zondag 14 december 2014

Zondag: bij-tank-dag

Tot eind 1916 - bij het inzetten van de eerste Engelse tanks - verzwegen hogere legerleiding en politici zowel bij de Triple Entente (de geallieerde westerse landen en Rusland) als bij de Centrale Machten (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Groot-Turkije) om propaganda-redenen het fiasco en de impasse van de eerste oorlogsjaren. Zoals steeds speelden de media een grote rol om de gruwel op de slagvelden te minimaliseren. 
Als persbijlage werd zelfs een soort ‘ganzenspel’ verspreid waarbij men thuis naar hartenlust met gans de familie op een globaal papieren ‘strijdtoneel’ de oorlogsgebeurtenissen kon naspelen met inzet van eigen infanterie, cavalerie, loopgraven, machinegeweren, gepantserde (vracht)auto’s en treinen, zware artillerie, slagschepen en duikboten, en zelfs met zeppelins en vliegtuigen, maar nog géén tanks. Die kwamen pas later en wel vanaf midden september 1916 tijdens de - mislukte - verrassingsaanval aan de Somme bij Fiers en Courcelette. Dit laat toe het extensieve ‘spel’ hierboven te dateren ten laatste omtrent de beruchte veldslagen aan de Somme (1 juli - 8 november 1916) en nabij Verdun (21 februari - 18 december 1916)...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

19 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Het spel is wel een mooie aanvulling in de verzameling van Guido, maar om het nu te gaan spelen....
Nee toch maar niet.

Fijne zondag meis, maak er iets moois van...!!

Ferry - Jacqueline zei

Heel apart met soort puzzel. Allemaal kleine betekenis in je foto's. Toen wat er gebeurt is. Het is altijd erg. Dit blijft mensen aan herinneringen.
Fijne zondag.
Gr. Jacqueline & Ferry.

Lutje zei

volgens mij kun jij met wat jij in huis hebt een echt museum openen. Ze zijn allemaal anders, de ene nog mooier dan de anderen, en die uitleg erbij, je moet er maar mee bezig zijn.
Zelf weet ik niet veel over de oorlog, en ken ik alleen maar de verhalen die mijn ouders of oma me vertelden

Haba zei

Goede morgen Gerda, men zag dus kans om zelfs de oorlog als spel te propageren. . . een kennis van ons zou zijn hoofd schudden en zijn vaste zin zeggen die hij bij tegenslag en slechte berichten altijd spuide nl : "Doffe ellende, doffe ellende meneer"

Ik wens jullie een fijne zondag toe en geen sprankje ellende erbij.

Chantal zei

het lijkt wel een Where's Waldo zoekplaatje met al die nummers haha

pieterbie zei

wat degoutant: een gezelschapsspelletje oorlog.
Mooi stuk in Lefla's verzameling.

OT: in Brick Lane had ik alleen maar interesse voor het vlees in de pan. En als je dat gelooft ga ik je alles wijs maken :-)

willy zei

ik dacht even aan een puzzel..Gerda

een merkwaardige plaat

prettige zondag samen

John zei

Goedemorgen Leflamand en Gerda,

Tja, en die tanks die waren nog niet van een denderende kwaliteit. De eerste tanks die werden ingezet waren niet echt geschikt om een oorlog te winnen.

Eigenlijk bizar dat men dit soort spellen via de media gingen verspreiden puur om de mensen te indoctrineren over het succes van de oorlog.

Ik vraag me af hoe de burger dat nu zou vinden als dit gebeurde.

Ik wens jullie een fijne zondag.

francky spruytte zei

Nu zouden ze er een computerspel over maken. En zeggen dat oorlog een dodelijk spel is.

Joris Reyniers zei

Dat zal dan wel de voorloper geweest zijn van de latere bordspelen zoals Risk en Stratego. Tegenwoordig gaat het er allemaal veel gewelddadiger aan toe, door middel van de spelconsoles en de computerspelen. Geen wonder dat de jeugd van tegenwoordig zo agressief is geworden. Hier echter een spel voor in de huiskamer, vooral om de donkere winteravonden door te komen en tezelfdertijd even stil te staan bij wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Dominic zei

Oorlogsspellekes, niks voor mij lieve Gerda :-)Ik kijk liever naar je mooie foto's, Ik zie dat je in Brussel geweest bent!
Echt de moeite waard, je hebt er een prachtserie van gemaakt!
Nog een fijne zondag
Groetjes

A van de Aa zei

Iets voor de donkere wintermaanden...., maar geef mij dan toch maar het gewone ganzenborden.

OT; Wat hangt er nu boven de bank ? ';-)

Boerin zonder Naam zei

Aha... een soort van Stratego-combi-mens-erger-je-niet?
Gezelig voor onder de kerstboom: vreedzaam oolog voeren.

Mirjam Kakelbont zei

Van deze foto word ik redelijk kierewiet. Ik moet wel toegeven dat daar vrij weinig voor nodig is ;-)
De foto is te druk voor me, Gerda. Dat komt door mijn cvs. Sorry.
Liefs Kakelino

Céline S zei

Bedankt voor het leuke gedichtje op mijn blog, zulke reacties vind ik altijd erg leuk!

merel zei

het lijken wel zoekplaatjes, heel origineel en mooi

Renesmurf zei

ja, het is toch bizar dat ze er een spel van gemaakt hebben, zodat men het verhaal kon vertellen. In de eeuwen daarvoor gebeurde dat op schilderijen.

Wim zei

Raar toch hoe het brein van de mens werkt! Ver van huis is het slacht-veld een spel.

Albert y Mara fotoblog zei

Toch plezant dat er voor het thuisfront dit spel gemaakt is. Velen zagen de oorlog, zeker in het begin, nog als een spel en het was super als je voor het vaderland je leven liet. Tijdens de Vietnamoorlog en daarna is alles anders geworden.