zondag 21 juni 2015

Zondag: bij-tank-dag

Ergens in één of andere Oost-Europese stad waren –zeldzaam- twee gave Mark-tanks uit de Eerste Wereldoorlog verzeild geraakt - vermoedelijk zgn. “Beute-Panzer”: in 1916-1918 op de Engelsen buitgemaakte exemplaren die na herstelling door de Duitsers werden ingezet en bij de terugtocht achtergelaten aan de trappen van één of ander Russisch-Orthodox (?) klooster... Enne: in de Tweede Wereldoorlog stonden ze er blijkbaar nog (!) en hadden toen veel bekijks door (opnieuw) Duitse militairen... 

Ik heb aan de hand van die foto’s getracht te achterhalen waar dit was en -oh wonder- had die plaats bij toeval teruggevonden. Er staat vandaag (minstens) nog één van beide tanks –gerestaureerd- op de zelfde plaats! Maaarrr - pech - ik ben weer kwijtgeraakt waar het was! Indien iemand dit toevallig is tegengekomen op internet - graag een seintje...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

22 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Ik kan je niet verder helpen, maar hoe dan ook een fijne zondag.
Hopelijk komt de zon ook nog langs.

Lutje zei

ik kan je ook niet verder helpen, als zo'n verzamelaar als jullie het niet weten, weet ik het zeker niet.
Ik wens je nog een hele fijne zondag, geniet er van

Chantal zei

Nee, mijn kennis is zo beperkt dat ik je niet kan helpen. Ik lees juist elke week van jullie op dit gebied

FRANK103 zei

Wat een enorme apparaten, die oude tanks. Die blijven indrukwekkend. Op internet staat verschrikkelijk veel informatie, het grote probleem is het om iets te vinden. Dat zal alleen maar erger worden. Maar zoeken en vinden is wel een leuke opdracht voor een regenachtige zondag!

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kan je niet helpen wat de tanks betreft, misschien kun je er via een oorlogsmuseum nog achter komen.

OT Is er bij jullie geen programma van de dierenbescherming om verwilderde populaties katten steriel te maken en weer op de zelfde plaats terug te zetten? Hier worden met medewerking van de eigenaren van de betreffende grond, vangkooien geplaatst en na behandeling worden de dieren weer losgelaten waar ze vandaan komen. Zo komen er geen kittens meer bij en leven de verwilderde dieren ook wat meer ontspannen, zonder vechtpartijen en zwangerschapsproblemen bij de poezen.

pieterbie zei

inderdaad, het werd zomer.
geen idee waar deze tank ergens zou kunnen staan.

els zei

Over de Tanks weet ik niks, maar kan je gelukkig wel vertellen dat de naam Dwingerderveld komt van het dorp Dwingeloo waar het vlak bij ligt. Dwingeloo heet Dwingel op z,n drents.
Fijne zondag.

John zei

Goedemorgen Gerda,

Ik kan er ook niet mee helpen. Ik vind het wel heel wat dat een van de tanks nog steeds in leven is en nog steeds in het plaatsje aanwezig is.
Het is natuurlijk wel een goed monument om te hebben. HEt zal de mensen altijd herinneren aan het gevaar dat er toen over Europa hing.

Fijne bijtank dag

Kay ♥ zei

Opmerkelijke geschiedenis die hier aan bod komt.
Maar al ben ik dan vol interesse, ook ik zou het niet weten.
Maar wie zoekt die vind hoor, dus vroeg of laat kan je dit aanvullen.
Prachtige kaarten!

(ot: alles komt opnieuw aan bod Gerda, er is niks verloren van mijn teksten ;-)

Morgaine zei

Ik tank heel graag bij, doe nu ook niet anders geloof ik, verplicht, maar ik zie toch liever de bloemen en de vijver ;-)

X

Terrebel zei

Wat een bijzondere vondst, zeg! Bijzondere machines ook! Ik kan mij die verwondering bij die soldaten heel goed voorstellen. Jammer dat mensen niet net zoveel energie steken in elkaar helpen als in elkaar ombrengen en anderszins lastig vallen. Fijne zondag, lieve mensen!

Anoniem zei

Prachtige foto's van een wel bijzondere anekdote in de geschiedenis. De zoektocht zal niet gemakkelijk zijn, de plaats te achterhalen waar deze oude tanks stonden opgesteld. Wellicht zou het gemakkelijker zijn, de foto's te plaatsen op een forum van WO1 kenners en liefhebbers. Daar zal je vrij vlug resultaat boeken. Een fijne zomerse dag alvast.

Anoniem zei

Lefla, misschien kan je hier even een oproep doen:
http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/

A van de Aa zei

Helaas geen flauw idee waar die monsters zich zouden kunnen bevinden, maar mocht ik het ooit tegenkomen dan ...... Ben jij het de eerste die het dan ook weet.
Gtje, fijne zondag.

willy zei

daar heb ik geen idee van Gerda

en goed "gespot" gisteren..

prettige zondagavond

fotohanvogel.blogspot.com zei

Haai Gerda kijk eens op:

http://history-foto.livejournal.com/159354.html
en
http://warhistory.livejournal.com/2347535.html?nojs=1
en
http://warwall.ru/news/tank_pervoj_mirovoj_v_oborone_berlina/2015-01-07-951

Veel kijk plezier!

Renesmurf zei

Soms komen er meer vragen op dan er antwoorden zijn, of zoiets.
En zo tanken we bij want we tanken voort.

Albert y Mara fotoblog zei

Wij zouden echt niet weten waar. Plezant tanks uit WO1 die bekeken worden door Moffen in WO2, en anno 2015 bepaalt Frau Merkel wat er in Europa gebeurt met o.a. Griekenland en de Eurocommissaris Deyselbloem. Allemaal politiek.

Wim zei

Tanks met een verhaal!
Bedankt voor de lieven wensen Gerda.

Boerin zonder Naam zei

Toepasselijke ornamenten voor de trappen van een klooster...
Vandaag wordt gestart met het graven van de mestkelder van de nieuwe schuur; hoppelijk kunnen ze aan het eind van de week beginnen met storten. Drukke week dus weer, met weinig tijd voor bloggen.....

willy duvel zei

kan U spijtig niet helpen met die tankplaats Zonde Grts

Natasja zei

Ik heb voor je gezocht maar ik kan het niet voor je vinden. Wat een voertuigen he? ongelooflijk hoe dat gemaakt is. En voor wat.