zondag 7 juni 2015

Zondag: bij-tank-dag


“What’s going up - must come down...”
De eerste vliegtuigen en luchtschepen (zeppelins), als nieuw wapen ingezet in het begin van de Eerste Wereldoorlog, werden “bestreden” met vast, maar ook met mobiel geschut zoals deze “auto-mitrailleuse” van Franse makelij op een 25 PK Dion (boven), in de jaren 1920 nagevolgd bij Citroen met het type Kégresse-“autochenilles” achteraan (cf. het loden miniatuurmodel hieronder). Deze rupsbanden (gepatenteerd in 1913) werden tussen 1912 en 1918 in Rusland voor tsaar Nicolas II ontwikkeld door de Franse ingenieur Adolphe Kégresse (1879-1943). Als verantwoordelijke voor het voertuigenpark van de tsaar paste hij zijn uitvinding toe op militaire voertuigen - o.a. in 1916 bij 200 pantservoertuigen van de Russische firma Austin-Putilov. Kégresse zou na de Russische Revolutie naar Frankrijk terugkeren met zijn patenten als enige bezit, en uiteindelijk vanaf 1920 in dienst treden bij Citroën. De legendarische rupsbanden maakten nadien in het Interbellum de beroemde Citroën-expedities mogelijk (dwars door de Sahara, door China, door Afrika...), die Citroën uiteindelijk... militaire opdrachten zou opleveren. Had men maar evenveel inventiviteit en energie willen inzetten voor vreedzame doeleinden!
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

18 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Een dikke pluim voor Lefla en zijn verzameling...!
Dat is een hele zoektocht om alles bij elkaar te zoeken en te bemachtigen.

Maak er een mooi dagje van meis..!

Chantal zei

elke week weer hele aparte modellen, modellen die ik niet ken (ben dan ook geen kind uit de oorlogsjaren - gelukkig). Mooie zondag Gerda! X

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer twee unieke stukken uit de verzameling van Guido. Je zou er een museum mee kunnen beginnen.
Ik wens jullie een fijne zondag toe.

willy zei

interessant om weten Gerda

fijne zondag

Garfjeuh zei

Interesting.
Fijn weekend.

klaproos zei

goh gerda......

ik weet niet goed meer wat ik moet zeggen op j e tankdag...

heftig, je brengt de geschiedenis tot aan mijn deur :-)

geniet van deze mooie dag hé.
xxx

John zei

Goedemorgen Gerda,

Je schrijft "Had men maar evenveel inventiviteit en energie willen inzetten voor vreedzame doeleinden!", en daarmee sla je de spijker op zijn kop.
Neemt niet weg dat de rupsband een geweldige uitvinding is die ook ingezet wordt voor nuttig werk. Ook voor vernietigend in de diverse wouden, wat weer afbreuk doet aan de goede inzetbaarheid.
Anywy, de verzameling laat weer een mooi exemplaar zien.
Ik wen je een fijne dag.

FRANK103 zei

Wat een boeiende verzameling heeft Guido toch! Rupsbanden worden niet alleen voor militaire doeleinden gebruikt hoor, maar ook voor bulldozers en heimachines etc. Alleen zijn die pas lang na 1920 ontwikkeld.

Joris Reyniers zei

Een stukje geschiedenis, aangevuld met alweer een mooi verzamelobject uit de collectie van Lefla, alweer een bij-tank-dag die geslaagd kan genoemd worden. Men kan zich een leven lang verdiepen in de geschiedenis van dit soort voertuigen en dan nog niet alles weten. Ook kan men alle markten bezoeken en toch blijven er altijd onvindbare unieke exemplaren. Nu maar genieten van een rustige zondag.

mijnnikonenik zei

Op momenten van oorlog overheerst het gevoel van macht en vredelievend zal er dan niet aan te pas gekomen zijn.

willy duvel zei

Alles heeft een voor en nadeel die oorlogsgevallen ook soms denk meer slechte dan goede niets aan te veranderen he Groetjes

francky spruytte zei

zo zie je dat we nog steeds kunnen bijleren over die tanks.
Fijne avond Gerda.

pieterbie zei

super dat Lefla daar ook al weer een model van heeft.
Wat een verzameling!
Ben onder de indruk.

Renesmurf zei

Ja, het is toch wel eng hoe ver de mensheid is gekomen met dat wapenleed. Maar het is ook leerzaam, zeker in vredestijd om die te behouden.

Albert y Mara fotoblog zei

Toppie die verzameling van Lefla alias Guido (of andersom?), maar ook steeds de achtergrondinformatie die jij ingefluisterd krijgt van je lief. Jullie hebben zeker op zondag een uitstekende taakverdeling. Het is voor ons elke keer weer genieten van dit schitterende oorlogstuig. Anno 2015 is de wapenindustrie een belangrijke pijler voor de economie.

Lutje zei

jullie weten zoveel over toen, en dan die verzameling erbij, het is interessant

Morgaine zei

Ik heb heerlijk bij getanked, jullie ook? :D

Hi hi hi het was echt een ontspannnen rustdag hier.

X

Wim zei

Dat had ik nu echt nodig, hier ff komen bijtanken ;-)