zondag 26 april 2015

Zondag: bij-tank-dag

ELKE VOGEL ZINGT ZOALS HIJ GEBEKT IS...
Zeker in de crisisjaren tussen beide wereldoorlogen hadden niet alle ouders de financiële middelen om door speelgoedfirma’s op de markt gebrachte nieuwigheden i.v.m. mechanische tanks voor hun kinderen te kopen. Huisvlijt was hier dan de oplossing - want het succes van de tank in WO1 bleef nog lang genoeg nazinderen om de jeugd te boeien.... 
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)


20 opmerkingen:

Lutje zei

ouders toen toch alles voor hun kinderen, zo zie je maar.
Maar toen iets maken van wat hout dat doen ze niet meer of toch zelden

Chantal zei

Je blijft deze week zelf me de bijtankdag in de miniaturen,,,

OT: ik kijk alternerend, dat wil zeggen steeds met een oog tegelijk en als dat oog moe is, switch ik naar het andere oog... doordat ik dus maar met een oog tegelijk kijk, zie ik geen diepte en 3D, ik heb er mee leren leven door op andere manieren diepte en afstand in te leren schatten, en in mijn bril zit ook een kleine aanpassing die een beetje helpt... Ik red me wel meissie...

Marjolijn. zei

Mooie huisvlijt voor de zondag...!
En voor de verzameling.
Fijne dag vandaag meissie.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Mooie verzameling heb je nog van vroeger. Dit hebben haast niemand. Leuk dat je ons laten zien.
OT;Gisteren ben ik weer naar ouders geweest om te praten. Zijn vader heeft ook gehad. Maar hij is overleden daardoor. Toch ben ik bang voor. Ik zie wel Gerda. Jij had ook gehad. Wat erg. Gelukkig is bij jou goed gekomen. Ieder is het verschil Gerda. Het is erfelijk.
Het was gisteren heel erg stil. Valt niet mee allemaal. Eerst onze broer. Nog steeds bezig. We wachten eerst allemaal af.
Fijn zondag.

FRANK103 zei

Wat een mooie verzameling tankjes hebben jullie! En ja, vroeger bouwde mijn vader van hout een boot voor ons, voor in de sloot. Mijn kinderen willen geen zelf geknutseld speelgoed, maar iets uit de winkel. En inmiddels beperkt zich dat tot spelletjes voor een playstation. Die kan ik trouwens zelf ook niet maken, eerlijk gezegd. Hachelijk is het!

pieterbie zei

en dat zijn dus zeker unieke stukken in Lefla's verzameling.
Fijne zondag nog!

John zei

Eigenlijk fascinerend dat we zo geboeid zijn met tanks Gerda. Vind je niet? Ik bedoel, zelf heb ik helemaal niets met oorlog voeren, legers, of iets in die richting, maar een tank vind ik een geweldig 'voertuig'.
Ze zouden alleen die loop er af moeten halen :D
Fijne bijtankdag. Het is denk ik een beetje binnentankdag :D

Unknown zei

Unieke beelden!

gidsjoris zei

Het afschuwelijke wordt hier mooi.
Prettige bijtank-zondag!

Haba zei

Nog even terug komen om naar je bijtankdag te kijken. Het lijkt wel of de verzameling van Guido onuitputtelijk is.
Weer twee heel aparte tankjes op de foto.
Ik wens je verder nog een heel fijne zondagmiddag toe.

A van de Aa zei

De zelf gemaakte exemplaren zijn one of a kind, dikwijls eenmalig gemaakt en geen tweede exemplaar, dus uniek.
In elke collectie zijn dat aparte pronkstukken.

Gtje, morgen tulpen dag, daarom voor nu en morgen, fijne dag.

suske zei

ik maakte ook zelf veel speelgoed toen ik klein was. Vele takken zijn gesneuveld destijds om te dienen als boog en pijl.

Dominic zei

Dat maakt een verzameling zo uniek, van die zelfgemaakte dingen, ik kan er alleen maar veel respect voor hebben!
Nog een fijne bijtankdag Gerda
groetjes

Anoniem zei

Dat zei mijn moeder ook altijd Gerda en als je zo opgevoed bent weet je ook wat je ervoor moet doen. Toch leuk zelfgemaakt speelgoed!

Kay zei

Ouders moesten toen inventief zijn of kunnen improviseren maar het leverde wel een authentiek stukje op he. Heel mooi deze!

Anoniem zei

Handige doe-het-zelf-ouders, ook toen bestonden ze, in tijden van oorlog. Alhowel er ook dan schaarste was aan materiaal en alaam, slaagden toch enkelen erin hun kinderen een simpel maar goedkoop speeltje te bezorgen. Jaren later zijn dat ondertussen dure verzamelobjecten geworden. Ook wij hadden destijds handige doe-het-zelvers in de familie, denk maar aan een boog en zelfs een vlieger.

willy zei

op zondagavond, toch nog even bijtanken Gerda..
twee mooie exemplaren toon je ons..

fijne avond

Terrebel zei

Prachtige werkjes in de verzameling, lieve Gerda! Ik vraag mij wel eens af: als je heden ten dage bij mensen hun televisie en computer weg zou halen, zouden zij dan vanzelf weer terugvallen op spelletjes spelen en huisvlijt tonen?

Albert y Mara fotoblog zei

Zelfs de minder bedeelden hielden dus van tanks. Lang leve de oorlog! Mooie huisvlijt en super dat Guido deze ook in zijn verzameling heeft.
OT: Roos is zondag eind van de middag weer opgehaald door haar ouders. We maken er morgen allebei een "rustdag" van. Nog eens twee via de mail gestuurd.

Wim zei

Grootvaders die voor hun kleinkinderen knutselen :-)