zondag 22 maart 2015

Zondag:bij-tank-dag


In het bordspel Wehr-Schach werden militaire elementen en benamingen geïntroduceerd, maar het week slechts in een latere fase van de traditionele schaakregels af.  Het werd in tegenstelling met een 'klassiek' schaakbord dat 8 x 8 velden telt- op een in 11 × 11 vakjes verdeeld bord gespeeld , velden die daarenboven door twee diagonalen en twee rechte lijnen in meerdere zones zijn opgedeeld. Elke speler kreeg 18 blauwe resp. rode spelfiguren, bv. een hoofdfiguur (de Rijksadelaar) en twee gevleugelde gevechtspiloten. Er werden daarenboven niet enkel tanks ingezet maar ook naarmate de oorlog evolueerde, zijn bijkomende spelregels ingevoerd voor nieuwe spelfiguren zoals het nieuwe 'wonderwapen' de "V2"...  
Het spel is al vóór de oorlog gepromoot, zoals in het soldatentijdschrift De Wehrmacht van november 1938. Alhoewel deze schaakspel-variant op een oplage van 25.000 exemplaren is verspreid, wordt betwijfeld of het spel eigenlijk zo populair was als door de uitgever werd beweerd toen het tot 'sport' is verheven.
Het 'militair' karakter van Wehr-Schach vertoont sterke gelijkenis met het Sovjet-Russische Kampfschach dat al in 1933 onder Stalin door een zekere A.S. Yurgelevich is gepropageerd... 
(in originele doos met handleiding, verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

22 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Dat is een hele mooie aanwinst in jullie collectie...!

Mooie zondag vandaag en maak er een gezellig dagje uit van.

Wim zei

Op het eerste zicht lijken de schaakstukken plastic, maar dat zal wel niet. Ze lijken ook nieuw, er zal dus niet heel veel mee gespeeld zijn.

Lutje zei

nog nooit gezien, maar het lijkt me veel mooier dan stratego dat ik ooit speel.
Wat een verzameling hebben jullie toch!

Ferry - Jacqueline zei

prachtig om te zien. Deze schaakstukken hebben nooit gezien. Heel apart om te zien. Wij hadden toen stratego gespeeld. Mooie verzameling heb je daar Gerda.
Dank je wel voor de compliment.
Jij ook fijne zondag gewenst.
PS;Normaal ben ik ergens is april jarig. Vandaar dat we eerder viert.

klaproos zei

prachtig om te zien gerda.
er komt eçht geen einde aan jullie verzameling, schitterend om te zien.

heb het fijn vandaag en waai niet weg hé, het is knap koud,
xxx

pieterbie zei

heel mooi stuk in de collectie, lijkt mij.
Wist niet dat zoiets bestond.

John zei

Goedemorgen Gerda,
Wow, en jullie hebben dit spel in de collectie? En het ziet er nog zo goed uit.
Dat noem ik nog eens geluk hebben als je zoiets op de kop tikt als je dit soort spullen verzameld. Dat wil je natuurlijk dat alles er goed uit ziet.
Ik hoop dat de zondag er ook zo voor je uitziet.

Boerin zonder Naam zei

Het is dus oorlogje spelen op een dambord i.p.v. op een schaakbord begrijp ik.

willy zei

soldaatje spelen...

merkwaardig collectiestukken ..

fijne zondag

Albert y Mara fotoblog zei

Een geweldige bijdrage van Guido aan jouw Zondagse 'Bij-Tank-dag" Gerda. Vooral de te gebruiken stukken op foto 2 zijn prachtig. Deze log deed ons allebei denken aan het spel Stratego dat wij regelmatig met onze kleinzoon spelen in Nederland. Helaas minder plezant voor ons, we hebben nog niet van hem kunnen winnen.
OT: Het regent hier sinds 10 uur 's morgens zachtjes door, nu om 12.20 uur nog steeds, het weer is echt van slag, zie ook onze blog van vandaag, dus wij gaan straks dat ouderwetse bordspel spelen, met één dobbelsteen *WINK*.
Mens Erger Je Niet.
Ook een keer meegenomen naar Spanje voor onze kleinzoon.
Regengroeten van ons dus geen zon-dag vandaag.

Joris Reyniers zei

Bij-tank-dag, altijd een bijdrage welke tot de verbeelding spreekt, vooral in historisch opzicht. Er lijkt geen einde te komen aan deze indrukwekkende verzameling van jouw Lefla. Het is ondertussen duidelijk dat de strategische spelborden, reeds lang bestaan en er vroeger ook al aandacht werd geschonken aan dit soort amusement. Altijd leerzaam hoe wij hier op zondag worden bijgeschoold. Jammer genoeg echter wordt deze interessante bijdrage enigszins ontsierd door een nietszeggend weerbericht uit het zuiden, waar lezers absoluut geen boodschap aan hebben.

A van de Aa zei

Van de 25000 die er ooit zijn uitgegeven zullen er denk ik niet al teveel meer overgebleven zijn, en er dan eentje hebben in originele doos..... !!!
Top !!!!

en dan heb je er bij die dit vergelijken met Stratego....
Zij kunnen zich inderdaad beter houden bij "mens erger je niet" en vooral zorgen dat mensen zich niet aan hen ergeren.

Kay zei

Ook ik moet bekennen het nooit eerder te hebben gezien. Dus moet het voor jullie wel van onschatbare waarde zijn. Een echte verzamelaar ( net zoals ik ) weet zulke hebbedingen naar waarde te schatten.
Men kan er veel voor over hebben om zijn collectie uit te breiden.
Maar er dan ook nog over schrijven is leuk meegenomen het sterkt de kennis. Want zoals je weet is een schrijven vaak gerelateerd aan de onkunde of ongeletterdheid van een medemens, en net dat maakt het zo moeilijk.
Lieve groet ♥

mijnnikonenik zei

Dat is een mooi stuk uit de collectie. Jouw Lefla heeft wel een heel mooie en interessante collectie. Nooit gedacht dat al die dingen bestonden. Fijne zondag!

Merel zei

Nog nooit gezien of van gehoord en ja zo iets hoort natuurlijk ook bij de verzameling jullie zouden bijna een museum kunnen openen

francky spruytte zei

ongelooflijk wat er zoal in jullie verzameling te vinden is. Zoiets heb ik nog nooit gezien.
Groetjes en fijne zondagavond.

curieuzeneuzemosterdpot zei

prachtig, om dit bijzondere bordspel met al zijn pionnekes te kunnen bewonderen, gerda!

wat een unieke verzameling hebben jullie in huis!! :-))

Albert y Mara fotoblog zei

Even ter aanvulling, wij waren niet de enige die de link met Stratego leggen. Even de ruis de lucht uit.

gidsjoris zei

Buitengewoon interessant. Ik hende het niet!

Renesmurf zei

Je moet er maar van houden! En dan verzinnen ze allerlei stukken.

FRANK103 zei

Het ziet er opvallend netjes uit, dat spel! Een oplage van 25.000 klinkt alsof het niet zo populair was, als het duitse leger al uit een paar miljoen manschappen bestond hebben ze lang niet iedereen dit spel als kerstpakket gegeven. Misschien kregen ze de keuze, dit spel doen of naar het Oostfront. Dan hebben toch slechts 25.000 voor dit spel gekozen en zijn er velen meer naar het Oostfont gereisd. Dat geeft te denken!

es zei

Wat een originele!

Prachtstukken, vooral die adelaar, één van mijn lievelingsvogels, maar ook de andere stukken: Prachtig!