken wij ook voor zanderige verhogingen waar bebouwing op is of is geweest in/of uit vroegere eeuwen. Bekend hier de streek zijn vooal de Brandwijkse donk (heeft vroeger een klooster gestaan) de Hoornaarse en Hoog-Bloklandse donk. Ook daar staan nog boerderijen uit 1600 - 1700.

pieterbie zei

weer een schot in de roos met het mooie gebouw dat je hier in de post zet. het licht is super.
Ook het tweede gebouw in het album kan mij bekoren.
Leuk om via jouw blog deze gemeente beter te leren kennen.

Wim zei

Hoevekes stijl, was een typische 'Vlaamsche' aangelegenheid. Ik heb er in den tijd ook nog eentje gerestaureerd :-)

francky spruytte zei

bij het zien van die eerste foto hier droom ik al weg. Zo mooi vind je hier niet meer.

Mieke zei

Blijf een beetje achterop hinken Gerda maar die eerste foto trok direct mijn aandacht, het leek wel een schilderijtje, prachtig en ook bijzonder mooie fotoreeks.

FRANK103 zei

Die pauw in dat kapotte raam vind ik een geweldige foto!

Morgaine zei

Prachtig mooi daar, de pauw, een bijna witte pauw, zo prachtig ook en dat jij haar of hem hebt kunnen vangen :D En pandje nummer 18 is in deze favoriet :D

X